Home Economic-Financiar Conditii drastice pentru dobandirea titlului de consultant fiscal

Conditii drastice pentru dobandirea titlului de consultant fiscal

DISTRIBUIŢI

Ministerul Finantelor Publice a publicat in -Monitorul Oficial- 816/3 octombrie Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal. De asemenea, printr-un ordin publicat la aceeasi data, se stabileste la valoarea de 300 lei RON nivelul taxei de inscriere la examenul de atribuire a acestei calitati pentru anul 2006. In continuare, avand in vedere importanta consultantilor fiscali, prezentam principalele prevederi ale regulamentului in cauza.

Precizam ca taxa se plateste in contul 50.03.19 -Disponibil din taxe pentru inscrierea la examen-, deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice, prin virament, mandat postal sau in numerar la casieria Ministerului Finantelor Publice, iar pe documentul de plata la rubrica -Beneficiar- se vor indica codul de identificare fiscala al Ministerului finantelor publice 4221306 si simbol cont IBAN corespondent RO20TREZ700500319X001271.

Experienta de minimum 5 ani pentru candidati

Ministrul finantelor publice stabileste, prin ordin publicat in -Monitorul Oficial-, Partea I, data de sustinere si locul desfasurarii examenului, precum si locul de depunere a dosarelor de inscriere si perioada in care se depun. Pentru a putea participa, un candidat trebuie sa indeplineasca, printre altele, o serie de conditii, dintre care precizam in cadrul de fata doar aceea de a fi licentiat al unei facultati cu profil economic sau sa aiba o experienta de minimum 5 ani in una dintre activitatile elaborarea si aplicarea legislatiei fiscale, administrarea si colectarea veniturilor publice, controlul fiscal, solutionarea contestatiilor in domeniul legislatiei fiscale, elaborarea si aplicarea reglementarilor contabile sau in activitatea financiar-contabila.

Dosarul cu actele precizate in Regulament se depun la data mentionata in -Monitorul Oficial- la Ministerul Finantelor, urmand sa sustina examenul potrivit procedurii legale.

Barem minim de promovare, 80 de puncte din 100

Colectivul desemnat sa organizeze examenul trebuie sa afiseze, atat la locul de depunere a dosarului de inscriere, cat si la locul de desfasurare a examenului, cu cel putin 48 de ore inaintea inceperii acestuia, listele nominale ale candidatilor inscrisi, indicandu-se data si ora inceperii probei si repartizarea pe sali a candidatilor. Orice modificare a listelor afisate se face cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea examenului. Examenul se desfasoara in sali in care se poate asigura asezarea candidatilor la distanta corespunzatoare, pastrandu-se un loc liber intre candidati. Accesul candidatilor in sala este permis cu maximum o ora inainte de inceperea examenului, conform listelor afisate, sub supravegherea responsabilului de sala, dar, pe parcursul desfasurarii examenului, candidatii nu au voie sa paraseasca sala si sa revina, cu exceptia unor urgente cu caracter medical, cand un membru delegat va insoti candidatul de la iesirea si pana la revenirea in sala. De asemenea, vor fi stabilite minimum trei variante de subiecte, conform tematicii din anexa Regulamentului.

Examenul va consta intr-o proba scrisa sub forma de test-grila, care va contine, de regula, intrebari din legislatia fiscala, legislatia privind administrarea fiscala si legislatia vamala – in proportie de 90%, din dreptul comercial si dreptul financiar-fiscal, pondere 5%, si gestiunea financiara si contabilitatea intreprinderii, cu o pondere de 5%. Durata de elaborare a raspunsurilor pentru proba scrisa este de trei ore.

Pentru promovarea examenului, candidatii trebuie sa acumuleze un minimum de 80 de puncte dintr-un total de 100 de puncte. Rezultatele obtinute la examen, verificate si aprobate de Comisia de examinare, se aduc la cunostinta candidatilor prin afisare la locul de desfasurare a examenului si pe site-ul Ministerului Finantelor, iar eventualele contestatii se depun la Comisia de solutionare a contestatiilor in termen de trei zile lucratoare de la data afisarii rezultatelor. Acestea se vor solutiona in termen de cinci zile lucratoare de la depunerea acestora, iar dupa aceea rezultatele examenului raman definitive.

Daca se examineaza cu atentie tematica de examen, se poate constata ca aceasta este deosebit de vasta, dificil de cuprins chiar si de catre un specialist cu experienta in domeniu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.