Home Economic-Financiar Comerciantii nu pot fi obligati sa vanda calculatoare subventionate

Comerciantii nu pot fi obligati sa vanda calculatoare subventionate

DISTRIBUIŢI

Din data de 17 mai a.c. a intrat in vigoare calendarul de desfasurare pentru acest an al procedurii de atribuire a ajutorului financiar in valoare de 200 de euro, in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare. Potrivit Legii 269/2004, beneficiari ai sprijinului financiar sunt familiile cu elevi si/sau studenti din invatamantul de stat sau particular acreditat, in varsta de pana la 26 de ani, cu venituri brute lunare sub 1,5 milioane de lei pe membru de familie. Cel putin asta se arata in teorie, vom vedea si daca punerea in practica va fi in concordanta cu prevederile legale, cu atat mai mult cu cat exista deja un precedent negativ, inregistrat in cadrul unui program similar desfasurat anul trecut.

Desi termenul limita pentru depunerea dosarelor a fost prelungit pana la data de 30 aprilie a.c., marea invalmaseala se pare ca a fost de-abia la sfarsitul perioadei, mai exact in ultimele doua zile. Conform centralizarii partiale efectuate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in data de 28 aprilie, numarul solicitantilor eligibili era de 34.792, dintre care 34.239 cereri depuse de elevi, iar restul de studenti. Numarul cererilor a crescut spectaculos in ultimele doua zile – 29 si 30 aprilie – ajungand astfel la 51.614, dintre care 50.127 de dosare au fost depuse de elevi, iar restul de cei din sistemul universitar. Conform datelor furnizate de MEC, majoritatea solicitarilor apartin unor elevi ai caror parinti au venituri ce nu permit o astfel de investitie (aproape 10.000 provin din judetele Dolj, Mures si Suceava, primele trei in clasamentul general al solicitantilor de subventii).

Lista va fi publicata pe Internet

Si, cum orice procedeu de acest gen necesita multa -truda-, drumul spre castigarea echivalentului in lei a celor 200 de euro nu se va termina prea curand. Pana la a pune mana pe bonul valoric, birocratia trebuie sa isi faca si ea mendrele. Astfel, in aceasta perioada are loc analiza documentatiilor depuse, urmand ca in urma acestei proceduri sa fie cadorisiti cu suma de 200 de euro nu mai putin de 25.000 de elevi si studenti, suma alocata de guvern ridicandu-se la doar cinci milioane de euro. Lista celor 25.000 de fericiti posesori ai bonurilor valorice va fi publicata pe Internet in data de 1 iunie, dupa ce in prealabil vor fi analizate dosarele depuse, iar a doua zi vor fi afisate in fiecare unitate de invatamant lista beneficiarilor din respectiva unitate. Contestatiile se pot depune in perioada 3-4 iunie 2005, solutionarea se va face intre 5-7 iunie 2005, iar lista rezultata in urma contestatiilor va fi publicata pe 9 iunie a.c.

Achizitionarea, in termen de 30 de zile de la primirea bonului

Bonurile valorice vor fi eliberate in perioada 10 iunie-23 iunie, iar achizitionarea de calculatoare trebuie sa se faca in termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric. Depunerea copiilor de pe facturi si procese-verbale de predare-primire de catre beneficiari, elevi si studenti, are ca termen perioada 12 iunie-5 iulie 2005, intre 12 iunie-10 iulie fiind programata depunerea de catre agentii economici a documentelor si inregistrarea lor pe portalul dedicat. Afisarea si actualizarea listei cu agentii economici inregistrati, impreuna cu numarul de cereri primite, se va face intre 1 iulie-17 iulie, iar decontarea catre agentii economici a sumei de 200 de euro, intre 11-27 iulie. Asa cum s-a intamplat si anul trecut, nu exista o lista anume cu agenti desemnati a intra in acest program, fiecare fiind liber sa decida daca ia parte sau nu la derularea programului.

Cei 200 de euro au mai pierdut din valoare

Suma de 200 de euro a fost stabilita anul trecut si nu a fost actualizata, desi, intre timp, cursul monedei euro nu mai este la nivelul anului trecut. In aceste conditii, suma pe care beneficiarul cuponului valoric mai trebuie sa o adauge din buzunar nu este chiar de neglijat, asta, bineinteles, daca nu vrea sa isi cumpere un calculator -jucarie-, al carui pret se invarte in jurul valorii de 10 milioane de lei. Chiar la inceputul mandatului sau, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, vorbea despre o imbunatatire a programului, care sa cuprinda prime in bani si pentru merit, si nu numai pentru probleme sociale, insa pana in prezent nu a fost nimic pus in practica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.