Peste 1.400 de firme care isi desfasoara activitatea in zone considerate defavorizate si care au beneficiat de ajutoare din partea bugetului de stat sunt verificate in aceasta perioada de catre reprezentantii Consiliului Concurentei, pentru a se stabili daca si-au indeplinit obligatiile asumate in momentul in care le-a fost acordat sprijinul.
Mai mult, conform unui comunicat al institutiei de reglementare in domeniul concurential, actiunea de monitorizare la care sunt supuse aceste firme urmareste identificarea companiilor care nu mai pot beneficia de ajutor din partea statului ca urmare a atingerii intensitatii maxime admise, precum si verificarea respectarii conditiilor privind investitiile efectuate in zona defavorizata. De asemenea, monitorizarea are si scopul de a actualiza informatiile referitoare la cuantumul ajutorului de stat de care au beneficiat firmele din aceste zone.
Controalele vor fi efectuate societatilor din judetele Alba, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Gorj, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava si Tulcea.
-Monitorizarea permanenta a agentilor economici si informarea acestora asupra sumelor de care mai pot beneficia au condus la o scadere semnificativa a numarului agentilor economici care au incalcat prevederile legale-, a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, citat in comunicat.
Ca urmare a actiunilor anterioare de verificare, desfasurate de Consiliu, in anii 2004 si 2005, s-a hotarat recuperarea ajutoarelor de stat in cazul a 50 de firme si incetarea acordarii de ajutor de stat pentru 37 de companii care activeaza in zonele defavorizate.
Conform raportului anual al activitatii din 2005 a Consiliului Concurentei, anul trecut doar 54 de agenti economici din aceste zone au depasit limita maxima admisa a intensitatii ajutoarelor de stat, in timp ce, in anul 2004, numarul acestora era de 143, ceea ce inseamna ca sprijinul financiar si-a atins scopul, iar firmele din aceste zone tind sa isi limiteze dependenta fata de fondurile de stat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane