
Măsura anunțată de către Ministerul Finanțelor Publice conform căreia proprietarii de autovehicule care solicită restituirea diferenței dintre taxa auto plătită până la 1 iulie 2008 și taxa de poluare vor primi banii integral, doar dacă nu au obligații fiscale neachitate, este ilegală și va putea fi ușor desființată în Justiție de către cei care nu își vor primi banii înapoi din cauza acestei condiționări.
Ilegalitatea derivă din faptul că se încalcă dispozițiile Codului Civil Român precum și libertățile economice și sociale asigurate prin Constituția României tuturor cetățenilor acestei țări.
Astfel, în Constițutia României se prevede faptul că dreptul de proprietate al contribuabililor români nu poate fi restrâns sau limitat decât în cazuri excepționale. Întrucât românii, persoane fizice sau companii, care au plătit taxa auto, taxă care a fost declarată unanim ilegală de către judecătorii de la instanțele de judecată din țara noastră, au un drept de proprietate asupra creanței pe care o au de încasat de la stat, adică suma de bani plătită cu titlu de taxă auto, acest drept de proprietate nu poate fi îngrădit decât în condițiile art. 53, al. 1 din Constituție: "Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Cum nu ne regăsim în cazurile limitativ enumerate în Constituție, rezultă faptul că Ministerul Finanțelor Publice și implicit Guvernul nu pot să instituie această condiționare de restituire a banilor către cei care au dreptul să-i primească, de existența achitării la zi a tuturor restanțelor către bugetul de stat.
Mai mult de atât, întrucât Ministerul Finanțelor Publice intenționează să impună celor care au dreptul să își primească banii înapoi o compensare a sumelor de bani, contravaloarea taxei auto cu eventualele restanțe datorate bugetului de stat de către solicitant trebuie să respecte dispozițiile Codului Civil Român, potrivit cărora, vezi art.1144 C.civ., "compensația se operează de drept, în puterea legii și chiar când debitorii n-ar ști nimic despre aceasta, cele două datorii se sting reciproc în momentul când ele se găsesc existând deodată și până la concurența cotităților lor respective", iar potrivit art.1145, compensația are loc cu certitudine între "două datorii care deopotrivă au ca obiect o sumă de bani, o cantitate oarecare de lucruri fungibile și care deopotrivă sunt lichide și exigibile".
Ca atare, compensația sumelor de bani operează în două feluri: dacă părțile sunt de acord să compenseze aceste sume de bani, caz exclus în situația noastră, sau prin compensație legală. Însă aici există o problemă, pentru că această restituire a sumelor de bani încasate de Guvern din 2007, are o problemă: cei cărora li se restituie sumele de bani au dreptul să ceară și dobânda la aceste sume de bani, mai ales de către cei care au plătit taxa auto încă din 2007, întrucât în perioada 2007-2008 statul român a rulat aceste sume de bani.
Ghid de contestare
Astfel, compensarea acestor sume de bani o poate dispune numai instanța de judecată, întrucât Guvernul nu poate impune și reține sumele de bani pe care trebuie să le restituie contribuabililor, invocând restanțe ale acestora către bugetul de stat, pentru că nu ar putea să compenseze sumele de bani atâta timp cât contribuabilul ar refuza să semneze compensarea sumelor de bani.
De asemenea, pentru cei care se vor duce să își recupereze de la Ministerul Finanțelor sumele de bani plătite cu titlu de taxă auto, și li se va opune faptul că li se vor reține eventualele restanțe pe care le au la bugetul de stat, aceștia pot foarte simplu să ridice diferența de sumă care li se va da, iar pentru sumele de bani pe care MF refuză să-i restituie, să le conteste în contencios administrativ, și apoi să se adreseze Justiției și să conteste reținerea sumelor de bani de către MF, cerând totodată să li se plătească și dobânda legală aferentă taxei auto plătite, între data la care ei au plătit taxa auto și momentul restituirii integrale a contravalorii acesteia.
Pur și simplu, Guvernul încearcă prin aceste limitări să plătească cât mai puține despăgubiri celor de la care a încasat ilegal taxa auto, iar aceste limitări sunt abuzive și vor fi cu siguranță desființate de judecătorii care au mai decis o dată că această taxă a fost încă de la început una abuzivă și nelegală.