Mai mult de 1.000 de firme se ocupa oficial in Romania cu colectarea materialelor refolosibile, fapt care pozitioneaza tara noastra, printre altele, in topul celor mai mari exportatori de fier vechi. Din pacate, intr-o afacere atat de profitabila, cum este cea a colectarii deseurilor, miza ii face pe foarte multi sa nu respecte regulile jocului. Pentru a lamuri spinoasa problema, nu doar cea a colectarii deseurilor, cat mai ales a importantei dezvoltarii intr-un cadru legal a acestei activitati, in contextul economic actual, ne-am adresat doamnei Manda Porumb, directorul general al Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
– Cat de importanta este activitatea de colectare a deseurilor pentru Romania?
– Desi la prima vedere, cuvantul -deseuri- are o rezonanta negativa pentru majoritatea oamenilor de rand, in realitate, deseurile, prin calitatea lor de a fi reciclate, sunt deosebit de utile si necesare industriei, dar si deosebit de tentante pentru cei care intervin pe traseul acestora de la generatori pana la consumatori.
Legislatia existenta pana in anul 2000, referitoare la deseurile reciclabile, era nestimulativa pentru gospodarirea judicioasa a acestor resurse nationale si favorizanta pentru aparitia unor fenomene grave cu implicatii negative asupra economiei nationale.
La finele anului 2000, functionau peste 3.400 de societati care plimbau deseurile colectate, pe cai legale sau ilegale, de la o societate la alta, majorand artificial pretul acestora fara a se efectua vreo prelucrare, punand consumatorii interni in situatia de a nu plati aceste preturi. Aceasta situatie a explodat, mai ales dupa anul 1997, cand exportul deseurilor reciclabile (in special feroase si neferoase) a fost liberalizat total.
– Cum poate fi controlat acest fenomen?
– La inceputul anului 2001, Guvernul Romaniei a abrogat vechile reglementari si a adoptat, in regim de urgenta, Ordonanta nr. 16/2001, aprobata ulterior de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 465/2001. Prin aceasta reglementare a fost stabilita obligatia generatorilor de deseuri (persoane fizice si juridice) de a preda deseurile numai la societati autorizate, astfel: persoanele fizice, la societati de colectare autorizate de prefectura; agentii economici, la societati de prelucrare autorizate de Ministerul Industriei si Resurselor – Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor.
S-a urmarit instituirea unui circuit controlat al deseurilor, mai ales in etapa de colectare de la populatie si de la agentii economici si in etapa de prelucrare si transformare a acestora in materii prime secundare. Pana in prezent, au fost autorizate de prefecturi circa 1.000 de societati care colecteaza deseuri reciclabile de la populatie, si de Ministerul Industriei si Resurselor – Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, in jur de 500 societati care colecteaza deseurile de la agentii economici generatori, le prelucreaza si le transforma in materii prime secundare, care se comercializeaza pe piata interna si externa, fara restrictii.
– Cat de disciplinate sunt aceste firme? In ce masura sunt respectate noile reglementari?
– Pentru aplicarea corecta a prevederilor acestei reglementari, Ministerul Industriei si Resurselor – Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor a efectuat controale pe aceasta tema la peste 250 de societati comerciale (generatoare, colectoare sau prelucratoare de deseuri).
Din controalele efectuate, se poate trage concluzia ca aplicarea acestei reglementari a condus la diminuarea considerabila a fenomenelor de sustrageri si distrugeri de instalatii si utilaje care erau apoi vandute ca deseuri.
Un alt aspect pozitiv este acela ca noile societati autorizate dispun de spatii de depozitare si colectare, de utilaje de prelucrare si forta de munca, astfel incat deseurile colectate se prelucreaza conform standardelor in vigoare si apoi sunt comercializate ca materii prime secundare insotite de certificat de calitate.
– Care sunt principalele -metode- de ocolire a prevederilor legale?
