Romania a inregistrat un record al deficitului balantei comerciale (FOB/CIF) in primele 10 luni ale acestui an, cu o valoare de 3,17 miliarde de dolari – fata de 1,91 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2000 -, depasind astfel cu mult angajamentul Guvernului privind incadrarea intr-un deficit de maximum 1,5 miliarde de dolari la sfarsitul acestui an. Un al doilea record este cel al deficitului pe luna octombrie, care a totalizat 508,5 milioane de dolari, conform datelor statistice.
Practic, in octombrie, importurile au crescut cu peste 28% fata de luna precedenta, in timp ce exporturile au scazut cu circa 5%, au explicat reprezentantii Institutului National de Statistica. Desi statistica arata ca ascensiunea importurilor are drept cauza principala achizitionarea de pe piata externa a resurselor energetice necesare in acest anotimp, adevarul este undeva la mijloc. Contributia acestora in deficitul lunii octombrie nu depaseste jumatate din valoarea soldului negativ, peste 250 milioane de dolari reprezentand cresteri ale importurilor fara legatura cu sistemul energetic. Astfel, s-au inregistrat cresteri ale importurilor fata de luna septembrie pentru produse precum seminte, zahar, cereale, reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, nutreturi animale, masini, aparate si echipamente electrice, automobile, tractoare si alte autovehicule terestre, hartie de impachetat ambalaje si cutii de carton, instrumente si aparate optice.
Importurile realizate de Romania in luna octombrie au crescut cu peste 28% fata de luna precedenta, in timp ce exporturile au inversat traiectoria pe care s-au inscris in ultimele luni, coborand cu aproape cinci procente, potrivit Institutului National de Statistica.
Ascensiunea importurilor poate fi pusa, in principal, pe seama produselor minerale, a caror pondere in schema generala este, de regula, mai mare in lunile premergatoare sezonului rece.
Cresterea din octombrie indica faptul ca pregatirile pentru perioada de iarna, prin achizitionarea de pe piata externa a pacurii, a produselor petroliere si a gazului natural, necesare functionarii centralelor termice si aprovizionarii populatiei, s-au prelungit mai mult decat s-a dorit. Ministerul Industriei si Resurselor ar fi dorit sa realizeze toate importurile energetice pana la sfarsitul verii, pentru a profita de o perioada in care preturile de pe piata sunt mai reduse, iar oferta este mai mare. Datele pentru primele 10 luni ale anului confirma preocuparile sale in acest sens, importurile de minereuri, titei, produse petroliere si gaz natural fiind mai mari cu aproape 20%, atingand valoarea de 1,81 miliarde de dolari. Ponderea importurilor energetice in totalul marfurilor achizitionate de Romania de pe piata externa este de 14,2%.
Valoarea totala a importurilor CIF realizate in octombrie a fost de 1,43 miliarde de dolari, mai mare cu 20,3% raportat la luna corespunzatoare a anului 2000 si cu 31,8% fata de media anului trecut.
Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight – cost, asigurare, navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elemente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.
Pe ansamblul primelor 10 luni, importurile au insumat 12,7 miliarde de dolari, in crestere cu 22,4% comparativ cu acelasi interval din anul precedent. Pe primele doua locuri in clasamentul principalelor marfuri importate se situeaza masinile, aparatele si echipamentele electrice, cu o valoare de 2,89 miliarde de dolari, urmate de tesaturi si articole din acestea, in valoare de 2,06 miliarde de dolari.
In schimb, exporturile FOB au consemnat in octombrie cea mai importanta scadere de la inceputul anului, de 4,9%, coborand la 925,7 milioane de dolari, desi raportat la luna similara a anului trecut sunt mai mari cu 2,3%.
Pretul FOB (Free on Board – liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare si include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord.
In intervalul ianuarie-octombrie 2001, exporturile au totalizat 9,59 miliarde de dolari, cu 12,6% peste nivelul realizat anul trecut. Principalele marfuri livrate pe piata externa sunt articolele de imbracaminte si materiile textile, cu o pondere in total de 26% si o valoare de 2,49 miliarde de dolari, urmate de masini si dispozitive mecanice, aparate, masini si echipamente electrice, care au insumat 1,4 miliarde de dolari si au reprezentat 14,6% din total.
Deficitul comercial FOB/CIF a ajuns, in luna octombrie, la 508,5 milioane de dolari, pentru ca pe ansamblul primelor 10 luni sa se ciffreze la 3,17 miliarde de dolari, fata de 1,91 miliarde de dolari in aceeasi perioada din anul 2000.