Concurenta pentru exporturile de petrol si gaze naturale din regiunea Marii Caspice se va intensifica in luna august, atunci cand primele transporturi din campul petrolifer Tengiz din Kazahstan vor fi realizate prin intermediul unei conducte cu deschiderea in Portul Novorossiisk din Rusia, relateaza Reuters.
Conducta, construita de Caspian Pipeline Consortium (CPC) este prima importanta linie de transport realizata pentru a exporta petrol din aceasta regiune, cu rezerve de hidrocarburi estimate la 250 miliarde de barili.
Marea Caspica gazduieste insa o serie de alte mari campuri petrolifere, cu un volum ridicat al rezervelor, pentru care companiile din domeniu din intreaga lume au in vedere mai multe proiecte. Tengiz este insa cel mai mare camp petrolifer din lume, cu rezerve ce totalizeaza 25 miliarde de barili. Campul este exploatat de societatea mixta Tengizchevroil, care la compania americana Chevron detine 50% din capitalul total. Alti actionari sunt statul kazak, cu 20% din capital, ExxonMobil, cu 25% si LUKArco, cu 5%.
Kasagan este un alt important camp petrolifer din regiune, descoperit mai recent, ale carui rezerve de petrol au fost estimate la 50 miliarde de barili. Campul este exploatat de consortiul international OKIOC, compania italiana ENI fiind operatorul proiectului.
Campul petrolifer Azeri – Chirag – Gunesli este exploatat de BP si este detinut de Azerbaidjan International Operating Company. In prezent, productia petroliera de la acest camp este de 100.000-130.000 de barili/zi, dar aceasta va creste, pana in anul 2005, la cel putin 450.000 de barili/zi, pentru ca in 2010 sa atinga nivelul de un milion de barili/zi.
Pe teritoriul rus din regiune exista doua zacaminte de hidrocarburi. Severny, detinut de LUKoil, si campul din Delta Volgai, aflat in proprietatea unui consortiu cu participarea egala a companiilor LUKoil, Gazprom si YUKOS, totalizeaza rezerve estimate de Ministerul rus al Resurselor Naturale la 4,4 miliarde de barili.
Turkmenistan detine, la randul sau, importante depozite de petrol si gaze naturale, care nu au reusit insa sa atraga prea multi investitori internationali. Autoritatile din Turkmenistan isi disputa cu cele din Azerbaidjan dreptul de proprietate asupra campurilor Azeri si Chirag.
In regiune, au fost proiectate sase mari linii de transport. Cea dezvoltata de Caspian Pipeline Consortium (CPC) are o lungime de 1.500 de kilometri si asigura transportul de hidrocarburi de la campul Tengiz la portul Novorossiisk. Capacitatea initiala a conductei va fi de 560.000 de barili/zi, pentru ca, in timp, acest nivel sa creasca la 1,35 milioane de barili/zi. Actionarii consortiului sunt Chevron, guvernele rus, kazak si cel din Oman, precum si companiile LUKOIL, Rosneft – Shel Caspian Ventures Mobil, Agip, BG Kazakhstan Pipeline Ventures si Oryx.
Conducta Atyrau – Samara asigura transportul de petrol de la campul Tengiz la Samara, in Rusia si, de aici, catre sistemul de conducte Drujba. Capacitatea sa de transport este de 200.000 de barili/zi.
Linia de transport Baku – Ceyhan, aflata in stadiu de proiect, va face legatura intre Azerbaidjan si Turcia, trecand prin Georgia. Costul estimat pentru constructia celor 1.700 de kilometri de conducte este de 2,8-2,9 miliarde de dolari. Grupul de investitori care se va ocupa de acest proiect este condus de BP, iar capacitatea proiectata de transport este un milion de barili/zi.
Baku – Supsa este conducta care transporta circa 100.000-130.000 de barili/zi de la campul petrolifer Chirag din Azerbaidjan catre Portul Supsa din Georgia.
Un alt consortiu condus de BP intentioneaza sa construiasca o linie de transport intre zacamantul de gaze naturale Shakh Deniz, care va da si numele conductei, in Azerbaidjan, catre Turcia. La randul sau, TotalFinaElf deruleaza un studiu ce are in vedere dezvoltarea unei linii de transport din Kasagan catre Iran.
Home Economic-Financiar Concurenta dura pentru exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Caspica