Home Economic-Financiar Consiliul Concurentei se conecteaza la bazele de date ale statisticii oficiale

Consiliul Concurentei se conecteaza la bazele de date ale statisticii oficiale

DISTRIBUIŢI

Consiliul Concurentei a semnat protocoale de colaborare cu Institutul National de Statistica (INS) si Institutul National de Cercetari Economice (INCE), in vederea asigurarii unui schimb de informatii cat mai bun in domeniile in care institutiile respective isi desfasoara activitatea. Aceste acorduri au valabilitate un an de zile, putand fi prelungite automat cu inca 12 luni, in cazul in care nici una din parti nu notifica o cerere expresa de incetare a valabilitatii acestuia, in termen de trei luni inainte de expirarea protocolului.

Imagine exacta a faptelor anticoncurentiale

Scopul initiativei comune dintre Consiliul Concurentei, INS si INCE este de a dezvolta o colaborare bilaterala si, mai ales, un schimb de informatii pentru aplicarea si promovarea strategiei si politicii in domeniul concurentei. Prin aceste protocoale de colaborare sunt stabilite conditiile in care institutiile implicate isi vor coordona activitatile viitoare. -Aceste protocoale au o mare importanta pentru mediul economic romanesc si, pe undeva, sunt diferite de cele pe care Consiliul Concurentei le-a incheiat cu alte institutii. Sunt diferite, deoarece permit accesul la informatii deosebit de utile in cazul investigatiilor viitoare, informatii care vor permite inspectorilor de concurenta sa aiba o imagine exacta asupra problemelor care ar putea aparea in acest domeniu-, a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Schimb de informatii

Principalele directii ale colaborarii dintre Consiliul Concurentei si INS se vor referi la efectuarea de studii de piata utile pentru cunoasterea exacta a elementelor pietei concurentiale din Romania. De asemenea, se urmareste asigurarea aplicarii efective de catre consiliu a legislatiei cu privire la concurenta in vederea prevenirii si descurajarii practicilor anticoncurentiale. Consiliul Concurentei si INS vor elabora un plan de actiuni, de comun acord, care are menirea de a indeplini obiectivele mentionate mai sus. Membrii desemnati de Consiliul Concurentei si INS vor participa la analizele bilaterale care se fac pe probleme de interes comun privitor la crearea in Romania a unui mediu de afaceri concurential real si al unei economii de piata functionale. Protocolul semnat de cele doua institutii va asigura un schimb gratuit, activ si reciproc de date si informatii. In acest sens, cele doua parti semnatare vor depune diligente pentru stabilirea unei legaturi directe intre bazele lor de date, cu asigurarea confidentialitatii informatiilor primite.

Cunoasterea tendintelor din economia mondiala

Protocolul semnat intre Consiliul Concurentei si INCE prevede efectuarea unor studii de piata atat pentru cunoasterea tendintelor din economia mondiala si europeana, cat si pentru cea nationala. Ca principala directie de colaborare, institutiile implicate in acest acord au ales crearea, mentinerea si dezvoltarea in Romania a unei economii de piata sustenabile si a unui mediu economic si de afaceri capabil sa faca fata presiunilor concurentiale si fortelor pietei, mai ales in conditiile prespectivei aderarii la Uniunea Europeana. Consiliul Concurentei si INCE vor initia studii pentru cunoastera pietei si a preturilor practicate si, de asemenea, vor organiza un sistem informational de consultanta cu privire la strategiile, politicile si masurile de protectie a concurentei. Si de aceasta data, intre Consiliul Concurentei si INCE, se va asigura un schimb gratuit de date si informatii privind evolutiile de pe pietele nationale si globale, precum si din domeniul mecanismelor si conceptiilor de reglementare si guvernare. Protocolul este aplicabil numai in masura in care informatiile au un caracter public si nu-l afecteaza pe cel confidential al datelor detinute de cele doua institutii.


Parteneriate incheiate de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a mai realizat astfel de parteneriate cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, in luna martie a anului curent, si cu Centrul Roman de Comert Exterior, in luna mai 2004, cu autoritatile de reglementare in domeniul energiei, gazelor naturale si telecomunicatiilor, in luna iulie. De asemenea, Consiliul Concurentei are in vedere incheierea in curand a unor asemenea parteneriate cu: Comisia Nationala de Valori Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Imporatorilor din Romania, cu Bursa Romana de Marfuri, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si cu alte asociatii profesionale. Consiliul Concurentei a adoptat recent foaia de parcurs privind cultura concurentei in Romania. In acest document sunt identificate caile de cooperare si de informare in relatia cu autoritatile, cu mediul privat, cu mediul academic si judecatoresc, precum si cu consumatorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.