Home Economic-Financiar Companiile din sectorul alimentar nu sunt pregatite pentru integrare

Companiile din sectorul alimentar nu sunt pregatite pentru integrare

DISTRIBUIŢI

-Intarzierea aplicarii normelor europene in sectorul sigurantei alimentare ar putea atrage clauza de salvgardare specifica pietei interne-, a avertizat, zilele trecute, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban (foto). Orban a precizat insa ca -aceasta nu implica amanarea datei aderararii**. Astfel, pot interveni situatii in care intr-o anumita zona a tarii apar probleme in ceea ce priveste siguranta alimentelor, iar acestea nu mai pot fi livrate nici pe plan local, nici pe plan national. Zona in care a fost identificata situatia respectiva ar putea fi considerata, o anumita perioada de timp, in afara UE si sa nu beficieze de drepturile pe care le-ar avea o companie care opereaza pe piata comunitara.

Din datele centralizate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Securitatea Alimentelor (ANSVSA), la sfarsitul anului trecut, circa 60% din unitatile de prelucrare a laptelui si 80% din cele de procesare a carnii nu corespundeau standardelor UE. In Romania exista 738 de unitati de carne rosie, 553 de lapte si produse lactate, 52 de carne de pasare, 46 de peste si patru de melci, din care doar 65 sunt conforme normelor comunitare.

Reprezentantii ANSVSA considera ca foarte multe companii vor disparea de pe piata dupa aderare intrucat nu au intocmite programe de modernizare si retehnologizare. Unitatile de alimentatie publica trebuie sa respecte o serie de norme, printre care si sistemul HACCP (analiza riscurilor si gestiunea punctelor critice), in caz contrar, acestea risca sa fie inchise. Functionarea lor va trebui sa se faca pe baza unor ghiduri de bune practici, elaborate impreuna cu asociatiile si patronatele din sectorul respectiv si care sa stabileasca conditiile in care ar trebui sa se desfasoare activitatea.

Suceava – unul din judetele cele mai afectate

Intr-o declaratie data recent corespondentului Mediafax, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, si-a exprimat ingrijorarea privind viitorul industriei alimentare din judet, aratand ca va incerca sa convinga procesatorii de carne si lapte sa acceseze diverse fonduri pentru modernizarea unitatilor conform cerintelor comunitare. Doar trei procesatori de carne, maximum 10 fabrici de lapte si nici un abator din cele aproximativ 100 de astfel de unitati vor mai functiona in judetul Suceava din iunie 2006, cand unitatile de procesare a produselor de origine animala trebuie sa fie conforme cerintelor Uniunii Europene. -Din pacate, in ceea ce priveste unitatile procesatoare, dar si abatoarele, standardele negociate de Romania cu Uniunea Europeana sunt greu de realizat si pot implica riscuri economice daca acestia nu au asigurata desfacerea pentru ca unitatile trebuie sa fie de marime medie, cu un volum de procesare de cel putin 10 tone de carne pe zi pentru abatoare si de minimum sapte tone de preparate din carne pentru procesatori. Actualii procesatori considera ca nu vor supravietui economic-, a spus Onofrei.

Din 32 de abatoare, nici unul nu poate fi autorizat

Din cele 32 de abatoare existente in prezent in judetul Suceava, nici unul nu va fi autorizat in iunie 2006, pentru ca nu indeplineste normele europene si nici unul dintre proprietari nu a inceput un program de conformare.

-Este foarte grav pentru un judet ca Suceava, cu cel mai mare numar de capete de bovine din tara, sa nu aiba abatoare-, a spus prefectul.

El a adaugat ca in judet ar trebui infiintate cel putin trei abatoare de mari dimensiuni, la Vatra Dornei, Radauti si Suceava. -Unitati de procesare trebuie sa existe, pentru ca animale vor fi in judet si in 2006, si dupa aderarea la Uniunea Europeana-, a mai declarat Onofrei pentru Mediafax, adaugand ca va incerca, impreuna cu consultantii pe probleme de agricultura si veterinarii, sa convinga procesatorii de necesitatea modernizarii capacitatilor lor de prelucrare a laptelui si carnii. El a aratat ca, in prezent, din cele 36 de unitati de prelucrare a carnii, una este agrementata, iar alte doua au inceput derularea de programe de indeplinire a standardelor, din cele 51 de unitati de prelucrare a laptelui patru fiind agrementate, iar alte sase fiind in programe de modernizare a standardelor. -Din pacate, unitatile care nu vor indeplini normele europene vor fi inchise peste un an. Va fi o problema atat sociala, pentru ca sute de oameni vor ramane fara locuri de munca, cat si de siguranta alimentelor, pentru ca, in lipsa unor abatoare, proprietarii de animale vor incerca sa le sacrifice in locuri neautorizate-, a mai spus Orest Onofrei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.