Economistii Comisiei Europene sunt pesimisti in ceea ce priveste respectarea tintelor economice propuse de guvernul roman pentru acest an si prognozeaza un deficit bugetar cu 1,4% mai mare si o inflatie cu 1,8% peste tinta stabilita initial de catre executiv. Analistii autohtoni apreciaza ca publicarea acestor cifre cu doar o saptamana inaintea prezentarii Raportului de tara poate fi considerata un buzdugan trimis in Romania, autoritatile de la Bucuresti fiind astfel atentionate ca raportul va cuprinde mai multe critici decat se asteptau.
Comisia Europeana a dat publicitatii la inceputul acestei saptamani varianta preliminara a prognozei economice de primavara. Potrivit acesteia, deficitul bugetar al Romaniei (n.r. – calculat dupa standardele europene ESA 95) va creste de la 0,4% din PIB anul trecut, la 2,3% in acest an si la 5,4% in 2007. Pentru acest an, guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 0,9% din PIB, calculat insa dupa standarde care nu sunt conforme, in totalitate, cu regulile europene.
Comisia anticipeaza si cresterea deficitului comercial al Romaniei de la 9,8% din PIB in 2005 la 11,6% in 2006 si la 13,1% din PIB in 2007.
Potrivit economistilor executivului european, deficitul balantei de plati va creste de la 6,9 miliarde de euro in 2005, echivalent a 8,7% din PIB, la 9,6 miliarde de euro in 2006, adica 10,4% din PIB si la 11,8 miliarde de euro in 2007- 12% din PIB. Trebuie amintit ca autoritatile romane au prognozat o reducere a deficitului de cont curent a 8,5%, in acest an. Totodata, Comisia Europeana estimeaza ca, in acest an, cresterea economica va creste la 5,5% si 5,1%, in 2007. Un semnal de alarma poate constitui, de asemenea, si inflatia, care este -vazuta- de CE, pentru acest an, la 7,8%, fata de tinta guvernului de 5% (n.r. – plus minus 1%). Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, nu a dorit, ieri, sa faca niciun comentariu privind atingerea sau nu a tintei de inflatie stabilita pentru acest an, precizandu-ne ca aceste informatii vor fi oferite maine, 11 mai, de catre Mugur Isarescu. -Nu pot fi puse insa fata in fata cele doua cifre: a UE si tinta noastra, intrucat Comisia Europeana face prognoze bazandu-se pe inflatia medie, si nu pe cea decembrie/decembrie, pe care o avem noi in vedere-, a subliniat Vasilescu.
-Trebuie sa ne ingrijoreze-
-Este clar ca cifrele inaintate de CE trebuie sa ne ingrijoreze. Si probabil ca, in afara cartonasului rosu pe care Romania il are deja la capitolul finante, raportul va cuprinde si critici referitoare la aceste tinte. Tinand cont de faptul ca raportul de tara ce va fi prezentat pe 16 mai este, probabil, aproape finalizat, autoritatile nu mai au ce face, dar trebuie sa tina cont de acestea pe viitor si sa ia masuri-, ne-a declarat ieri fostul ministru al finantelor Ionut Popescu. Potrivit acestuia, exista doua solutii pentru cresterea veniturilor la buget, respectiv marirea TVA si tinerea in frau a salariilor din sectorul bugetar – masuri care vor avea un impact semnificativ pe termen scurt. -Cresterea TVA este ceva de care nu vom scapa. Este, in opinia mea, o masura mai mult decat necesara-, ne-a mai spus Popescu.
Fondul Proprietatea arunca in aer deficitul bugetar
Mai critic si, totodata, mult mai pesimist este fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu, care considera ca Raportul CE din 16 mai va fi primul, dupa 2001, care va cuprinde critici foarte dure la adresa politicilor fiscale si monetare ale actualului guvern. -Temerile expertilor FMI si ai comisarilor europeni pe probleme de fiscalitate se vor regasi, din pacate, in raportul ce va fi publicat peste o saptamana. Cifrele inaintate de economistii CE reprezinta un semnal clar de alarma in legatura cu probleme de fond de trebuie indreptate intr-un timp foarte scurt-, apreciaza Tanasescu. Potrivit acestuia, deficitul bugetar, prognozat de oficialii europeni la un nivel de 2,3% din PIB, este cauzat de Fondul Proprietatea, dar si de nenumarate alte acte normative emise de executiv de la inceputul anului si pana in prezent. -Cresterile salariale din sectorul bugetar, plata diferentelor salariale personalului didactic, aferente perioadei 2001-2004, suplimentarea fondurilor MAI si ANAF, dar si fondurile alocate pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului sunt doar cateva hotarari care au influentat cheltuielile bugetare cu pana la 2% din PIB-, ne-a precizat Tanasescu, afirmand ca aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in recenta rectificare bugetara.
Aderarea nu este pusa in pericol
Fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu crede ca aceste disfunctii nu vor avea implicatii in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la termenul stabilit, dar considera ca trebuie luate masuri de urgenta. -In raportul de tara din 16 mai se vor regasi, cu siguranta, critici cu privire la politicile economice inconsecvente din perioada 2005-2006-, a mentionat fostul ministru, facand referire la concluziile enuntate de catre comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, in urma vizitei intreprinse in tara noastra. Acesta a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti ca Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget.