Home Economic-Financiar Comerciantii online acuza bancile ca percep comisioane -teroriste-

Comerciantii online acuza bancile ca percep comisioane -teroriste-

DISTRIBUIŢI

Comerciantii romani interesati de vanzarile pe Internet au acuzat, ieri, bancile si Romcard ca au un comportament -terorist- prin comisioanele practicate.

In cadrul seminarului -Comertul electronic romanesc, evolutie si tendinte-, organizat de DotCommerce Romania, comerciantii au infierat monopolul detinut de Romcard pe piata autohtona, care permite acestei institutii, detinuta de banci, sa ceara comisioane -aberante si nejustificate-.

-In acest domeniu exista probleme, iar acestea nu sunt generate de firmele de servicii, ci constau in aceasta entitate numita Romcard. Proprietarii Romcard, bancile, ar face bine sa se gandeasca la ce vor sa faca in viitor-, a declarat Cristian Bara, director al firmei de turism Paralela 45.

-Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), guvernul au facut cativa pasi pentru comertul electronic. Romcard a facut si el o chestie buna, trecand la sistemul 3D Secure. Din pacate insa, vrea sa recupereze aceasta investitie intr-o zi. Din marja de profit de 3-5% pe care o are o firma de turism pentru a fi competitiva, Romcard vrea un comision de 5% din vanzarile efectuate online. Romcard este un terorist al comertului electronic din Romania-, a precizat Bara.

Directorul Paralela 45 a afirmat, de asemenea, ca daca bancile romanesti implicate in comertul electronic nu iau nici o decizie, firmele romanesti vor apela la piata straina, unde comisioanele sunt mai mici. Bara a mai declarat ca nu este corect ca Romcard sa aiba o pozitie de monopol pe piata, din care sa poata dicta acesteia, si s-a plans ca bancile negociaza comisioane diferite in functie de volumul vanzarilor si marimea comerciantului, favorizandu-i pe cei mari.

In cadrul seminarului, comerciantii au propus realizarea unei asociatii profesionale care sa le consolideze pozitia de negociere cu bancile.

-Nu Romcard se comporta ca un terorist, este un simplu instrument care deocamdata isi face treaba. Problema este la banci, care nu stiu sa vanda si fac oferte pe care nu le fundamenteaza. Daca am fi uniti intr-o asociatie care sa ne reprezinte interesele, am putea negocia altfel. Pana atunci, fiecare trebuie sa se descurce cum poate-, a afirmat Sergiu Cone, director in cadrul no-cash.ro.

Marius Dosinescu, manager general al Avantaj Net, este de parere ca institutiile care sunt cele mai interesate sunt chiar bancile.

-Nu noi trebuie sa facem plecaciuni la banci, ci bancile trebuie sa vina la noi. Sa mai consulte putin statisticile si sa se hotarasca daca acest sector este rentabil pentru ele sau nu-, a afirmat Dosinescu.

Conform cifrelor DotCommerce Romania, in prezent pe piata autohtona exista aproximativ 700 de magazine virtuale, estimarile furnizate pentru anul in curs aratand ca pana la finalul lunii septembrie se vor adauga inca 300 de magazine. DotCommerce a afirmat, de asemenea, ca de la inceputul anului si pana in prezent investitiile sale pe piata romaneasca totalizeaza 400.000 de dolari, suma alocata investitiilor in infrastructura si dezvoltarea de solutii pentru partenerii DotCommerce Romania.

Viziuni comuniste de piata

Ca romanii nu sunt organizati, au reusit sa mai demonstreze o data comerciantii online, care au reusit sa transforme seminarul intr-un fel de cenaclu din care mai lipseau doar chitarele si berea. De aici si pana la a cere insa acelasi comision de la banci pentru toate firmele, ar insemna o intoarcere la epoca de aur. O economie de piata presupune selectarea cererii si a ofertei, si este firesc ca bancile (fara sa negam ca au mari lipsuri) sa negocieze contractele cu fiecare client in parte, in functie de veniturile acestuia…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.