Home Economic-Financiar Consortiul Marco devine magnatul aluminiului romanesc

Consortiul Marco devine magnatul aluminiului romanesc

DISTRIBUIŢI

Consortiul format din societatile Marco Acquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si Conef Bucuresti si-a adjudecat si pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Alprom Slatina.

Practic, prin aceasta achizitie, grupul obtine prim-planul in industria romaneasca a aluminiului, in detrimentul rusilor de la Russkii Aluminii (Alor Oradea), care nu de mult aveau aceleasi intentii de acaparare a unitatilor din acest sector economic. Poate nu intamplator, ieri, la o zi dupa ce oficialii consortiului in cauza, Peter Braun si Alexander Krasner, si-au manifestat explicit intentia de a cumpara de la grupul Bali si Alumn Tulcea, muncitorii acestei uzine au iesit in strada, manifestand impotriva… grupului Bali, care a decis sistarea a 70% din capacitatea de productie a combinatului tulcean. Alumn Tulcea este vitala pentru consortiul Marco, ea fiind principala furnizoare de materie prima pentru Alro si ultima reduta in calea intregirii circuitului aluminiului romanesc, sub umbrela Marco.

Se pare ca jocurile sunt deja facute, insusi ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, recunoscand planurile de expansiune ale consortiului Marco. -Prin preluarea Alprom, se creeaza perspectiva infiintarii unui grup industrial-, remarca ministrul Musetescu. Mai ramane sa preia si Alumn, iar circuitul aluminiului romanesc se va concentra in mana unui singur grup de afaceri, format din Marco Acquisitions Ltd., Marco International Inc. si Conef.

In economia romaneasca este din ce in ce mai evident ca formarea unui circuit inchis (furnizare de materie prima, productie si desfacere) reprezinta singura sansa pentru protejarea unei investitii. Continuitatea acestuia este cu atat mai avantajoasa daca exista si premisele reale ale unui monopol pe piata respectiva, in cazul nostru, cea autohtona. La inceput a existat RomTelecom, care prin diverse companii grecesti a preluat o serie de intreprinderi romanesti ce produceau de la cabluri pana la componente din industria electronica, necesare in telecomunicatii. Insa, in ultima vreme se cristalizeaza o noua -carapace-, reprezentata de sectorul producerii de aluminiu.

Ramane cum am stabilit

Consortiul format din societatile Marco Acquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si Conef Bucuresti au achizitionat deja aproximativ 70% din capitalul social al societatii Alprom Slatina, valoarea totala a tranzactiei fiind de 13,89 milioane de dolari. Pretul pachetului de actiuni este de 4,025 milioane de dolari. Volumul de investitii asumat de catre consortiu prin contractul de vanzare-cumparare este de 9,59 milioane de dolari, in timp ce pentru investitiile de mediu cumparatorul va contribui cu o finantare de 314.000 de dolari. Ministrul Ovidiu Musetescu a intuit bine cam unde bate consortiul condus de Alexander Braun si Peter Krasner. -Tranzactia realizata este una corecta, in interesul ambelor parti. Prin preluarea Alro, se creeaza perspectiva infiintarii unui grup industrial-, a declarat, dupa semnarea contractului, Ovidiu Musetescu, ministrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Grupul Marco International detine pachetul majoritar de actiuni la Combinatul de Aluminiu Alro Slatina, furnizorul de materie prima pentru Alprom.

Statul roman – scos din afacerile cu aluminiu

Musetescu a mai aratat ca preluarea Alprom reprezinta ultima privatizare a societatilor care produc sau prelucreaza aluminiul (Alum Tulcea, Alor Oradea, Alro si Alprom Slatina). Alprom Slatina a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 19,58 miliarde de lei, dupa ce in anul trecut valoarea profitului a fost de 1.428 miliarde de lei. Societatea are 1750 de angajati si un capital social de 170,4 miliarde de lei. Doua dintre societatile din cadrul consortiului erau, inaintea acestei tranzactii, actionari semnificativi la Alprom, in conditiile in care Marco Acquisitions detinea 6,64% din actiuni, iar Conef Bucuresti participa la capitalul social cu 10,55%. Privatizarea Alprom este inclusa in Programul PSAL I, convenit de autoritatile romane cu Banca Mondiala. In procesul de privatizare, APAPS a fost asistata de un consortiu condus de BNP Paribas, in calitate de consultant.

Ultima reduta: Alum Tulcea

Consortiul format din societatile Marco Acquisitions, Marco International si Conef Bucuresti si-a reconfirmat intentia de a achizitiona societatea Alum Tulcea, producatorul de alumina, materie prima necesara combinatului Alro pentru producerea aluminiului. Reprezentantii grupului au anuntat insa ca inaintea acestei tranzactii este totusi necesara clarificarea situatiei financiare si juridice a societatii. Alum avea, la sfarsitul anului trecut, datorii totale in valoare de 1.520 de miliarde de lei si a inregistrat pierderi de 545 miliarde de lei.

Societatea a fost cumparata, in anul 1995, de grupul Bali din Marea Britanie. Ovidiu Musetescu a spus ca investitorul din Marea Britanie -si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract, insa a omorat societatea, ceea ce reprezinta tot un fel de inginerie financiara-. El a aratat ca -intr-un mod subtil- au fost externalizati bani din societate si ca situatia acesteia este -dificila, daca nu chiar critica-. Conducerea Alro a anuntat, recent, ca va sista platile pentru importurile de bauxita contractate de Alum, sustinand ca societatea din Tulcea are o datorie in valoare de aproximativ 12 milioane de dolari catre Alro.

Rusii mai stau o tura

Aparent, lucrurile se complica daca cei de la Alum nu vor avea de gand sa vanda catre consortiul Marco. -Daca vom fi privati de furnizarea de materie prima, firesc, toata aceasta afacere a aluminiului poata sa dispara. De aceea, avem nevoie de intreprinderea tulceana, insa trebuie sa existe vointa si la nivelul autoritatilor de stat-, sustine Peter Braun.

Singurii ramasi oarecum pe alaturi sunt rusii de la Russkii Aluminii (actionari majoritari la Alor Oradea). Dar oricand lucrurile pot lua o turnura interesanta -pe caz- de Alum Tulcea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.