Home Economic-Financiar Compania Alstom vrea sa se asocieze cu Metrorex

Compania Alstom vrea sa se asocieze cu Metrorex

DISTRIBUIŢI

Parcul de vagoane al metroului bucurestean va intra intr-un proces radical de innoire si modernizare incepand cu anul viitor, cand va intra in explotare primul tren construit in Suedia de firma Bombardier, si va incepe reabilitarea a 360 din cele 502 de vagoane existente, ne-a declarat dl Tiberiu Moldovan, director general al Metrorex SA. El a precizat ca in cursul saptamanii trecute a avut loc o licitatie internationala pentru angajarea consultantului ce se va ocupa de proiectul de modernizare a celor 360 de vagoane, proiect ce va fi finantat dintr-un imprumut in valoare de 115 milioane euro, acordat anul trecut de Banca Europeana de Investitii (BEI).

In conformitate cu procedurile BEI, consultantul va intocmi toate documentatiile necesare, va superviza licitatia si semnarea contractului cu firma care va executa lucrarile si va urmari derularea acestuia. -Pana la sfarsitul lunii decembrie a.c. vor trebui finalizate toate preparativele, astfel ca in primul trimestru al anului viitor sa aiba loc licitatia, iar din trimestrul IV sa inceapa modernizarea primelor rame electrice de metrou. Toate cele 360 de vagoane vor fi modernizate pana in 2007-, a spus Tiberiu Moldovan.

Seful Metrorex a subliniat ca aducerea parcului de material rulant intr-o stare tehnica buna este o prioritate in perioada care urmeaza, in contextul in care toate vagoanele sunt construite inainte de 1989 – deci uzate si depasite tehnologic -, iar subventia bugetara alocata metroului scade an de an. Astfel, daca in anul 2000 subventia a insumat 505 miliarde de lei, in acest an ea a fost de doar 565 miliarde de lei, in conditiile in care inflatia a crescut considerabil, iar pretul energiei electrice s-a triplat.

Constructia tronsonului Nicolae Grigorescu – Linia de Centura a fost abandonata

Daca prima componenta a creditului acordat de BEI se va realiza, cea de-a doua, respectiv continuarea lucrarilor la tronsonul de metrou Nicolae Grigorescu – Linia de Centura, nu mai are sanse de materializare. Potrivit dlui Moldovan, constructia acestui tronson nu se mai justifica, intrucat societatile comerciale din zona si-au diminuat sau sistat activitatea, fapt ce a determinat caderea traficului in zona. In plus, tunelul sapat inainte de 1989 este avariat pe o mare portiune, iar operatiunile de refacere a acestuia ar costa foarte mult.

In schimb, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a demarat negocieri cu trei banci – BEI, BERD si Banca Japoneza de Cooperare Internationala – pentru acordarea unui alt credit destinat constructiei unei noi linii de metrou pe ruta Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon. -Tronsonul este mai mult decat necesar, daca avem in vedere ca numai in cartierul Drumul Taberei locuiesc 300.000 de familii, care nu au alt mijloc de transport decat autobuzul. Traficul de suprafata in zona se va diminua considerabil, iar blocajele zilnice din zona Academiei Militare vor disparea-, a mai spus directorul Metrorex. El a adaugat ca MLPTL cauta finantare si pentru prelungirea tronsonului Gara de Nord – 1 Mai cu inca doua statii: Pajura si Laromet, investitie justificata de traficul intens din aceasta zona industriala a Capitalei.

-Analizam in prezent varianta realizarii unui racord suplimentar, care sa plece din zona 1 Mai (n.n. B-dul Ion Mihalache) spre World Trade Center – Gara Baneasa – Aeroportul Baneasa, statie din care metroul va iesi la suprafata si va merge in regim de tren rapid spre statia finala, Aeroportul Otopeni-, a precizat Tiberiu Moldovan.

Alstom va prelua activitatile de mentenanta a materialului rulant

Compania Alstom Transport Romania, reprezentanta a Grupului francez Alstom, si-a exprimat interesul de a prelua activitatea de intretinere si reparatii a materialului rulant apartinand metroului bucurestean, reprezentantii firmei urmand sa prezinte, zilele urmatoare, o oferta concreta in acest sens. Activitatile mentionate vor fi astfel externalizate din cadrul Metrorex, fara ca acest lucru sa insemne privatizarea lor. -Propunerea Alstom vizeaza un parteneriat cu metroul, posibil sub forma unei societati mixte, al carui principal obiectiv va fi scaderea cheltuielilor de exploatare a vagoanelor si locomotivelor. Alstom a pregatit un proiect de oferta pe care il consideram foarte avantajos: ne va acorda un credit din care, in primii ani, vor fi suportate toate cheltuielile de reparatii si intretinere. In plus, din acesti bani vor fi achizitionate scule si dispozitive pentru modernizarea tuturor echipamentelor si instalatiilor utilizate pentru reparatii, se va informatiza intreg sistemul si se va pregati personalul de specialitate-, a aratat directorul Metrorex. El a precizat ca cele doua parti nu au convenit inca asupra valorii imprumutului, dar ca, in opinia sa, ar fi nevoie de circa 15 milioane de dolari.

-Cea mai mare problema a metroului o reprezinta cheltuielile pentru reparatii si intretinere a materialului rulant, care, dupa 22 de ani de utilizare, a ajuns intr-o stare tehnica foarte precara. De altfel, numai 60% din parc este disponibil pentru trafic, 40% fiind in permanenta in diverse etape de reparatii-, afirma dl Moldovan.

In activitatile de intretinere, reparatii si modernizare a metroului bucurestean lucreaza circa 1.600 de angajati, dispersati in doua depouri si in Uzina de Reparatii a Metrorex, aflata in cartierul Militari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.