Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au depus pe 12 decembrie în Parlament un proiect pentru modificarea Legii Evaziunii Fiscale, iar politicienii coaliției PSD-PNL au trecut legea prin Senat și Camera Deputaților în termen record de 7 zile. Parlamentarii USR și AUR au votat împotriva legii și chiar au sesizat Curtea Constituțională dar demersul lor a fost respins și vineri, 10 mai 2024, legea a fost promulgată de președintele. Citește AICI modificările dure aduse la Legea Evaziunii.
Prin această lege care va bulversa mediul de afaceri după cum a explicat Camera Consultanților Fiscali care i-a trimis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de a nu promulga legea și de a o retrimite la Parlament, detalii AICI, se instituie o nouă definiție pentru evaziunea fiscală.
Astfel, se introduce articolul 9^2 – (1) „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi orice acțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puțin 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului de stat, prin”:
„c) prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.”
„(2) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (1) se pedepsește”
Un grup de parlamentari a sesizat Curtea Constituțională invocând neclaritatea formulării, explicând că o declarație corectă nu poate masca în mod fraudulos ceva, însă CCR a respins în unanimitate obiecția.
Așa că legea a fost promulgată și fiecare înțelege ce poate din acest articol. Însă mare atenție la declarațiile corecte, să nu fie frauduloase și nu cumva să visați noaptea că depuneți declarații corecte să nu fie visul considerat tentativă la infracțiunea de corectitudine!