Home Economic-Financiar Cine nu-si plateste factura telefonica risca sa nu mai poata contracta credite

Cine nu-si plateste factura telefonica risca sa nu mai poata contracta credite

DISTRIBUIŢI

La finele acestei luni sau cel tarziu la inceputul lui septembrie, Biroul de Credit va incepe colaborarea cu unul dintre principalii operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca, astfel ca pachetul de informatii despre restantele populatiei va include si neplata facturii la telefon.


Directorul Biroului de Credit, Serban Epure, si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul anului, institutia va primi informatii de la toti operatorii de telefonie mobila, dar si de la majoritatea celor de telefonie fixa. Astfel, existand in baza de date a Biroului de Credit ca restantier la plata facturii telefonice, clientul risca sa nu mai poata primi nici credite de la banci, nici contracte cu alt tip de societate de pe piata financiara. -Desi fiecare operator are o baza de date care include rau-platnicii, problema care apare este imposibilitatea de a accesa informatiile detinute de ceilalti jucatori de pe piata. In acest sens, ei sunt principalii beneficiari ai colaborarii noastre-, a spus Ilie Mihai, presedintele Consiliului de Administratie al Biroului.

Restante de un leu

Raportul intocmit la cerere de catre Biroul de Credit cu privire la trecutul indatorarii persoanelor reprezinta doar o recomandare, care conteaza sau nu la dosarul solicitantului unui credit, in functie de optiunile bancii. Insa ar fi extrem de putine cazurile in care o banca s-ar incumeta sa imprumute un rau-platnic notoriu. Astfel ca, cel putin teoretic, chiar si cei care au o restanta de un singur leu risca sa plece cu mana goala de la banca.

Potrivit datelor prezentate de Birou, valoarea restantelor la creditare la persoanele individuale se ridica la aproape 240 milioane de lei. Cuantumul si numarul lor au crescut in ultimul an, odata cu boom-ul de pe piata creditelor de consum, insa nu direct proportional, intrucat in baza de date a Biroului figureaza si alte societati decat cele bancare.

-In general, romanii nu sunt rau-platnici, iar majoritatea restantelor au valoare redusa. Daca ar fi sa realizam un portret al rau-platnicului, acesta ar fi barbat, cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, din Bucuresti, care a contractat un credit de consum de valoare medie-, a precizat Epure.

Reticenta la date pozitive

Bancile nu s-au inghesuit insa sa ofere informatii pozitive despre clienti, desi o astfel de baza de date este o mina de aur pentru sistemul de creditare, reprezentand, practic, publicul-tinta al activitatii lor. -Doar un sfert din societatile cu care avem contracte ne-au furnizat si astfel de date, in total despre un milion de clienti, ceea ce reprezinta extrem de putin din potentialul pietei. De aceea, rog bancile sa renunte la aceasta retincenta, pe care, personal, nu o inteleg-, puncteaza seful Biroului.

Momentan, baza de date a Biroului acopera 96% din cota de piata bancara, cu 23 de banci, la care se adauga patru societati de credit de consum, o societate de asigurari si una de leasing.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.