Home Economic-Financiar Combinatele siderurgice, obligate sa investeasca in tehnologie peste 327 milioane de dolari

Combinatele siderurgice, obligate sa investeasca in tehnologie peste 327 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Programul de restructurare al companiilor romanesti a intrat in linie dreapta, stadiul de indeplinire a obligatiilor asumate prin semnarea strategiei de integrare europeana fiind atent monitorizat de reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceste institutii vor intocmi rapoarte bianuale, ce vor fi prezentate Comisiei Europene, pentru a se vedea ritmul in care ne aliniem sau nu la standardele impuse. Sectorul siderurgic romanesc se afla, in totalitatea sa, in proprietate privata. Zonele de maxima concentrare sunt: Hunedoara, Galati, Caras-Severin si Targoviste, zone impartie de altfel intre doi magnati de pe piata internationala – Mittal Steel, pe de o parte, si Mechel Steel, pe de alta parte.


Printre prevederile -sensibile- se afla numarul de salariati, organismele internationale cerand in repetate randuri reducerea acestuia pe diferite sectoare de activitate. Astfel, daca in anul 1994 numarul de salariati din industria siderurgica era de aproximativ 134.000, la sfarsitul anului 2003 mai erau doar 60.000, tendinta descrescatoare mentinandu-se in continuare. Combinatele vizate a face disponibilizari de personal sunt Ispat Sidex Galati, care trebuie sa dea afara, pana in 2008, 2.000 de angajati, Siderurgica Hunedoara, Cost Targoviste, de unde trebuie sa plece 1.300 de salariati, Industria Sarmei Campia Turzii, Combinatul Siderurgic Resita. In cazul societatii Gavazzi Steel Otelu Rosu, care la data intocmirii acestei strategii se afla sub incidenta legii 64/ 1995 referitoare la procedura de reorganizare judiciara si faliment, in urma discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene s-a decis ca, pentru aceasta companie, nu este necesara realizarea unui plan de viabilitate. O singura societate insa nu trebuie sa faca disponibilizari, ci sa angajeze forta de munca: Donasid Calarasi, care inregistreaza in prezent 388 de salariati si care trebuie sa ajunga la 402.

Sidex, principalul investitor

La capitolul investitii in tehnologie, suma prevazuta in strategie se apropie , in perioada 2005-2010, de 327,5 milioane de dolari, din care cea mai mare suma, in valoare de 94,9 milioane de dolari, urmeaza sa fie investita anul viitor. In cursul acestui an, suma ce ar trebui investita in tehnologie este de 77,7 milioane de dolari, Ispat Sidex avand planificate investitii de 34,7 milioane de dolari, Siderurgica Hunedoara – 20 milioane de dolari, COS Targoviste – 3 milioane de dolari, IS Campia Turzii – 4 milioane de dolari, CS Resita – 3,2 milioane de dolari, Otelu Rosu – 5 milioane de dolari si Donasid Calarasi – 7,8 milioane de dolari. Anul viitor, cea mai mare investitie este planificata de IS Campia Turzii – 53 milioane de dolari, in timp ce, in perioada 2007-2010, principalul investitor va fi ISPAT Sidex: 28 milioane de dolari in 2007, 23 milioane de dolari in 2008, 31 milioane de dolari in 2009 si 18 milioane de dolari in 2010.

Investitiile de mediu se ridica la 83 de milioane de dolari

Si cum intrarea in marea familie europeana atrage dupa sine mai multe conditii, companiile si-au asumat si investitii de mediu, de altfel aceasta fiind una dintre problemele grele pe care le au de rezolvat agentii economicii din tara noastra. Planurile de afaceri ale companiilor siderurgice prevad investitii in valoare de 83 milioane de dolari pentru imbunatatirea conditiilor de mediu, din care 30,5 milioane de dolari in 2005, 37 milioane de dolari in 2006, 11,2 milioane de dolari in 2007 si 4,3 milioane de dolari in 2008. Cele mai ridicate investitii de mediu vor fi facute tot de Ispat Sidex, care are prevazute in acest an investitii de 19,8 milioane de dolari in 2005 si de 25,7 milioane de dolari in 2006. Costuri suplimentare vor fi necesare si pentru inchiderea si dezafectarea tuturor capacitatilor neperformante fizic si moral, insumand circa 8,5 milioane de tone. In plus, alte costuri, care nu sunt prevazute in strategie, vor trebui alocate pentru plata salariilor compensatorii in cazul disponibilizatilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.