Autoritatile au stabilit un nou termen pentru preluarea pachetului de 51% din actiunile Daewoo Automobile Craiova de la coreenii de la Daewoo Motor. Dupa ce termenele avansate pana in prezent au fost depasite ca urmare a neintelegerilor aparute in cadrul negocierilor, ministrul economiei si comertului a dat o noua limita. Astfel, potrivit lui Codrut Seres, intr-o luna oficialii coreeni vor veni la Bucuresti, scopul fiind acela de a finaliza contractul de preluare a fabricii din Craiova. Incertitudinea in ceea ce priveste soarta uzinei va mai fi prelungita inca o luna, timp in care ministrul Seres da asigurari ca activitatea de pe platforma va fi revitalizata.
-Am negociat si am reformulat punctele ramase nesolutionate si sper ca avocatii au gasit cea mai buna exprimare in ceea ce priveste asigurarea confortului Guvernului Romaniei vizavi de nivelul datoriilor-, a precizat Seres.
Revanzarea uzinei – spre sfarsitul anului
Principalul punct aflat in divergenta intre partea romana si cea coreeana se refera la nivelul datoriilor. Astfel, Daewoo Motor Company ar urma sa isi asume datoriile pe care Daewoo Romania le are fata de aceasta, dar nu si alte datorii fata de afiliatii companiei. Potrivit lui Seres, disputa a avut la baza pretentiile eventuale pe care afiliatii companiei coreene le-ar fi putut avea in ceea ce priveste rambursarea altor datorii de catre uzina din Craiova dupa momentul preluarii actiunilor de catre statul roman. -Fata de nivelul cunoscut al datoriilor, partea coreeana nu a mai facut si alte solicitari. Datoriile Daewoo Motor Craiova se ridica la circa 550 milioane de euro si sunt acoperite in totalitate cu garantii de catre partea coreeana-, a precizat Seres.
Dupa preluarea pachetului de actiuni, Oficiul participatiilor statului si privatizarii in industrie se va ocupa de vanzarea acestuia catre un investitor strategic. Printre investitorii interesati de preluarea pachetului de actiuni se afla nume ca General Motors, Ford si Renault-Nissan, acestia din urma solicitand recent urgentarea clarificarii situatiei de la Daewoo. -Au fost patru mari companii care s-au interesat de fabrica de la Craiova: Ford, Renault-Nissan, GM si o uzina din China care produce niste masini asemanatoare cu Matiz-, a precizat Seres. Un contract de parteneriat ar putea fi semnat pana la sfarsitul acestui an sau in primul semestru al anului viitor. -Oricare dintre cele patru companii poate veni la Craiova, insa pe noi nu ne intereseaza partea financiara. Cei care vor veni la Craiova vor trebui sa prezinte un plan de afaceri pe termen lung, pentru ca asta ne intereseaza-, a declarat Seres.
Contract extern pentru fabricarea a 20.000 de motoare
Pana la finalizarea preluarii pachetului de actiuni si trecerea lui in proprietate privata, activitatea de pe platforma din Craiova continua. Astfel, potrivit vicepresedintelui Daewoo Automobile Romania, Ion Ion, fabrica de la Craiova a semnat la sfarsitul saptamanii trecute un contract cu o uzina din Ucraina pentru fabricarea a 20.000 de motoare si cutii de viteza. -Vineri m-am intors din Ucraina, unde am semnat un contract cu fosta uzina Daewoo din Zaporoze pentru fabricarea la Craiova a 20.000 de motoare si cutii de viteza. Nu pot spune suma contractului, insa ea se cifreaza la cateva zeci de milioane de euro-, a declarat Ion.
In aceste conditii, ministrul economiei se arata increzator ca in acest an la Craiova sa fie realizate 30.000 de masini. -Speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa preluam actiunile de la partea coreeana. Avem comenzi pentru producerea la Craiova de motoare si cutii de viteza, iar noi estimam ca in acest an sa fie realizate 30.000 de masini-, a subliniat ministrul economiei. Povestea fabricii din Craiova a inceput in 1994, prin infiintarea unei societati mixte, creata de Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo. Lucrurile au luat o turnura negativa in 1999, cand Daewoo Coreea a intrat in faliment, iar acordul de vanzare a unor active ale Daewoo Motor catre General Motors si Korea Development Bank nu a vizat si fabrica de la Craiova.