Impozitarea averilor mari va ținti 1-2% dintre contribuabili, iar ANAF va înființa mai multe departamente care să verifice persoanele cu venituri sau cheltuieli foarte mari, a declarat, ieri, ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu.
„La nivelul ANAF există un grup de lucru pentru constituirea acestor departamente, de 30-40 persoane, specialiști în în investigații fiscale, în IT. Grupul țintă va fi format din persoanele cu averi mari sau cheltuieli mari“, a spus Ialomițianu într-o conferință de presă.
Ministrul a mai spus că din experiența altor state reiese că ponderea celor vizați va fi de 1-2%.
Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depășesc cu cel puțin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferența dintre cele două valori.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a susținut că acțiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanșate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogați care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.
Declarația unică înlocuiește 5 formulare diferite
Ministrul a mai declarat că declarația unică privind obligațiile care trebuie plătite la stat vine în sprijinul mediului de afaceri, deoarece reduce birocrația și costurile firmelor. „Venim în sprijinul mediului de afaceri pentru că se așteapta la o reducere a birocrației, reducerea costului cu administrarea obligațiilor. Se reduce povara administrativă. Ne înscriem și în programul de guvernare care are ca obiectiv modernizarea instituțiilor statului“, a spus Ialomițianu.
Ministrul a precizat că, până la sfârșitul anului trecut, contribuabilii trebuiau să completeze și să depună cinci declarații.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane