Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat-o din nou in bara in ceea ce priveste procesele de privatizare care, daca ar fi gestionate optim, ar aduce un profit urias statului. De data aceasta este vorba de vanzarea combinatului Nitramonia Fagaras, care a fost abandonat inca o data de cel mai eligibil potential investitor.
Potrivit presei locale, ungurii de la Nitrogenmuvek se vor retrage din cursa pentru privatizarea societatii fagarasene, invocand mai multe probleme de organizare a procesului, printre care situatia juridica a terenurilor si a unor imobile, dar si lipsa acordului social (reprezentantii Nitrogenmuvek ar fi cerut ca AVAS sa preia negocierile cu sindicatul combinatului, pe care il considera dificil si ostil, propunere refuzata de Autoritate). Asta in contextul in care termenul pentru finalizarea negocierilor expira astazi.
Tratative la nesfarsit
Negocierile cu cei de la Nitrogenmuvek, castigatori in urma depunerii ofertelor de la sfarsitul anului trecut, au inceput in luna ianuarie, dar termenul pentru finalizarea discutiilor a fost amanat de mai multe ori. Potrivit intentiilor AVAS, se vor incepe noi tratative cu celelalte companii interesate, inclusiv cu cele respinse initial.
Pana acum, si-au mai aratat interesul pentru combinatul brasovean fondul de investitii Mass Financial Corp, care a dat tarcoale si uzinei Tractorul, o companie germana si una din Israel.
Nitramonia a trecut deja printr-o privatizare nereusita. Contractul a fost insa reziliat, intrucat reprezentantii companiei americane S&T Oil Equipment and Machinery nu si-au indeplinit obligatiile legate de aportul de capital social si de investitiile legate de mediu.
Timpul inseamna bani
Situatia actuala a combinatului este dezastruoasa, in conditiile in care datoriile totale catre furnizori si bugetul statului depasesc suma de 11 milioane de dolari. Cei 650 de angajati, din care 100 vor fi disponibilizati saptamana aceasta, nu si-au mai primit salariile de cateva luni.
Saptamana trecuta, liderii sindicatului fagarasean au incercat sa-i convinga pe sefii de la AVAS sa aprobe vanzarea a trei site de platina, care nu mai fac parte din active, deci nu pot influenta productia combinatului. Desi raspunsul primit de la AVAS a fost favorabil in acest sens, angajatii se plang ca se incearca impiedicarea cu orice pret a vanzarii sitelor. Confom sindicalistilor, banii obtinuti din aceasta tranzactie ar fi acoperit o treime din restantele salariale.
Declinul Nitramoniei a inceput imediat dupa revolutie, iar guvernarile ulterioare si-au adus aporturi substantiale: -Fiecare schimbare a insemnat un nou dezastru economic, noi furturi de materiale si taieri de instalatii, acestea fiind transformate in fier vechi vandut pe nimic, desi era otel inoxidabil denumit V2A, o adevarata mina de aur-, recunoaste parlamentarul de Brasov Gheorghe Gabor, intr-un discurs in plenul Camerei Deputatilor.
Problemele Nitramoniei s-au agravat dupa ce a pierdut o parte din piata explozibililor in favoarea importatorilor. Scumpirea gazului metan a agravat criza financiara, iar societatea a fost nevoita sa creasca pretul ingrasamintelor chimice, ceea ce a determinat scaderea dramatica a volumului vanzarilor. In conditiile in care AVAS intarzie sa inceapa procedurile finale de reprivatizare, criza companiei se agraveaza din ce in ce mai mult. Totul in defavoarea statului roman, adica a oricarui cetatean, deoarece cu cat va trece mai mult timp pana la finalizarea privatizarii, cu atat vor scadea si valoarea Nitramoniei, si interesul pentru ea.