Home Economic-Financiar Clementa ilegala pentru SIF-uri

Clementa ilegala pentru SIF-uri

DISTRIBUIŢI

Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a declarat pentru ziarul -Curentul- ca decizia privind suspendarea prevederilor impuse Societatilor de Investitii Financiare (SIF) de catre BNR si institutia pe care o conduce (n.r. – reducerea cotei de actiuni detinute la banci la 5% si amenzi pentru nerestructurarea portofoliului) a tinut cont si de -o sesizare adresata BNR de catre presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, in care acesta a precizat ca, in cazul in care SIF-urile (n.r. – care detin cate 6% din actiunile acestei banci) procedeaza in perioada urmatoare la vanzarea cotei ce depaseste 5%, pot aparea anumite probleme in procesul de privatizare-. Anghelache a aratat ca -in momentul in care intervine noua lege pentru SIF-uri, asa cum a fost conturata partea de dispersie a riscului, aceasta este pusa in aplicare numai printr-un articol care vizeaza ponderea in activul net al SIF-ului si nu ponderea in capitalul social al unui emitent aflat in portofoliu-, astfel ca restrictiile prevazute de Ordonanta 24 privind limitarea detinerii de actiuni emise de catre o societate comerciala nu se mai regasesc in noul act normativ. -Tinand cont de aceste elemente, impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu viceguvernatorul Mihai Bogza, am zis ca pana vedem proiectul conturat ar fi bine sa suspendam masurile vizand sanctionarea SIF-urilor: CNVM sa suspende amenda si BNR ordinul viceguvernatorului, care obliga vanzarea detinerilor de peste 5% la banci-, a declarat Anghelache.

Oficialul CNVM a mai explicat faptul ca dovada de clementa a evaluat si consecintele pe care restrictiile impuse SIF-urilor de catre CNVM si BNR le-ar fi avut in rezultatul financiar al acestor institutii financiare: -Daca ii pun sa plateasca amenda de sase miliarde de lei, ii mai pun sa vanda actiunile care depasesc cota de 5% la un pret care nu va fi convenabil, tinand seama de conjunctura, modific cuantumul dividendelor acordate actionarilor. Daca punem in aplicare masurile punitive acum si ulterior apare o alta legislatie, inseamna o masura antieconomica-.

SIF-urile vor putea detine oricat vor din actiunile unui emitent

Gabriela Anghelache a mai declarat ca -proiectul de lege privind SIF-urile este construit pe principiul rentabilitatii, coroborat cu dispersia riscului – strategie agreata de colectivul care elaboreaza actul normativ- (n.r. – din colectiv fac parte oficiali ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului de Interne, Ministerului Prognozei si Dezvoltarii, presedintii SIF-urilor si un Ilie Stefan – consilier al primului-ministru). -Conform principiului rentabilitatii, proiectul nu va limita procentul din actiunile detinute de SIF la o societate comerciala, deoarece trebuie urmarita rentabilitatea. Trebuie sa-i dai voie unei societati de investitii financiare sa-si modifice plasamentul de la un moment la altul acolo unde lucrurile sunt mai rentabile, pentru a avea un rezultat cat mai bun. Din acest motiv s-a renuntat la divizarea ca pondere in capitalul social al emitentului. In plus, trebuie asigurata dispersia riscului, iar lucrul acesta se va face prin limitari impuse pe diverse tipuri de investitii ca pondere in activul net. Daca acest principiu este transpus in articol de lege, ma obliga sa renunt la limitarea existenta acum-, a explicat Anghelache. Aceasta a mai precizat ca proiectul de lege privind SIF-urile contine si prevederi precum majorarea cotei detinute de un investitor de la 0,1% la 1% sau restrangerea actionariatului rezidual.

BCR nu a trimis BNR o sesizare, ci o analiza

Contactat pentru a oferi detalii vizavi de interventia BCR, Corneliu Cojocaru – purtatorul de cuvant al bancii, a negat faptul ca presedintele Nicolae Danila ar fi facut -o sesizare- la BNR, precizand ca a fost vorba de o analiza (n.r. – transmisa bancii centrale de toate bancile la care SIF-urile detin pachete de actiuni de peste 5%), in care s-au calculat toate aspectele negative (n.r. – necotarea actiunilor, lipsa unor criterii privitoare la vanzarea actiunilor) vizand o eventuala vanzare a actiunilor bancii de catre SIF-uri inainte de privatizarea acesteia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.