Home Economic-Financiar CET-urile externalizate au intrat deja in criza

CET-urile externalizate au intrat deja in criza

DISTRIBUIŢI

Cele 16 sucursale externalizate din structura Termoelectrica se confrunta cu o situatie financiara critica generata in principal de lipsa unui statut juridic si implicit de dificultati in incasarea banilor pentru energia furnizata. Tergiversarea aprobarii de catre Executiv a actelor normative privind rezolvarea problemelor financiare ale acestor entitati atat in ceea ce priveste datoriile inregistrate catre furnizori si bugetul de stat, a pierderilor acumulate, cat si in privinta asigurarii surselor de finantare pentru constituirea stocurilor pentru iarna viitoare vor bloca activitatea acestor centrale. Mai mult, o data depasit termenul de 31 mai, pana la care trebuiau indeplinite conditiile impuse de autoritatile locale pentru preluarea CET-urilor, o parte din consiliile locale si-au anuntat intentia de a relua negocierile cu Termoelectrica. Este cazul sucursalelor Arad si Suceava, care au formulat adrese oficiale in acest sens. -Ultimele discutii cu autoritatile locale au aratat ca cea mai mare parte a acestora intentioneaza sa reia negocierile privind preluarea centralelor, chiar daca nu au formulat inca cereri oficale in acest sens-, ne-au declarat surse din Ministerul Industriei si Resurselor (MIR).

Incapacitate de plata iminenta

Conform protocoalelor de predare-primire semnate de Termoelectrica si consiliile locale, pana la 31 mai urmau sa fie indeplinte solicitarile autoritatilor locale privind anularea pierderilor, a datoriilor, majorarilor si penalitatilor la bugete, precum si asigurarea fondurilor necesare pentru alimentarea cu combustibili a acestor centrale, in caz contrar protocoalele suspendandu-se. Prima sucursala care a anuntat suspendarea protocolului si reluarea negocierilor este Suceava. La inceputul saptamanii consilierul municipal liberal Mihai Arinei a anuntat ca neindeplinirea conditiilor privind preluarea CET Suceava fara datorii si obligatii de peste 900 miliarde de lei si asigurarea garantiilor guvernamentale pentru creditele ce vor fi angajate de noua societate – Termica SA – atrage dupa sine suspendarea protocolului.

Situatia centralelor externalizate din structura Termoelectrica este cu atat mai grava cu cat la ora actuala acestea nu au un statut juridic, fiind inca in derulare procedurile de inregistrare ca societati comerciale in subordinea autoritatilor locale. In concluzie, noile entitati nu au cum sa-si desfasoare activitatea pe baze comerciale, mai bine zis nu au suportul legal pentru a incasa banii pentru energia furnizata, iar de la sfarsitul lunii aprilie nu mai beneficiaza de suportul financiar al Termoelectrica. Tocmai din acest motiv s-a si intocmit un proiect de ordonanta care prevede ca anularea majorarilor, penalitatilor si datoriilor acestor unitati sa le includa si pe cele inregistrate in luna mai. La problemele de natura juridica – noile entitati neputand incheia contracte comerciale cu distribuitorii de energie termica – se adauga si cele legate de blocajul financiar, aceste centrale nereusind sa-si recupereze creantele. Sucursala Arad a anuntat deja ca ar putea intra in blocaj financiar daca nu recupereaza banii de la datornici. Societatea Centrala Electrica de Termoficare Arad are de recuperat de la datornici peste 160 miliarde de lei, fiind la un pas de blocajul financiar, a declarat dl Lucian Barniciu, directorul societatii. Lipsa surselor financiare a condus la sistarea lucrarilor la cel de-al doilea grup energetic.

Termene depasite

In ciuda tuturor acestor dificultati oficialii Ministerului Administratiei Publice (MAP) sunt optimisti, considerand ca depasirea termenului de 31 mai nu inseamna ca tot ceea ce s-a negociat se anuleaza. -Actele normative care reglementeaza problemele financiare ale acestor centrale sunt finalizate si vor fi supuse spre aprobare Executivului in cel mai scurt timp. Depasirea termenului prevazut in protocoale nu inseamna ca ce s-a negociat pana acum nu mai este valabil-, a declarat dl Aureliu Dumitrescu, director general in cadrul MAP.

Procesul de preluare de catre autoritatile locale a centralelor externalizate din structura Termoelectrica si inregistrarea acestora ca societati comerciale va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni, sustine reprezentantul MAP.

Una din prioritatile acestor entitati este asigurarea surselor financiare pentru constituirea stocurilor de combustibili in perspectiva iernii 2002-2003. -Pentru a asigura o buna functionarea a acestor centrale, incercam ca inca din luna iulie sa obtinem creditele destinate achizitiei de combustibili. Vom grabi acest proces de identificare a surselor financiare pentru a putea constitui stocurile inca din timpul verii la preturi mai avantajoase-, a explicat dl Dumitrescu. Exista un proiect de ordonanta de urgenta care prevede necesarul de combustibili pentru constituirea stocurilor fiecarei centrale, precum si nivelul efortului financiar. -Cel mai probabil, Guvernul va acorda o garantie globala pentru o suma ce incorporeaza atat necesarul de creditare al Termoelectrica, cat si cel al centralelor externalizate, urmand ca ulterior sa se separe pe cele doua componente: MIR si Termoelectrica pe de o parte si MAP si societatile comerciale nou constituite pe de alta parte-, a precizat dl Dumitrescu. In cazul creditelor cu garantie acordate celor 16 viitoare societati independente Ministerul Administratiei Publice va fi girantul general. -In general, bancile prefera sa aiba o relatie directa cu o singura entitate pe care o crediteaza, iar in cazul de fata va fi vorba de 16 societati comerciale distincte. In aceste conditii, MAP isi va asuma responsabilitatea returnarii acestor credite, existand contracte subsidiare incheiate cu fiecare centrala si Primarie-, sustine oficialul MAP. O alta problema care va trebui rezolvata la rectificarea de buget din acest an este suplimentarea, in cazul acestor controale, a sumelor alocate de la buget pentru subventionarea consumului de energie termica al populatiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.