Home Economic-Financiar Cine si cand minte?

Cine si cand minte?

DISTRIBUIŢI

Intelegerea statului roman cu investitorul grec de la Romtelecom, privind posibilitatea acestuia de a obtine inca un pachet din actiunile Romtelecom in contul sumei de 50 milioane de dolari, a fost reconfirmata si ieri de responsabilii companiei. Metoda aleasa pentru diminuarea participarii statului roman in favoarea grecilor, care in fond va conduce tot la majorarea de capital, este subtila si incearca sa dea o nota de legalitate tranzactiei. Astfel, in sedinta AGA a Romtelecom din 26 noiembrie, s-a hotarat ca OTE sa imprumute cu 50 milioane de dolari operatorul Romtelecom, cu posibilitatea ca, dupa realizarea auditului si dupa stabilirea valorii actuale a actiunilor, grecii sa primeasca actiuni in contul acestor bani. Imprumutul este acordat pe o perioada de sase luni, timp in care statul roman trebuie sa angajeze consultantul in vederea reevaluarii actiunilor Romtelecom, urmand ca, ulterior, sa se realizeze majorarea de capital a operatorului de telecomunicatii. Trebuie spus ca auditul pe care il va realiza viitorul consultant va stabili valoarea din acest moment a actiunilor Romtelecom pentru a sti cat va reveni grecilor in contul banilor cu care au creditat operatorul de telecomunicatii. Conform legislatiei in vigoare, statul roman, ce detine in prezent 65% din actiunile Romtelecom, nu va putea participa la majorarea de capital, ceea ce inseamna ca grecii isi vor rotunji numarul actiunilor detinute la Romtelecom, scazand cota detinuta de stat. Legea privatizarii prevede clar, dupa cum ne-au declarat ieri surse guvernamentale, ca statul nu poate participa prin nici o institutie publica la majorari de capital in numerar, ci numai in natura. Ceea ce inseamna ca, printr-o metoda, ce-i drept ocolitoare, statul roman a gasit portita prin care sa dea inca o data castig de cauza grecilor. Pentru ca in mod normal actiunile Romtelecom, dupa reevaluare, ar putea fi scoase la licitatie, cu sanse certe in obtinerea unui pret mai mare decat cel indicat de consultant (pretul minim). Practic, acceptand ca, in contul celor 50 milioane de dolari, OTE sa primesca actiuni Romtelecom, statul a indicat din start castigatorul.

Paradoxal, in ciuda faptului ca angajati ai Ministerului Comunicatiilor si ai Romtelecom ne-au deconspirat sub protectia anonimatului intreaga afacere, Serviciul de Relatii Publice al MCTI a trimis ieri un comunicat, in care nici macar nu recunostea ca s-a discutat despre majorarea de capital. -In CA si AGA a Romtelecom din 26 noiembrie 2001, subiectele principale au fost planul de afaceri al companiei pe anul 2002 si procesul de pregatire a Romtelecom in vederea apropiatei liberalizari a pietei telecomunicatiilor in Romania-, se precizeaza in comunicatul MCTI. O solutie cu privire la majorarea capital a operatorului national de telefonie fixa, precum si orice alte masuri privind restructurarea Romtelecom vor putea fi luate in discutie numai dupa ce raportul consultantului va fi analizat de Guvernul Romaniei, precum si dupa aprobarea strategiei de privatizare a Romtelecom, mai informeaza comunicatul MCTI. Despre imprumut insa si despre posibilitatea obtinerii de actiuni de catre greci, in contul banilor dati, nu se spune nimic.

Culmea este ca marele perdant al acestei afaceri este tocmai statul, care nu se alege cu nici un ban de pe urma actiunilor Romtelecom. Aceasta dupa ce nu putini din membrii Cabinetului Nastase au criticat modul in care s-a facut privatizarea Romtelecom in 1998, desi in urma tranzactiei de la acea vreme s-au varsat la buget 335 milioane de dolari. Secretul in care oficialii romani invaluie aceasta intelegere cu grecii ne face sa credem ca este vorba de un adevarat -tun- dat de OTE, despre care vom afla mai multe in viitoarele luni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.