
Goana disperată după clienți a instituțiilor de creditare din România a început să genereze "scăpări" de ordin legal chiar și printre băncile ale căror nume obișnuiau să inspire încredere. E drept, să obții o cotă bună de piață în rândul băncilor este complicat, dar iată că acum soluția stă în campanii publicitare total deplasate pentru un mediu care se vrea sănătos din punct de vedere economic. CitiFinancial a început să promoveze pe piața creditelor o ofertă cu recompense bănești, acordate celor care racolează și conving persoane să contracteze credite de cel puțin 4.000 de lei, o practică ce nu se potrivește cu legislația românească.
Când este vorba de a atrage clienți noi, băncile relaxează standardele de creditare pentru populație, mai ales în cazul împrumuturilor pentru achiziția locuințelor și terenurilor, dar și la creditele de consum, sau lansează noi spoturi publicitare, care sună mereu la fel: "Oferim credite într-un timp scurt, fără costuri suplimentare, cu rate mici și mini-dobânzi." Dar iată că există și instituții a căror imaginație depășește limitele legii.
"Acum nu te costă nimic să faci o bucurie!" Acesta este sloganul sub care se desfășoară o campanie de promovare a creditelor realizată de CitiFinancial și care se încadrează exact în aria de pedepsire a Legii 363/2007 privind combaterea practicilor înșelătoare. Programul "Recomandă unui prieten" funcționează astfel: dacă vei trimite unul sau mai mulți prieteni într-o lună să-și facă un credit de cel puțin 4.000 de lei, primești 50 de lei pentru fiecare prieten trimis, dacă trimiți trei sau mai mulți prieteni, suma oferită "recrutorului" poate ajunge la 75 de lei. Sau cel puțin asta înțelege un om care citește oferta la prima vedere, valoarea așa-ziselor premii fiind raportată la numărul de prieteni pe care îi aduci în sistem – însă premiul este totodată condiționat de momentul în care aceștia își vor achita prima rată. Practic, dacă prietenul adus la CitiFinancial nu-și va plăti la timp prima rată a creditului contractat, cel care l-a adus nu va obține premiul promis, deși acesta este fundamentul și punctul de atracție al campaniei publicitare. Oferta seamănă izbitor cu atragerea de clienți într-un sistem piramidal, în schimbul promisiunii oferirii unui premiu. "Nu este interzis să oferi un beneficiu unui cumpărător, de exemplu, să dai anumite reduceri, însă legea interzice oferirea de premii către alte persoane cu scopul de a le determina pe acestea să aducă noi clienți firmei care lansează oferta, acest fapt fiind considerat practică comercială incorectă", este de părere avocatul Iulian Urban. Exact ca în sistemele piramidale interzise prin lege, cel care recomandă un nou client și care va primi premiul trebuie neapărat să fie client al CitiFinancial.