Home Economic-Financiar CNIMMPR: Șapte din zece firme din România au probleme

CNIMMPR: Șapte din zece firme din România au probleme

DISTRIBUIŢI

Peste 50% dintre firmele românești cu mai mult de 50 salariați au apelat în acest an la disponibilizări pentru a reduce cheltuielile din cauza crizei, procentajul fiind la jumătate în cazul întreprinderilor mici și mijlocii
În perioada octombrie 2008-martie 2009, peste jumătate din IMM-uri (57,5%) și-au redus activitatea, 23,3% funcționează la aceeași parametri, 14,8% sunt falimentare și doar 4,23% au avut o evoluție ascendentă, arată un studiu realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Romånia (CNIMMPR). Totodată, aproape un sfert din întreprinzători preconizează că intensitatea cea mai mare a crizei va fi în trimestrul al treilea din 2009, iar peste 20% apreciază că punctul culminant al recesiunii va fi în ultimul trimestru al anului.
Economia României este bolnavă și are nevoie de „transfuzii de investiții“, au declarat, după întâlnirea de la Guvern, reprezentanții patronatelor.
Oamenii de afaceri au înaintat guvernului mai multe propuneri anticriză care ar urma să fie discutate de către Executiv în perioada următoare. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu, a declarat că a prezentat Guvernului rezultatele unei anchete potrivit căreia șapte din zece firme din România au probleme, 15% declarând că sunt falimentare.
Ancheta CNIMMPR a arătat că 23% dintre firmele din România au reușit să-și mențină activitatea, 5% au reușit să o amplifice, iar 72% au raportat scăderea importantă a activității, 15% dintre acestea declarându-se falimentare.
Aproape un sfert din întreprinzători preconizează că intensitatea cea mai mare a crizei va fi în trimestrul al treilea din 2009, iar peste 20% apreciază că punctul culminant al recesiunii va fi în ultimul trimestru al anului, potrivit studiului CNIPMMR. Întreprinzătorii și managerii chestionați au arătat că în perioada actuală se confruntă cu dificultăți precum scăderea cererii interne (62% din IMM-uri), fiscalitate excesivă (41,4%), birocrație (36,2%), întârzieri la plata facturilor de la firmele private (36,1%), costuri ridicate ale creditelor (35,3%), inflație (33,7%), instabilitatea relativă a monedei naționale (31,7%), accesul dificil la credite (24,5%), corupție (23,2%), creșterea cheltuielilor salariale (21,4%) sau concurența produselor din import (20,2%). În ceea ce privește modul cum au redus cheltuielile din cauza crizei, peste 50% dintre firmele românești cu mai mult de 50 salariați au apelat în acest an la disponibilizări, procentajul fiind la jumătate în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, potrivit unei analize a firmei Mercury Research.
„Organizațiile, în funcție de mărimea acestora, au adoptat strategii diferite pentru a face față situației economice actuale. Cu cât este mai mică organizația, cu atât strategia companiei este mai orientată pe stoparea investițiilor. Pe de altă parte, cu cât este mai mare compania, cu atât aceasta este mai îndreptată către reducerea de personal“, se arată într-un comunicat al firmei de cercetare de piață.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.