Dupa ce au reusit sa ajunga la un punct de vedere comun vizavi de majorarea de capital a RomTelecom si cumpararea unui pachet de actiuni de catre OTE, cele doua parti – statul roman si investitorul grec – au o noua -pisica- de aruncat in ograda celuilalt: disponibilizarile de personal. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca, indiferent de decizia executivului, planul de restructurare prezentat de OTE se va -aplica in majoritatea punctelor esentiale-. Nica a explicat ca si daca se aproba infuzia de capital la RomTelecom, cele 10.000 de disponibilizari se vor opera, fiind vorba de concedierea personalului ce ramane fara obiect de activitate in urma modernizarii operatorului de telecomunicatii. Mai diplomat, directorul general al RomTelecom, Panagiotis Kargados, a afirmat ca, daca statul roman accepta majorarea de capital, planul de restructurare va fi regandit, numarul disponibilizatiilor urmand a fi mult mai mic. Kargados a precizat ca strategia ce prevedea disponibilizari de 10.000 de oameni era una de criza, in ideea ca nu va mai intra nici un ban in RomTelecom. Declaratiile reprezentantilor celor doua parti arata, de fapt, ca nici una nu vrea sa-si asume problema disponibilizarilor. Nica sustine ca grecii oricum le vor opera, in timp ce oficialul grec arata ca va fi numai vina statului roman daca aceste concedieri vor fi masive.
Un lucru este cert. Indiferent de varianta adoptata de guvern, la RomTelecom se vor face disponibilizari, fie de 10.000 de persoane, fie, de exemplu, de 4.000.
Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, sustine ca, daca Guvernul nu va fi de acord cu oferta OTE, raman ca alternative majorarea de capital in valoare de 200 milioane de dolari la care sa participe statul roman conform cotei de actiuni pe care ministerul o are in portofoliu, fie aplicarea unei restructurari fara surse financiare, care implica disponibilizarea a 10.000 de salariati. Este vorba, sustine ministrul comunicatiilor, de disponibilizarea personalului rezultat ca fiind excedentar dupa modernizarea centralelor telefonice. -Vor fi inlocuite operatoarele care isi desfasoara activitatea in centralele manuale si care raman fara obiectul muncii o data cu instalarea centralelor digitale. Programul societatii care este realizat in proportie de 80-95% prevede instalarea a 500.000 de linii digitale, pentru a caror punere in functiune este nevoie de un efort financiar de 30-40 milioane de dolari-, a declarat Dan Nica. Ministrul comunicatiilor a precizat ca planul de restructurare a RomTelecom prezentat de OTE se va aplica – in principalele puncte-, chiar daca executivul va fi de acord cu propunerea grecilor de majorare a capitalului social al operatorului de telecomunicatii cu 243 milioane dolari.
Directorul general al RomTelecom, dl Panagiotis Kargados, a declarat ca numarul personalului RomTelecom care va fi disponibilizat depinde de varianta care va fi acceptata de autoritatile romane. -In cazul in care se va cadea de acord asupra ofertei OTE sau daca se va hotari ca statul roman sa participe la majorarea de capital, planul de restructurare va fi regandit. Daca actionarii RomTelecom nu vor ajunge la un acord privind infuzia de capital, atunci vom fi nevoiti sa disponibilizam 10.000 de persoane-, a declarat Kargados. El a precizat ca acesta reprezinta un plan de restructurare de criza gandit pentru cazul in care nu va mai intra nici un ban in companie. -Este ultima masura pe care dorim sa o luam, dar uneori disponibilizarile nu pot fi evitate. Daca se vor gasi sursele financiare, planul va fi regandit intr-o forma mult mai usor de suportat-, a afirmat oficialul RomTelecom.
Nevoile de finantare ale RomTelecom sunt estimate de Kargados la 450 milioane de dolari, ce ar urma sa fie asigurate prin majorarea de capital, circa 250 milioane de dolari, restul urmand a fi asigurat prin credite. -In functie de decizia executivului roman vom hotari daca vom incepe discutiile cu diverse banci pentru obtinerea imprumuturilor. Daca se va realiza infuzia de capital, atunci vom discuta atat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cat si cu alte banci-, a declarat Kargados.
Negocierile intre cele doua parti privind majorarea de capital a operatorului de telecomunicatii si masurile de eficientizare a companiei vor continua zilele acestea, urmand ca joi sa fie prezentate guvernului optiunile ce pot fi luate in calcul. -Decizia de joi a Guvernului roman va fi probabil una decisiva, ce va rezolva intr-o modalitate definitiva situatia financiara destul de delicata in care se afla RomTelecom, care ne intereseaza si din punct de vedere al prezentei pe piata si prin faptul ca intr-un fel sau altul aproape 4,5 milioane de cetateni romani depind de calitatea serviciilor furnizate de catre aceasta companie-, a declarat Dan Nica. Ministrul comunicatiilor a mai precizat ca nu crede ca noile tarife de acces special la Internet, pe care conducerea Romtelecom le-a crescut substantial, vor ramane la acest nivel.