Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede largirea bazei de impozitare si cresterea unor impozite, va intra in vigoare la data de 1 iulie, potrivit proiectului de ordonanta postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Scopul acestui act normativ este "cresterea veniturilor bugetare, al caror nivel a fost profund afectat de criza economica si financiara". Potrivit proiectului , .se impozitează tichetele de masă și dobânzile bancare. De asemenea, cresc taxele pe drepturi de autor.
Tichete de masă si de vacanta-impozitate
Tichetele de masă, cadou, de creșă și de vacanță vor fi impozitate începând cu data de 1 iulie, când vor intra în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal, prin care Guvernul estimează că va obține în acest an un plus de venituri de 45,9 milioane de lei (0,01% din PIB). Nu numai tichetele de masă, cadou, creșă și de vacanță, ci și plățile compensatorii vor fi impozitate cu 16% începând cu drepturile aferente lunii iulie, după cum prevede Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal.
Drepturile de autor-taxate mai mult
Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, față de 40% în prezent. Salariații plătiți pe drepturi de autor nu vor simți imediat taxarea suplimentară, acest lucru urmând să se întâmple abia în momentul în care depun fișa fiscală la Administrația Financiară. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, față de 50% cât este în prezent.
Nici cazinourile nu scapa
De la aceeași dată, veniturile din jocuri de noroc vor fi taxate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câștigurilor realizate într-o zi de la același organizator sau plătitor. Potrivit legislației în vigoare în momentul de față, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depășește cuantumul de 10.000 de lei și cu o cotă de 25% aplicată asupra câștigului net de peste 10.000 de lei inclusiv.
Prevederi speciale pentru sportivi
Începând cu luna iulie vor fi abrogate și prevederile Legii educației fizice și sportului. Actul normativ le dă posibilitatea sportivilor profesioniști care au încheiat o convenție civilă cu o structură sportivă să i se asigure, la cerere, participarea și plata contribuției la un sistem de pensii public și/sau privat.
Taxa de solidaritate pentru cei cu mai multe imobile
Și cei care dețin mai multe locuințe neînchiriate vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar. Ei trebuie să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, în plus față de impozitul pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% și 200% din impozit. Prin acest nou impozit, statul speră să obțină 31 milioane de lei în 2010. Ordonanța de urgență de modificare a Codului Fiscal, obținută de Mediafax, prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinație de locuință, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu și 200% din impozit pentru a treia clădire și următoarele în afara adresei de domiciliu. Inițial, proiectul inițial de modificare a Codului Fiscal prevedea majorarea impozitului perceput persoanelor care dețin în proprietate două sau mai multe locuințe, cu 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua clădire și cu 200% pentru cea de-al treilea imobil și următoarele. Prin majorarea impozitelor, care urmau să fie introduse de la 1 iunie, Guvernul estima că va obține pentru șase luni din acest an un venit suplimentar cumulat de 45,9 milioane de lei (0,01% din PIB).