Internetul a implinit, joi, 35 de ani, cel care a amintit acest lucru fiind Eugen Dogariu, secretar de stat pentru relatia cu parlamentul din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
-Astazi se implinesc 35 de ani de la lansarea Internetului si nimeni nu ar fi banuit care va fi evolutia sa de-a lungul timpului. Dezvoltarea infrastructurii comunicatiilor si serviciilor postale e foarte importanta pentru asigurarea unor solutii de viitor. De asemenea, o reglementare flexibila si deschisa permite existenta unei piete concurentiale viabile-, a declarat Eugen Dogariu, care a participat in calitate de comoderator la sectiunea tematica -Telecomunicatii si Servicii Postale- din cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei ORIZONT – 2025.
La eveniment au participat reprezentanti ai MCTI, ANRC, Posta Romana, precum si reprezentanti ai companiilor de telefonie fixa si mobila de pe piata romaneasca.
Sa vedem insa in ce masura reprezinta Internetul un instrument folositor pentru oamenii de afaceri din Romania, dupa 35 de ani de existenta, avand in vedere faptul ca, pana nu demult, mediul virtual reprezenta o enorma necunoscuta in randul patronilor de firme.
Studiu www.clubafaceri.ro pe 1.500 de firme
In perioada iulie-august 2004, portalul www.clubafaceri.ro a condus un studiu in randul firmelor membre, pentru a afla gradul de interactivitate din cadrul comunitatii si pentru a putea da un raspuns relevant la intrebarea: -In ce masura este Internetul un mediu de afaceri in Romania?-.
In acest sens, reprezentantii portalului au analizat cateva date statistice inregistrate in lunile iulie-august, vizand numarul de anunturi si mesaje publicate la sectiunile -Bursa-, -Cooperari-, -Online-, precum si numarul de mesaje schimbate intre membrii Clubafaceri.ro.
Studiul a fost facut pe o comunitate de 1.500 de companii membre, cu care managerii de cont Clubafaceri au pastrat contactul in mod constant, prin intermediul e-mail-ului, al telefonului si faxului, in incercarea de a-i familiariza cat mai mult cu acest gen de servicii si instrumente.
Astfel, la sectiunea -Bursa-, unde se regasesc anunturi de cereri si oferte de produse si servicii, membrii au publicat 447 de anunturi, la sectiunea -Cooperari-, unde prevaleaza anunturile referitoare la oportunitati de afaceri si eventuale colaborari, s-au publicat 108 anunturi.
In ceea ce priveste instrumentul de trimitere de mesaje, care le permite sa se contacteze intre ei, acesta a fost accesat de 137 de ori in perioada derularii studiului. Sectiunea -Online-, care reuneste anunturi de export/import, preluate de pe site-uri partenere internationale, a avut 98 de cereri de la membri care doreau datele de contact ale anunturilor publicate.
-Informatii de afaceri-, cea mai cautata sectiune
Sectiunea -Informatii de afaceri- a avut 62.968 de afisari, fiind o sectiune bogata in informatie economica consistenta si articole de specialitate din diverse domenii conexe afacerilor. Acest numar de afisari reprezinta 15% din totalul afisarilor din aceasta perioada.
De un interes special s-a bucurat proaspat lansata sectiune de -Consultanta online-, asigurata in parteneriat cu experti in domeniile juridic, fiscal, managementul calitatii si investitii financiare (B&B Expert Com, Darv Intermed, Mihai Gheorghe – Consultant in Managementul Calitatii, Prime Transaction). Consultantii Clubafaceri in domeniul juridic si financiar-contabil au primit 180 de intrebari (68% din total) din partea unor firme membre, intrebari care acopera diverse nevoi ale firmei, de la acte necesare pentru infiintare pana la litigii sau diverse tipuri de contracte.
Urmatorul centru de interes pentru consultanta, judecand dupa numarul de intrebari adresate consultantilor, a fost cel al fiscalitatii, cu 52 de intrebari (19% din total), urmat de managementul calitatii, cu 17 intrebari (7%) si investitii financiare (6%).
Asigurarea confidentialitatii raspunsurilor, precum si promptitudinea lor au facut ca sectiunea de -Consultanta online- sa devina unul dintre instrumentele principale de fidelizare a membrilor.
Oferte preluate direct din standul virtual
Un alt aspect interesant al acestui studiu a fost tendinta pronuntata in randul membrilor comunitatii de a contracta oferte direct din directorul de firme, din standul virtual unde fiecare companie isi prezinta produsele si serviciile.
Cu doar 15% din totalul afisarilor in sectiunea de -Informatii de afaceri-, restul fiind in sectiunile care presupun dinamism si interactivitate ale portalului, -Bursa-, -Cooperari- si -Consultanta online-, intelegem ca interesul intreprinzatorului roman de talie mica si mijlocie se indreapta din ce in ce mai mult catre zone pana nu de mult neconventionale unde sa identifice noi oportunitati de a incheia afaceri si noi modalitati de a-si valorifica oferta de produse si servicii.