Home Economic-Financiar Comerciantii si producatorii de piese auto, in razboi cu Dacia – Renault

Comerciantii si producatorii de piese auto, in razboi cu Dacia – Renault

DISTRIBUIŢI

Presedintele Patronatului Comerciantilor si Producatorilor de Piese Auto, Ion Glisca, crede, printre altele, ca, din cauza strategiei de marketing a producatorului de automobile Dacia si a hotararii guvernului de a acorda prime pentru casarea autoturismelor vechi, cifra de afaceri a firmelor membre ale organizatiei pe care o conduce a scazut, in medie, cu 20-30%. In plus, patronii din domeniu au fost obligati sa concedieze un numar insemnat de salariati. Conflictul pare apocaliptic, cu atat mai mult cu cat patronatul are intentia de a sesiza Consiliul Concurentei si CNA, in legatura cu un spot publicitar care ar incalca regulile concurentei.


IMM-urile din domeniul auto, prin patronatul care le reprezinta, acuza, in primul rand, Grupul Dacia – Renault ca -isi amplifica practicile de tip monopolist pe piata pieselor de schimb auto-, ca are o politica de marketing agresiva si nici nu-si vinde marfa, decat prin reteaua dealerilor autorizati de catre grupul franco-roman.

Un spot tv acuzat de -agresivitate-

In primul rand, patronatul invoca un spot tv, publicitar, conceput pentru combaterea comercializarii pieselor auto contrafacute pentru autoturisme. Spotul are doua segmente principale. Primul segment este realizat, in opinia noastra, de parca ar fi opera vreunei autoritati de protectie a consumatorului, nefacand referire la nici o marca de autoturism si se incheie cu loggo-ul avertisment -Piesele contrafacute scurteaza viata masinilor-, dupa ce exemplifica, animat, cazul a trei dintre cele mai frecvente piese de schimb: bieleta, placutele de frana si planetara. Al doilea segment este tot un loggo, care e formulat, in opinia patronatului, astfel incat ar putea induce cumparatorului potential ideea de a cumpara doar piese de schimb originale, pe ambalajul carora exista sintagma -piese de origine-. Dupa acest loggo, apare sigla autoturismului Dacia. Dar, sustine patronatul, sunt multi producatori independenti care dispun de tehnologia adecvata si produc piese de calitatea impusa de reglementarile in vigoare, omologate de RAR, la care se adauga mai multi importatori, dar care nu pot folosi sintagma -piese de origine-, aspect care le-ar afecta interesele.

Membrii asociatiei nu au acces la -piese de origine-

In al doilea rand, patronatul reclama faptul ca -doar dealerii din reteaua Dacia sunt favorizati la furnizarea de piese si componente din gama Dacia, care se fabrica numai pe platforma argeseana, iar comerciantii independenti sunt refuzati in mod sistematic atunci cand solicita cumpararea acestor piese-.

O alta acuzatie se refera la faptul ca Grupul Dacia – Renault acorda -in anumite situatii si pentru anumite piete- garantie, in situatia in care aceste piese au fost montate pe autoturisme in service-uri acreditate Dacia, facandu-se discriminare fata de celelalte unitati service auto, care sunt autorizate.

Batalia se afla abia la inceput, patronatul fiind in faza de redactare a plangerilor catre autoritatile deja precizate, intentia de razboire cu Grupul Dacia – Renault fiind facuta publica intr-o conferinta de presa.

Nici guvernul nu scapa de -vigilenta- patronatului

Guvernul a fost criticat, chiar daca intr-un mod elegant, ca a pus in aplicare hotararea prin care posesorii de autoturisme vechi pot sa-si cumpere unul nou, beneficiind de o prima, in schimbul celui vechi, daca acesta e inscris in circulatie si este in stare de functionare. Desigur, politica guvernului se incadreaza in strategia, pe termen lung, de innoire a parcului auto, in conformitate cu practica si legislatia europeana. Patronatul afirma ca sunt peste doua milioane de posesori de autoturisme Dacia, dintre care multi vor dori sa beneficieze de prevederile legii in cauza. Si aceasta practica e banuita de patronat ca va conduce la pierderi importante pentru IMM-urile din domeniu. Dar, pentru cei care vor ramane in continuare posesori de astfel de autoturisme, patronatul cere protectia autoritatilor statului pentru a putea cumpara -piese ieftine, dar care sa fie omologate-, plecand de la ideea ca respectivii proprietari se incadreaza in categoria celor cu venituri mici.

Beneficiarii scandalului – vanzatorii de piese contrafacute

Patronatul e constient ca e greu sa-si impuna toate doleantele, dar crede ca daca nu se va intelege cu Grupul Dacia – Renault si daca autoritatile nu-i vor da dreptate, atunci -vor castiga doar aceia care produc piese contrafacute si de slaba calitate-, vandute pe piata mai ieftin chiar cu 70% fata de cele conforme. In schimb, tendinta de scadere a cifrei de afaceri a IMM-rilor va continua, locurile de munca se vor reduce, iar multe firme producatoare si de comercianti angro si en-detail vor disparea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.