Home Economic-Financiar Chiliman a aruncat 2.000.000 de euro pentru a achiziționa două imobile cu...

Chiliman a aruncat 2.000.000 de euro pentru a achiziționa două imobile cu destinația gră

DISTRIBUIŢI

"Preocupat" de penuria de locuri din grădinițe, primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a găsit anul trecut o metodă ingenioasă de a "rezolva" această criză: cumpărarea de urgență, din banii contribuabililor, la prețuri exorbitante, a unor imobile. Asta în loc să se apuce să construiască imobile noi, la prețuri mult mai mici. Profitând de faptul că prin HG 575/2007 primise din bugetul de stat sume consistente pentru finanțarea unor cheltuieli de capital ale unităților preșcolare de stat, Andrei Chiliman – care în trei ani de mandat nu ridicase nicio grădiniță – a emis în data de 8 iunie 2007 Dispoziția de primar nr. 4935/08.06.2007 prin care a făcut posibilă achiziționarea, de pe piața imobiliară privată, a două corpuri de clădire situate în cartierul rezidențial Riviera, dezvoltat de companiile Regatta și Irish Holding pe malul Lacului Străulești.
La o primă vedere, inițiativa pare lăudabilă. În realitate, însă, afacerea a fost una extrem de păguboasă pentru bugetul local și, implicit, pentru bugetul de stat. Motivul: nu trebuie să fii specialist pentru a realiza că o grădiniță nu se construiește într-un cartier rezidențial (și mai ales într-unul de 23 de vile), pentru că terenul este foarte scump. Iar dacă vila are și ieșire către lac și garaj, este firesc că prețurile sunt exorbitante. Pentru Chiliman, însă, aceste lucruri nu au contat. Așa că el a decis că Primăria trebuie să plătească din banii publici, în 10 august 2007, suma de 1.017.450 euro (echivalent a 3.225.316 lei, la cotația de 3,17 lei/euro) pentru achiziția a două corpuri de clădire în strada Coralilor 59, în condițiile în care respectivele locații nu respectau standardele pentru o grădiniță și nici nu dispuneau de o capacitate mare. Ca atare, se pune fireasca întrebare: cine a beneficiat în realitate de respectiva tranzacție? Contribuabilul? Ei bine nu, ci dezvoltatorul imobiliar al complexului Riviera, care s-a trezit peste noapte că, datorită intervenției lui Chiliman, îi crește valoarea ansamblului, prin includerea unui facilități nesperate.

"Acțiune socială" cu aromă imobiliară

Ca și cum această afacere Riviera nu ar fi fost deajuns de păguboasă, Chiliman a mai acceptat să-și pună apostila pe o altă afacere imobiliară care ridică semne de întrebare. Anume, achiziția unui imobil pe strada Dobrogeanu Gherea nr. 156, destinat Grădiniței 206, la prețul incredibil de 950.000 euro. Conform unor documente oficiale aflate în posesia noastră, imobilul respectiv a avut o istorie "ciudată".
Inițial, imobilul din strada Dobrogeanu Gherea nr. 156 a fost deținut în coproprietate de persoanele fizice Trufășilă Bogdan și Silvia (cotă indiviză 19/20) și de persoana juridică SC ASBTC Consulting SRL (cotă idiviză 1/20). La un moment dat, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 546/15 martie 2007, la biroul notarului public Liuba Alexandrescu, proprietarii imobilului respectiv au decis vânzarea acestuia către persoanele fizice Crăciunescu Daniel și Adriana pentru suma totală de 720.000 de euro (facsimil 1), în condițiile în care locația (compusă din D+P+E având suprafață utilă de 246,86 mp și o suprafață de teren de 419,77 mp) fusese evaluată de SC Distinct Consulting SRL, în februarie 2007, la valoarea de 723.000 euro.
În mod surprinzător, la opt luni de la momentul la care soții Crăciunescu au devenit proprietarii casei mult visate (n.r. – cumpărată ca urmare a contractării unui împrumut bancar de 540.000 euro de la Piraeus Bank, conform contract de credit nr. 42010000000013150/15.03.2007), aceștia decid să înstrăineze imobilul. Cui credeți? Primăriei condusă de Andrei Chiliman, care se afla în plină campanie de achiziție de imobile ce urmau a fi utilizate drept unități preșcolare! Și cum orice afacere imobiliară are prețul ei, mai ales când vine vorba de interese, suma achitată de Primăria condusă de Chiliman a fost una pe măsură: 950.000 euro (facsimil 2). Adică cu 230.000 de euro peste prețul plătit de soții Crăciunescu la momentul achiziției imobilului și cu peste 227.000 de euro peste valoarea evaluată de SC Distinct Consulting SRL(!!!).
Cum a explicat Andrei Chiliman această diferență exorbitantă de preț, survenită peste noapte? Simplu: printr-un raport de evaluare  realizat de către SC ABC Expert Evalcons SRL – societate aleasă de Primăria sectorului 1 – care a ajuns la concluzia că valoarea imobilului din strada Dobrogeanu Gherea nr. 156 ar valora, nici mai mult – nici mai puțin, decât … 1.140.000 euro (facsimil 3). Adică cu 417.000 euro mai mult decât valoarea consemnată în raportul de evaluare precedent, întocmit de SC Distinct Consulting SRL la momentul la care soții Crăciunescu cumpărau imobilul.
Cum a justificat Chiliman creșterea de 57% survenită între momentul achiziției imobilului de către soții Crăciunescu și cel al cumpărării de către Primăria sectorului 1. Simplu: prin procesul verbal privind negocierea directă a prețului de vânzare, în care comisia de negociere desemnată de el a precizat că imobilul din strada Dobrogeanu Gherea nr. 156 dispune de finisaje de lux și nu mai are nevoie de nicio lucrare de întreținere și modernizare. Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, atunci când reporterii cotidianului "Curentul" au vizitat locația respectivă (foto), o echipă de muncitori lucra de zor pentru a aduce anumite îmbunătățiri clădirii respective.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.