Home Economic-Financiar Complexele energetice ar putea sa ieftineasca gigacaloria

Complexele energetice ar putea sa ieftineasca gigacaloria

DISTRIBUIŢI

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat, recent, o strategie de dezvoltare in domeniul energetic, care prevede inclusiv restructurarea activitatii de producere a energiei electrice si termice pe baza de lignit. Primele concluzii ale noii strategii au condus la crearea complexelor energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova. Marea miza a constituirii acestor complexe o reprezinta, pentru autoritati, optimizarea procesului de producere a energiei in termocentralele prezente in cele trei locatii, avandu-se in primul rand in vedere economia de resurse. De aici, si preturi mai mici ale gigacaloriei. Cel putin teoretic. Astfel, Ministerul Economiei si Comertului a realizat un studiu care vizeaza tocmai acest ultim aspect prin care si-a propus sa analizeze activitatea Complexului Energetic de la Turceni, compus din termocentrala propriu-zisa si din carierele miniere Jilt Sud, Jilt Nord si mina Dragotesti.

Potrivit studiului, pentru a eficientiza activitatea complexului, au fost luate masuri de reorganizare si de intensificare a programelor de reparatii. In structura costului de producere a energiei, cheltuielile cu reparatiile au inregistrat o crestere de la 6,5% in 2003, la 13,2% in 2004, in perioada ulterioara formarii Complexului, in luna aprilie a acestui an. Astfel ca, numai pentru sectorul minier, in trimestrul al doilea al acestui an, s-au cheltuit 83 miliarde de lei, fata de 51 miliarde lei in acelasi trimestru din 2003.

Scad costurile de productie

-Asigurarea bazei materiale necesare exploatarii carbunelui in bazinul Jilt a fost receptata ca o prioritate inca de la primele analize efectuate de catre conducerea Complexului, avandu-se in vedere restantele fata de necesar, acumulate in perioada anterioara-, se arata in documentul elaborat de MEC. Astfel, daca in anul 2003 s-au adus 13.000 de role necesare liniilor tehnologice, in primul semestru al anului 2004 s-au adus 16.700 de role, ceea ce permite ca in prezent sa se desfasoare un amplu program de reabilitare a transportoarelor cu banda prin echipare, conform documentatiei.

De asemenea, au fost luate masuri de reducere a deprecierii calitatii carbunelui, prin diminuarea stocurilor existente la unitatile miniere si transferarea acestora in depozitele centralei, unde, prin concasare si compactare, dispar conditiile care favorizeaza fenomenul de autoaprindere.

O analiza a eficientei activitatii complexului arata ca ponderea costurilor cu carbunele a scazut de la 48% in trimestrul I din 2004, la 36% in trimestrul al doilea. De asemenea, o data cu cresterea productiei de energie electrica, in luna iunie pretul de cost a scazut cu 14% fata de aprilie si va continua sa scada, in conditiile functionarii, cu trei grupuri, in luna iulie.

Totodata, pentru lunile aprilie-mai, costul gigacaloriei a fost de 338.000 de lei. Dupa reintrarea in normal a activitatii de exploatare, costul gigacaloriei a scazut in luna iunie la 272.000 de lei, cu tendinte de scadere in perioada urmatoare spre 240.000 de lei.

Potrivit studiului realizat de specialistii MEC, fata de perioada anterioara formarii complexului, sectorul minier are o piata sigura de desfacere, care duce la eliminarea variatiilor de productie. -O consecinta a acestui fapt este stabilitatea locurilor de munca si a drepturilor salariale convenite prin contractul colectiv de munca.

In cadrul discutiilor cu reprezentantii ortacilor din bazinul Jilt, s-a hotarat, de comun acord intre sindicate si administratie, ca, incepand cu 15 august 2004, sa se acorde tichete de masa si pentru personalul din sectorul minier. De asemenea, -se va acorda o atentie deosebita si exproprierilor, intr-un concept nou, care sa indeplineasca atat interesele Complexului Energetic Turceni, cat si cele ale oamenilor ale caror gospodarii au fost afectate-, se mai arata in documentul MEC.

Complexul de la Craiova se pregateste de privatizare

In baza Strategiei de accelerare a atragerii de investitii si privatizarii in sectorul de producere a energiei termoelectrice, recent, a fost infiintat Complexul Energetic Craiova, societate comerciala cu capital de stat, rezultata prin fuzionarea centralelor termoelectrice Craiova 2 si Isalnita cu cariera de lignit Ruget-Seciuri (denumita SM Prigoria) din cadrul EMC Berbesti.

Pentru pregatirea procesului de negociere in vederea atragerii de capital in cadrul Complexului Energetic Craiova, MEC, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a demarat procesul de selectare si angajare a unor servicii de consultanta prin publicarea in presa nationala si internationala la sfarsitul lunii mai a anuntului prin care banci de investitii si firme de consultanta interesate si eligibile au fost invitate sa depuna scrisori de interes.

Comisia de Evaluare si Selectare a Consultantului a analizat si evaluat scrisorile de interes in baza criteriilor de precalificare specificate in anunt. Dintre acestea, amintim experienta in calitate de consultanti coordonatori in domeniul acordarii de consultanta guvernelor in privatizarea companiilor de stat cu o cifra de afaceri de minimum 50 milioane de dolari si experienta in calitate de consultanti coordonatori in privatizarea agentilor economici cu profil de activitate asemanator, dar si experienta in privatizarea agentilor economici din tarile Europei Centrale si de Est.

Sase consortii calificate

Dupa analiza si evaluarea scrisorilor de interes a fost aprobata -Lista Scurta- in care sunt trecute, printre altii, consortiul BNP Paribas – Franta si Central Europe Trust Company Ltd. din Marea Britanie, consortiul format din Deloitte&Touche, Central Europe Ltd – Cipru si Fondul Romano-American pentru Investitii – Romania sau consortiul Raiffeisen Investment – Austria si Bostina si Asociatii – Romania.

Potrivit MEC, in etapa urmatoare, toti ofertantii precalificati aflati pe -Lista Scurta- vor fi invitati pentru a intra in posesia documentelor de ofertare in scopul intocmirii si depunerii ofertelor tehnice si financiare, evaluarii acestora si selectarii consultantului castigator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.