Home Economic-Financiar CFR Calatori, in pragul incapacitatii de plata

CFR Calatori, in pragul incapacitatii de plata

DISTRIBUIŢI


Transportul feroviar de calatori ar putea fi sistat peste o luna, daca Guvernul nu va aproba garantii de stat pentru creditul in valoare de 150 milioane de dolari, aprobat Societatii Nationale -CFR Calatori- pentru lucrari curente de reparatii si reabilitari de locomotive si vagoane.

In cursul zilei de luni, responsabilii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) i-au convocat pe reprezentantii tuturor firmelor de reparatii de material rulant, precum si pe furnizorii de piese si subansambluri (Atelierele CFR Grivita, REMAR Pascani, Astra Vagoane Calatori Arad, Avioane Craiova, Aerofina Bucuresti s,a), carora le-a solicitat sa sisteze toate lucrarilor aflate in derulare. Motivul: -CFR Calatori- a intrat intr-o criza de lichiditati fara precedent, societatea neavand, practic, nici o sursa de bani disponibila pentru lucrarile de reparatii de stricta necesitate.

Garantii pentru 150 milioane de dolari

Chiar daca Guvernul a autorizat, pe 12 iulie a.c., prin hotarare, SN -CFR Calatori- sa contracteze, sub supravegherea si controlul MLPTL, un credit in valoare de 150 milioane de dolari, pe termen de cinci ani, cu o perioada de gratie de doi ani, pentru completarea resurselor necesare realizarii programului de reparatii si reabilitari de locomotive si vagoane de calatori, demersurile companiei pentru obtinerea banilor s-au soldat pentru inceput cu un esec. Banc Post, banca de la care s-a solicitat imprumutul, a refuzat sa aprobe cererea inaintata de -CFR Calatori-, atat timp cat statul nu garanteaza creditul. In aceste conditii, uzinele de reparatii (pentru care CFR este unicul client) isi mai pot desfasura activitatea doar pana la sfarsitul lunii august, cand se termina banii primiti pentru lucrarile de reparatii deja efectuate. -Este o situatie fara precedent pentru calea ferata. Stim ca responsabilii MLPTL fac eforturi disperate pentru depasirea acestei crize-, spune directorul general al Uzinei -Atelierele CFR Grivita-, dl Claudiu Alexandru.

Alti manageri ai societatilor constructoare si reparatoare de material rulant s-au aratat mult mai ingrijorati. -Ni s-a cerut sa sistam toate proiectele in derulare, chiar daca avem contracte ferme cu CFR Calatori. Mai mult, nu s-a cerut sa -conservam- personalul uzinelor, dar nu ni s-a sugerat sub ce forma si, mai ales, cu ce bani. Nu stiu cum ne vom descurca, cu atat mai mult, cu cat am incheiat, la randul nostru, cu diversi furnizori, mai multe contracte pentru componente si materii prime, care trebuie onorate-, ne-a declarat directorul general al unei uzine de profil, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Avand in vedere situatia financiara precara in care s-a aflat -CFR Calatori- anul acesta, ingrijorarea managerilor societatilor de reparatii pare pe deplin justificata. In conformitate cu noua politica a Cabinetului Nastase de reducere a subventiilor acordate societatilor nationale, subventii pe care ministrul transporturilor, Miron Mitrea, le considera si le numeste -pierderi-, subventia alocata in 2001 pentru CFR Calatori este sub nivelul celor din ultimii doi ani, aceasta, in conditiile in care pretul energiei si al motorinei a crescut semnificativ, antrenand si cresterea altor costuri. Pe de alta parte, CFR Calatori plateste o suma considerabila societatii care gestioneaza infrastructura feroviara (CFR SA), sub forma taxei pentru utilizarea infrastructurii (TUI), si este supusa, periodic, la mari presiuni din partea sindicatelor feroviare, pentru marirea salariilor si pentru acordarea de prime.

Proceduri de durata

Conducerea MLPTL nu a avansat inca o solutie pentru depasirea crizei, dar este limpede ca transportul feroviar nu poate fi oprit. -Am inceput tratativele cu Banc Post, dar un credit de asemenea valoare nu poate fi eliberat foarte repede, mai ales ca MLPTL nu a facut un anunt prealabil. Probabil ca imprumutul nu va putea fi acordat de o singura banca, ci va fi nevoie de un consortiu, din care sa faca parte toate bancile de pe piata romaneasca. Dorim ca imprumutul sa fie alocat in trei transe egale, dar, daca bancile nu vor aproba pentru acest an transa de 50 milioane de dolari, vom accepta orice suma. Este clar insa ca procedurile sunt de durata-, ne-a declarat dl Constantin Onoiu, director general adjunct al Directiei Generale de Reglementari, Calitatea Serviciilor si Autorizari din MLPTL.

Chiar daca oficialii guvernamentali cunosc in amanunt situatia mentionata, in mod paradoxal, acestia nu pot lua deocamdata nici o masura concreta in favoarea -CFR Calatori-. Surse autorizate ne-au declarat ca Executivul se afla in imposibilitatea de a garanta creditul de 150 milioane de dolari, inainte de semnarea Acordului cu FMI. -Exista un anumit plafon anual de garantare, care nu poate fi depasit-, afirma sursele citate.

Chiar daca parcul de material rulant al -CFR Calatori- este -imbatranit- si intr-o stare avansata de degradare, din cauza bugetului mai mult decat auster, societatea nu a modernizat in acest an nici un vagon de calatori si nu se intrevad perspective de a se incheia vreun astfel de contract pana la sfarsitul anului. Cele mai multe vagoane – circa 200 – au fost modernizate in 1999, in timp ce anul trecut au fost realizate doar aproximativ 70 de vagoane.

CFR Calatori intentioneaza ca din creditul de 150 milioane de dolari sa se execute lucrari de reabilitare a circa 470 vagoane de calatori, care ar intra in compunerea a 50 de trenuri de rang superior. Rambursarea imprumutului se va efectua de catre societatea contractanta, in echivalent lei, din surse financiare proprii, inclusiv din alocatii acordate de la bugetul de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.