– Desi au fost stabilite reguli si conditii de functionare clare pentru toti actorii implicati in circuitul deseurilor, care au condus la disparitia si diminuarea unor fenomene negative, inventivitatea celor care urmaresc castiguri mari prin ocolirea legii a condus la aparitia altor nereguli si cazuri de incalcare a legislatiei.
Cele mai mari nereguli se constata in zona colectarii deseurilor de la populatie, zona spre care au migrat cei certati cu legea. Au fost autorizate societati care nu indeplinesc conditiile de protectia mediului, depozitand deseurile prin curti, direct pe pamant; – au fost autorizate societati pe liniile de centura ale localitatilor, departe de cartierele de locuinte, deci care, sub masca autorizarii, desfasoara activitati dubioase, sau in preajma combinatelor metalurgice, in gari, in zonele miniere etc., de unde se sustrag deseuri care apoi sunt predate acestor societati ca provenind de la populatie; – au fost autorizate un numar foarte mare de societati in aceeasi comuna (in special in comunitatile de rromi), care sub masca autorizatiei desfasoara tot felul de activitati ilegale pe teritoriul tarii; – desi colectarea deseurilor neferoase de la populatie este interzisa, societatile de colectare, in special cele de rromi, achizitioneaza mari cantitati de -motoare- din care, prin dezmembrare, rezulta deseuri neferoase. In realitate, aceasta este o smecherie prin care se mascheaza achizitia de deseuri neferoase sustrase; – adeverintele de primire si plata nu se completeaza la toate rubricile sau se completeaza pe nume fictive, pentru ca predatorul sa nu poata fi identificat; – adeverintele se completeaza in majoritatea cazurilor numai la rubrica -deseuri provenite din gospodaria proprie-, chiar daca predarile sunt repetate si de ordinul tonelor, pentru a nu plati la Bugetul statului cota de 10% pentru veniturile realizate din predarea deseurilor care nu provin din gospodaria proprie.
Apoi, sunt agenti economici generatori de deseuri care incalca prevederile art. 5 lit c) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2001, livrand deseurile la societati neautorizate sau care desfasoara activitati de prelucrare, fara sa indeplineasca conditiile de autorizare. Mai sunt agenti economici care au solicitat autorizarea activitatii de colectare si prelucrare, fara sa indeplineasca conditiile de autorizare, falsificand documentele oficiale depuse la dosar, si altii care desfasoara activitati de colectare si prelucrare a deseurilor, fara autorizatie.
– Care sunt zonele -fierbinti-?
– O zona cu probleme deosebite este cea a porturilor: Constanta, Midia, Agigea, Mangalia si Lumina. Prin aceste porturi se efectueaza majoritatea exporturilor de fier vechi si, ca atare, in aceasta zona misuna tot felul de societati care incalca legea. Astfel, pe spatiile inchiriate de porturi, pe dane, se desfasoara activitati de colectare si prelucrare, fara autorizatiile necesare. Se sarjeaza si se dezmembreaza nave si utilaje infestand solul si apa marii, desi astfel de activitati sunt interzise pe dane.
Exportatorii depoziteaza pe platformele portuare mari cantitati de deseuri pe perioada lunga (pana la constituirea capacitatii unui vapor), infestand, de asemenea, solul si apa marina.
– Cum apreciati colaborarea cu celelalte institutii ale statului?
– In actiunile de control am avut sprijinul organelor Politiei Economice si ale Garzii Financiare. In total, s-au dat amenzi si au fost confiscate marfuri in valoare de 10 miliarde de lei. Au fost anulate peste 100 autorizatii de valorificare si au fost sesizate organele de cercetare penala pentru toate cazurile de falsificare a documentelor in baza carora s-au obtinut autorizatii pe cai frauduloase.
Din pacate, ne confruntam cu probleme deosebite in solutionarea de catre unele instante judecatoresti a contestatiilor unor societati care, prin tot felul de tertipuri avocatesti, reusesc sa prelungeasca procesele, timp in care societatile respective pot desfasura activitate, desi din constatarile organelor de control rezulta ca nu indeplinesc conditiile pentru aceasta.
