Fara nici un studiu de fezabilitate prealabil, conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani a aruncat pur si simplu 16 milioane de dolari intr-o investitie care nu se justifica din punct de vedere economic, au acuzat ieri sindicalistii.
Este vorba de unitatea de preparare a carbunelui Coroiesti, care a fost modernizata pe baza unui credit acordat de compania japoneza Itochu, cu garantie guvernamentala.
Acesti bani au fost insa investiti fara a se tine cont de costurile imense pe care le va genera tratarea carbunelui la Coroiesti, la o distanta considerabila de locurile de extractie, a declarat ieri prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor -Valea Jiului-, afiliata la confederatia Cartel Alfa, Cristina Tutunaru. Problemele apar din cauza faptului ca reteaua de cai ferate uzinale a CNH nu acopera zona Coroiesti si, deci, compania trebuie sa apeleze la CFR Marfa.
In consecinta, CNH Petrosani a pierdut numai in luna octombrie a acestui an trei miliarde de lei prin tratarea sterilului la aceasta unitate, cand acest lucru s-ar fi putut face fara probleme, cu costuri infinit mai mici, la Lupeni. Spre comparatie, in luna respectiva, 71.000 de tone de material prelucrat in preparatia de la Coroiesti au adus companiei venituri de doar 653.530.106 lei. Daca aceleasi lucrari ar fi fost efectuate la Lupeni, sustine liderul sindical, veniturile s-ar fi ridicat la 2.853.776.399.
Raportari false, ca pe vremea lui Ceausescu
Sindicalistii au mai acuzat si faptul ca, pentru a se ascunde adevaratele costuri, conducerea CNH recurge la raportari false, ca pe vremea lui Ceausescu, catre Ministerul Economiei si Comertului.
Astfel, la MEC este raportat un randament de 76% din totalul sterilului prelucrat la Coroiesti, cand, de fapt, randamentul este de numai 51%, inferior celui de la Lupeni. -Practic, se recurge la un scazamant sub normativele admise, pentru a se umfla cifrele. In acest fel, intr-o luna nu apar nicaieri 23.000 de tone de steril care au fost transportate la Coroiesti-, a explicat dna Tutunaru.
Domnia sa sustine ca, pentru a se putea inchide preparatia de la Lupeni, care este profitabila, directorul general al CNH aproba transferuri ale salariatilor de aici catre alte unitati ale companiei, cu toate ca acest lucru nu este justificat si nici aprobat de conducerea locala a exploatarii.
In consecinta, liderii Federatiei Sindicatelor -Valea Jiului- au cerut ieri demisia directorului general al CNH Petrosani, Ioan Stamin Purcarea. Pana la ora inchiderii editiei, dl director nu a putut fi contactat.