Home Economic-Financiar Companii din patru tarii vor administra statia electrica de la Isaccea

Companii din patru tarii vor administra statia electrica de la Isaccea

DISTRIBUIŢI

Statia electrica de la Isaccea, care va extinde actuala statie de conexiune dintre Romania si Ucraina, va deveni operationala in luna septembrie a anului 2003, finantarea, construirea si operarea statiei urmand sa fie facute de o companie de proiect, infiintata ca societate mixta pe actiuni, detinuta de companiile E ON Netz si RWE din Germania, Verbund din Austria, RAO din Rusia si de catre Transelectrica, se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA.

Va fi infiintata, de asemenea, o companie de comercializare a energiei, care va inchiria capacitatea statiei si va contracta achizitiile si vanzarile de electricitate. Aceasta companie va fi tot o societate mixta, avand ca actionari firmele E ON, RWE, Verbund, RAO – Rossii, Ukrinterenergo si Termoelectrica SA.

Statia de conversie de tip back-to-back va asigura interconectarea nesincrona a sistemelor energetice ale Romaniei si Ucrainei, permitand astfel schimburi reciproce de energie la frevente diferite ale tensiunilor si curentilor electrici, se precizeaza in comunicat. Frecventa in sistemul energetic national (SEN) romanesc este aceeasi cu cea din sistemul Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE).

Proiectul va permite achizitia de energie electrica din Ucraina, precum si tranzitarea de energie electrica, prin SEN, catre alte sisteme energetice.

Pentru inceput, statia va fi echipata cu un modul de conversie cu o capacitate de 600 MW, avand o eficienta de 98,66% si o disponibilitate de peste 96%. Durata de viata normala a statiei este de 30 de ani, recuperarea investitiei, din taxa de tranzit prin statie, urmand sa se faca in decurs de zece ani.

Transelectrica considera ca statia va imbunatati siguranta functionarii SEN, iar prin schimburile cu sistemele energetice ale tarilor din regiune se vor diversifica posibilitatile de export ale producatorilor romani si se va dezvolta infrastructura pietei de energie electrica din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.