Privatizarea SC Republica SA a intrat in linie dreapta. Cel putin asa pare la prima vedere. Are de toate: un ministru al privatizarii hotarat, oferte de preluare, sindicalisti nerabdatori si… o gramada de datorii. Insa dincolo de cortina, luptele au inceput mai abitir ca niciodata.
Pielea ursului din padure
La inceputul anului trecut, toata lumea era absolut sigura ca investitorii rusi de la SRL-ul -Moody Rom Trading Romania- vor prelua societatea bucuresteana. Erau pusi bine si cu autoritatile, si, mai important, cu muncitorimea (sindicalisti si directori), practic companie de-a casei daca tinem cont si de faptul ca de doi ani este partener al societatii Republica, fiind compania care finanteaza productia societatii bucurestene si gaseste piete de desfacere. Surse apropiate acestui proces sustin ca la mijlocul anului 2002, tocmai cand Moody se si vedea proprietara inteprinderii, undeva s-a produs o ruptura destul de periculoasa.
A mai aparut un pretendent, si anume consortiul format din James Cadogan (OCTG) Ltd. & Joachim Sussman, o companie off-shore inregistrata in Insulele Cayman. Din acest moment a inceput si taraganarea procesului de privatizare prin interpunerea unei avalanse de proceduri juridice, -regizate- de societatea de lichidare Reconversie Valorificare Active Bancare a avocatului Arin Stanescu, care a si reusit, de altfel pentru scurt timp, sa bage Republica in lichidare. Vazandu-si interesele lezate, Moody a inceput sa dea din coate, urmarea fiind -o victorie stralucita a ministrului Musetescu- in lupta cu tribunalele. -O instanta a declarat la Republica intrarea in lichidare, desi face incasari si plati de 10-20 miliarde de lei lunar, plateste energia, uneori si datoriile istorice, plateste salarii… Numai ca instanta s-a ghidat dupa Legea 64, uitand ca e vorba despre o fabrica vie, cu 2.000 de oameni care cer de mancare, isi primesc salariile la jumatate si pentru care privatizarea e vitala. Doi creditori comerciali revendica datorii, unul de 19 milioane de lei, celalalt de 11 milioane de lei, si au reusit sa bage Republica in lichidare, dar noi am scos-o-, sustinea la acea data ministrul Ovidiu Musetescu.
Punct ochit, punct lovit
Insa pentru investitorii rusi timpul pierdut nu le-a curs in favoare. Astfel, o data cu noua scoatere la privatizare, ei nu mai sunt dispusi sa riste noi tergiversari si au scos la inaintare sindicatele din uzina si Blocul National Sindical, cu care sunt in relatii excelente.
Au inceput proteste in fata cladirii APAPS, cu un Ovidiu Musetescu extrem de aplecat asupra problemei etc., totul in dorinta ca privatizarea Republica sa devina istorie. -Cerem Autoritatii pentru Privatizare urgentarea privatizarii SC Republica SA. Este singura sansa ca aceasta intreprindere sa supravietuiasca-, a declarat Matei Bratianu, secretar general al BNS. Pentru a nu parea partinitor, secretarul general BNS a mai adaugat ca -vom cere interventia Corpului de Control al Primului Ministru pentru a verifica ambele companii interesate de preluarea Republicii-. Or, din aceasta declaratie reiese exact unde bat sindicatele. Compania -in plus- este un off-shore, care pe langa faptul ca nu poate fi controlat, provoaca frisoane sindicalistilor din cauza locatiei sale (Insulele Cayman).
Practica ascunsului pe dupa deget
Secretosi nevoie mare, functionarii de la Autoritatea pentru Privatizare continua sa mimeze tactica unor ilustri geambasi, ascunzandu-si primele impresii dupa ce au deschis ofertele din partea Moody si James Cadogan (OCTG) Ltd. & Joachim Sussman. Pentru a nu mai fi atat de surprinsi, le amintim ca pana si prelungirea termenului de depunere a ofertelor pana la 13 ianuarie 2003 poate fi speculata in sensul ca s-a recurs la aceasta solutie pentru a intra in vigoare o ordonanta de modificare a Legii 137/2002 privind accelerarea privatizarii, ordonanta care prevede ca societatile scoase la privatizare vor putea beneficia de stergerea partiala sau totala a datoriilor la utilitati si pe anul 2002.
In concluzie, daca ii socotim pe cei de la Moody ca joaca acasa, se poate miza la sigur pe un -1- solist.
APAPS a scos la vanzare pachetul de 99,54% din capitalul social al Republica in data de 30 noiembrie 2002, urmand ca ofertele sa fie depuse pana la 16 decembrie. Desi a existat pana la acea data o oferta, Autoritatea a prelungit termenul de depunere pana la 13 ianuarie 2003. SC Republica are un capital social de 173 miliarde de lei si a inregistrat, anul trecut, pierderi de 378 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 337 miliarde de lei.