Ieri a avut loc, la sediul Consiliului Concurentei, o noua intalnire de lucru in cadrul Grupului Interministerial pe probleme de concurenta, in cadrul careia a fost abordata in principal problema societatilor in care statul este reprezentat de ministere si rolul reprezentantilor ministerelor in conducerea acestor societati. In prezent, in Romania, activeaza pe piata o serie de societati de stat (companii nationale, societati comerciale etc.) a caror conducere e asigurata de catre reprezentanti ai ministerelor, acestia fiind numiti in adunarile generale ale actionarilor si in consiliile de administratie. In consecinta, ministerele, pe langa functiile pe care le exercita conform reglementarilor legale, intervin pe piata prin societatile de stat pe care le controleaza. -Exista posibilitatea ca o serie de persoane sa faca parte, in acelasi timp, din conducerea mai multor societati de stat. In consecinta, exista premisele ca aceste societati sa actioneze in mod concertat pe piata, intrand astfel sub incidenta prevederilor legale din domeniul concurentei-, se arata intr-un comunicat remis de Consiliul Concurentei.
Societatile de stat aflate sub autoritatea ministerelor pot fi foste monopoluri de stat. Pentru atingerea obiectivelor propuse, prin deciziile luate, pot intra sub incidenta prevederilor legale referitoare la interzicerea folosirii in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca, ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor.
Societatile de stat trebuie sa activeze pe piata in aceleasi conditii ca si concurentii lor, fara a beneficia de anumite avantaje fata de acestia, ca urmare a dispozitiilor legale in domeniile respective.
Cu ocazia acestei intalniri, reprezentantii Consiliului Concurentei si-au exprimat disponibilitatea de a organiza impreuna cu ministerele de resort o serie de intalniri cu reprezentantii fiecarui minister in conducerea societatilor de stat, in vederea dezbaterii aspectelor esentiale referitoare la necesitatea respectarii prevederilor Legii concurentei atat la elaborarea actelor normative, strategiilor, politicilor economice generale din fiecare domeniu de activitate, cat si la elaborarea politicilor economice si strategiilor comerciale ale societatilor de stat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane