Asa cum ziarul nostru a anticipat, Combinatul Oltchim din Ramnicu-Valcea a intrat sub controlul companiei canadiene Exall Resources Limited, care a cumparat, pentru 10 milioane de dolari, pachetul de 53,258% din actiunile detinute de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Prin contractul de vanzare-cumparare semnat de cele doua parti miercuri, cumparatorul canadian s-a obligat sa realizeze un volum de investitii de 150 milioane de dolari, intr-un interval de trei ani, si sa dezvolte o activitate economica care sa conduca la plata datoriilor si sa determine societatea sa nu apeleze la facilitatea acordata de statul roman privind garantarea creditelor. Exall Resources, in calitate de actionar majoritar, s-a obligat sa preia in totalitate responsabilitatea asigurarii respectarii de catre societate a drepturilor si obligatiilor existente in momentul transferului de proprietate. Acestea privesc Contractul Colectiv de Munca si celelalte acorduri sau intelegeri existente intre sindicat si patronatul societatii, contractele individuale de munca, dispozitiile legale referitoare la conditiile de munca, salarizare si protectie sociala. De asemenea, pe perioada realizarii investitiilor, cumparatorul se obliga sa nu aprobe in AGA programe care ar conduce la concedieri colective.
Oltchim Ramnicu-Valcea este una dintre societatile cele mai puternice pe piata nationala in domeniul produselor clorosodice, produselor organice de sinteza (PVC), agrochimice si a materialelor de tip termopan. Oltchim este singurul producator de PVC din Romania si asigura piata interna cu peste 70% din necesarul de pesticide. Exall Resources are ca obiect de activitate exploatarea minerurilor metalifere, cercetarea in domeniul constructiilor de masini. Firma canadiana a realizat in 1999 o cifra de afaceri de 20,5 milioane de dolari canadieni, iar la data de 30 iunie 2000 inregistra o cifra de afaceri de 10,3 milioane de dolari canadieni.
Combinatul Oltchim a obtinut un profit preliminar de 33,7 miliarde de lei in 2000, la o cifra de afaceri de 4.628 miliarde de lei. Cheltuielile totale de exploatare au fost de 5.395 miliarde de lei, iar veniturile, de 5.443 miliarde de lei. Oltchim are un capital social de 323 miliarde de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane