Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va -exporta- copii dupa dosare din arhivele Securitatii in Statele Unite ale Americii. -Importatorul- este -United States Holocaust Memorial Museum-, Muzeul Holocaustului, agentie federala independenta a Statelor Unite ale Americii. Sumele incasate in urma prestatiei CNSAS vor fi virate direct la buget.
Din acest moment, problema preluarii arhivei de la SRI capata si un aspect mercantil, pe langa cele politice sau civice: cu cat creste numarul de dosare preluate de la SRI, cu atat creste baza de selectie a dosarelor ce vor fi copiate contra cost pentru americani. Bani ce vor mai putea echilibra alocatiile bugetare pentru plata chiriei aferente imobilului din Dragoslavele, suficient de -apasatoare-, cu toate discounturile obtinute, in timp, de conducerea Colegiului CNSAS.
In urma cu o luna, la data de 19 februarie 2002, Gheorghe Onisoru a semnat, in calitate de presedinte al Colegiului CNSAS, un contract de cooperare cu Muzeul Holocaustului din capitala Statelor Unite al Americii, reprezentat de directorul executiv, Sara J. Bloomfield. Contractul prevede ca CNSAS va permite reprezentantilor muzeului accesul la inventarele legate de Materialul Arhivistic.
-CNSAS va permite muzeului sa reproduca in totalitate sau partial Materialul Arhivistic Selectat si la latitudinea muzeului va reproduce fie (I) in facilitatile de microfilmare al CNSAS a Materialului Reprodus, fie (II) va permite muzeului sa copieze Materialul Reprodus asa cum va decide CNSAS-, se arata in contractul incheiat cu agentia federala americana. Taxele vor fi achitate de partea americana in lei, pentru aceasta prezentand interes documentele, de dinainte, din timpul si de dupa al Doilea Razboi Mondial, care pot aduce indicii, contextual sau istoric, despre Holocaust. De altfel, misiunea muzeului este de a prezenta istoria persecutiilor si asasinarii a sase milioane de evrei si a altor victime ale tiraniei naziste intre 1933 si 1945. Contractul dintre CNSAS si Muzeul Holocaustului este valabil timp de 10 ani, putand fi reinnoit automat pe perioade de cate cinci ani.
Din nou probleme cu sediul
In alta ordine de idei, contractul de inchiriere pentru actualul sediu al CNSAS expira incepand cu data de 1 aprilie a acestui an, data de la care cladirea din strada Muntii Tatra (fosta Dragoslavele) ar trebui sa reintre in folosinta SC Lev Or, proprietarul de drept al imobilului.
Problema unui sediu adecvat a fost ridicata de membrii colegiului inca de la infiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, la inceputul anului 2000. Dupa ce a functionat in Palatul Parlamentului, de unde s-a mutat din cauza accesului dificil al omului de rand in sediu, Primaria a oferit cateva alternative de sediu, multe neserioase, printre care o -gogoserie- – cum a afirmat Mircea Dinescu, sediul unei foste banci, desfiintata in urma cu mai bine de trei ani, si un complex comercial din sectorul 4. Problema sediului a fost rezolvata provizoriu, pentru un an, prin inchirierea unei cladiri apartinand unei firme private, printre ai carei principali actionari se regasesc oameni de afaceri israelieni. Contractul de inchiriere a fost incheiat pe o durata de un an, cu incepere de la 1 octombrie 2000, si a fost prelungit de doua ori, ultimul termen expirand la sfarsitul acestei luni. Desi confruntati cu temutul spirit mercantil caracteristic oamenilor de afaceri din Orientul Mijlociu, negociatorii colegiului au reusit reducerea chiriei de la 24 de dolari la 20,4 de dolari/m.p. pe luna. Cu toate acestea, costul chiriei este totusi ridicat (suprafata este de circa 1.470 de metri patrati), astfel ca veniturile din urma contractului cu americanii sunt considerate binevenite de membrii colegiului.