-Parinte- al mai multor afaceri private, chipurile destinate minerilor, sustinute din bani proveniti de la Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), Condescu a prins o slabiciune pentru diverse proiecte controversate, sustinute din banii minerilor. Recent, Uniunea Sindicatelor Miniere (USM), condusa de Condescu, a decis sa ridice in statiunea Ranca (n.r. – in creierii muntilor, la circa 1.600 m. altitudine), un motel si un stadion care iarna va fi transformat in patinoar artificial. Lucrarile, in suma de peste 27,5 mld. lei, au fost incredintate direct societatii ARC SA – companie de constructii implicata si in construirea imobilelor destinate minerilor stramutati (construite din fonduri de minerit alocate de catre CNLO). Proiectul s-a dovedit insa a fi peste puterile financiare ale organizatiilor sindicale, ale caror castiguri (indirecte) de pe urma derularii unor contracte comerciale cu CNLO n-au putut acoperi costurile lucrarilor. Din acest motiv, pe 14 octombrie a.c., USM, reprezentata de Condescu, a incheiat un Protocol cu CNLO, prin care administratia companiei s-a obligat sa retina si sa vireze, din prima chenzina a lunii octombrie a.c., o cotizatie sindicala suplimentara de 500.000 de lei/salariat. O suma mare, fapt ce a starnit nemultumirea minerilor, obligati prin contractul colectiv de munca sa plateasca o cotizatie sindicala lunara de 1% din venitul total.
Decizia lui Condescu a incins atmosfera in randul minerilor, extrem de nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa-si ia de la gura pentru a finanta o afacere a carei utilitate nu se explica. Minerii spun ca proiectul de la Ranca este un moft al lui Condescu, nimanui nevenindu-i sa creada ca o data iesiti din sut ortacii din bazinul Oltenia vor merge in creierul muntilor pentru a plati sa -traga de fiare- (n.r. – hotelul care se construieste va avea sala de forta), pentru a urmari meciurile echipelor de fotbal sustinute de sindicatele miniere cu sume generoase sau pentru a practica patinajul (n.r. – lucru care va fi posibil prin inghetarea, in anotimpul rece, a gazonului stadionului).
– -Daca noi am ajuns toti la concluzia ca aceste investitii sunt utile, inseamna ca folosesc minerilor-
Contactat pentru a explica eficienta proiectului sindical de la Ranca, precum si decizia de a opri din remuneratia lunii octombrie a fiecarui miner 500.000 de lei, liderul USM, Marin Condescu, a fost extrem de evaziv. -Noi (n.r. – care?) am discutat cu salariatii nostri pentru ca in octombrie fiecare sa contribuie cu 500.000 de lei fata de cotizatia normala. Banii ii folosim pentru investitii intr-un complex turistic, al sindicatelor, la Ranca… un hotel de trei stele, o baza sportiva cu stadion, teren de handbal, la 1.600 metri altitudine-, a declarat Condescu, adaugand ca -de aceasta investitie vor beneficia toti salariatii, precum si ceilalti turisti care viziteaza statiunea Ranca-.
Rugat sa detalieze elementele care sa dovedeasca eficienta proiectului, Condescu a sustinut sec: -Pai, daca noi am ajuns toti la concluzia ca aceste investitii sunt utile, inseamna ca folosesc minerilor. Si daca fiecare si-a dat acceptul sa participe la aceasta finantare…-. Cat despre facilitatile de care se vor bucura minerii (n.r. – finantatorii lucrarilor), Condescu s-a rezumat la a arata ca -vor avea prioritate pentru locurile care sunt acolo pe tot timpul anului, iar cele care raman neocupate vor fi date celor care viziteaza statiunea Ranca-.
USM – un alt fel de societate privata
Intrebat daca alegerea antreprenorului s-a facut prin licitatie (n.r.- care ar fi oferit posibilitatea de a cheltui mai putin), Condescu a oferit un raspuns ce dovedeste -grija- sa pentru gestionarea banilor minerilor: -Toata investitia este a sindicatelor, iar sindicatele functioneaza in regimul unei societati private. Daca ma intrebati cum am ales constructorul, va spun ca lucrarile se executa prin incredintare directa, fara organizarea unei licitatii. N-ar fi fost util sa organizam o selectie de oferte pentru ca, avand in vedere sistemul pe care se construieste, singurii specializati in astfel de constructii sunt cei de la ARC SA. O hotarare a unui sindicat priveste sindicatul respectiv si sunt organe in interiorul sindicatelor care pot sa-i traga la raspundere pe cei vinovati in eventualitatea unei nereguli. Pe mine nu ma intereseaza daca statul recunoaste sau nu ca ARC SA este singurul constructor specializat pe asemenea sisteme-.
Condescu dixit: -Ba, taci din gura, ca sindicatele despre care ai scris tu acolo nici nu exista-
Chestionat vizavi de utilitatea existentei unui stadion in varf de munte, care iarna se va transforma in patinoar artificial (n.r. – destinat tot minerilor!?), Condescu a aratat ca -terenurile de la Ranca sunt adresate profesionistilor din CNLO-. Care profesionisti? -Avem sase echipe de divizia C, doua de divizia B si una de handbal in superliga, plus echipa de atletism si lupte la nivel national. Investitia se adreseaza cu precadere profesionistilor… Celor pe care i-am enumerat mai sus-.
Cat despre obligarea minerilor de a cotiza suplimentar cu 500.000 de lei pentru proiectul de la Ranca, Condescu a declarat sec: -Eu nu invoc acceptul, spun ca este o hotarare…-. Intrebat cum comenteaza opozitia unor sindicate miniere, care s-au aratat revoltate de faptul ca USM obliga ortacii sa finanteze proiecte a caror utilitate nu e justificata pe deplin, Condescu a declarat pe un ton ridicat: -Ba, taci din gura, ca sindicatele despre care ai scris tu acolo nici nu exista (n.r. – referitor la articolele aparute in -Curentul- in care erau exprimate si apelurile unor sindicate neafiliate USM). Tu esti convins, sper, ca daca-i reprezint de 12 ani de zile, inseamna ca-mi fac bine serviciul-.