Unele instante judecatoresti nu au tinut cont, pe parcursul derularii proceselor de solutionare a plangerilor, de faptul ca societatile respective au obtinut autorizatie de valorificare in mod fraudulos, depunandu-se la dosarul cauzei confirmarile institutiilor ale caror documente au fost falsificate.
De exemplu Judecatoria Constanta, in cazul societatilor comerciale Vectra Steel SRL Constanta si Tanisuna SRL Medgidia.
Cine a fost prins cu mata in sac
In cursul controalelor, SC AMBER INDUSTRY SRL Constanta, care desfasoara activitati de prelucrare a deseurilor in Portul Constanta, a fost descoperita fara autorizatie, iar la punctul de lucru unde era autorizata nu indeplinea conditiile prevazute de lege. S-a dispus anularea autorizatiei de valorificare a deseurilor feroase.
SC TAWIL EST BUCHAREST CO IMPEX SRL a achizitionat deseuri neferoase in perioada cat nu detinea autorizatie de la Ministerul Industriei si Resurselor – Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor. A primit o amenda de 400.000 de lei.
SC BABAROM METAL TRADING SRL Bucuresti, care a achizitionat acumulatori uzati de la agentii economici fara a detine autorizatie. A fost amendata cu 200 mil. lei.
SC SANTUTA SRL Bucuresti, care era autorizata sa colecteze fier vechi de la populatie, in comuna Chiosdu, judetul Buzau, dar desfasura activitati in Bucuresti. A fost amendata cu 25 milioane de lei si i s-au confiscat deseuri in valoare de 34 mil. lei.
SC STEAUA DE AUR COM SRL SINTESTI, judetul Ilfov, care era autorizata sa colecteze deseuri de la populatie in comuna Sintesti, dar avea doua puncte de colectare fara autorizatie, in Bucuresti. A fost amendata cu 100 mil. lei si confiscarea contravalorii deseurilor in suma de 35 mil. lei plus confiscarea efectiva a cantitatii de 10 tone deseuri feroase.
SC COLECT METAL IMPEX *94 SRL Bucuresti a achizitionat deseuri neferoase fara autorizatie. A fost amendata cu 200 milioane de lei. Ulterior a solicitat autorizatie pentru topire-turnare deseuri neferoase. In baza acestei autorizatii desfasura, ilegal, tot activitati de achizitii si comercializare neferoase.
A fost amendata cu 50 mil. lei si confiscarea sumei de 1,9 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea deseurilor derulate cu nerespectarea legii. Plangerea se afla in curs de solutionare la instantele de judecata.
SC POLIGLOT COMIMPEX SRL Targoviste a achizitionat deseuri neferoase, fara documente de provenienta conform legii. A fost amendata cu 400 milioane de lei.
SC MARTUR SRL Brasov, care a achizitionat deseuri neferoase fara sa detina autorizatie, a fost amendata cu 400 mil. lei.
Societatile comerciale VECTRA STEEL SRL Constanta, EURODOM INDUSTRY SRL Constanta, TANISUNA SRL Medgidia, BALVALE PIT SRL Constanta, NURELO PREST COM SRL Tg. Jiu, SALBA DE AUR SRL Tg. Jiu, OLIZIN SRL Tg. Jiu, EXINTAL IMPEX SRL Tg. Jiu, CAMY COM SRL Sibiu si DOMUS PREST SRL Chitila au solicitat autorizatie de valorificare a deseurilor reciclabile, depunand la dosar documente falsificate (autorizatii de mediu, extrase de carte funciara, balanta mijloacelor fixe, adeverinte de la Inspectoratul Teritorial de Munca etc.). Dosarele acestor societati au fost inaintate organelor de politie, pentru declansarea cercetarii penale.