Compania de electricitate din Bulgaria (NEK) sustine, intr-un comunicat de presa, ca Romania trebuie sa plateasca taxe de tranzit pentru o cantitate de 396 milioane de kWh exportata de Hidroelectrica in Grecia, valoare calculata pana la finele lunii mai, transmite BTA. La un pret de export la granita romaneasca, fara taxe de tranzit, de 27 de dolari/MWh, valoarea cantitatii mentionate este de peste 9,7 milioane de dolari, dar NEK nu a precizat valoarea tarifelor de tranzit aplicate in reteaua bulgara.
NEK sustine ca 40% din energia exportata din Romania in Grecia trece prin sistemul de transport bulgar si ca a ridicat de mai multe ori in fata companiilor de electricitate din tarile vecine problema taxelor de tranzit. Hidroelectrica a incheiat un contract de export cu firma londoneza Energy Financing Team (EFT), oficialii societatii sustinand ca EFT trebuie sa plateasca taxele de tranzit de la granita Romaniei pana in Grecia, indiferent de retelele de transport prin care trece energia exportata.
Directorul general al companiei nationale de transport a energiei electrice Transelectrica, Jean Constantinescu, a declarat ca statul roman nu poate fi implicat in aceasta problema decat sub aspectul reglementarii tarifelor de tranzit si ca regulile europene in materie prevad ca firmele care incheie contracte de export trebuie sa plateasca taxele respective. -Problema stabilirii unei metodologii comune de tarifare este, intr-adevar, dificila si inca nu s-a gasit o solutie pentru transportul de energie din Balcani-, a precizat Constantinescu.
Pe de alta parte, surse din cadrul industriei energetice din Romania au declarat ca problema platii tranzitului de energie prin Bulgaria ar fi aparut in urma unei redistribuiri de natura tehnica a energiei electrice pe care EFT o tranziteaza prin Serbia si Macedonia pentru Grecia. Exportul de energie din Romania se realizeaza prin doua substatii aflate la Portile de Fier, iar una dintre ele se pare ca indreapta tranzitul de energie spre Kozlodui, in Bulgaria, dupa care ajunge in Grecia prin statia de la Blagoevgrad, situata in apropiere de granita bulgaro-elena, au adaugat sursele citate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane