Scumpirile de pe piata imobiliara nu se vor opri, ci dimpotriva, dupa trecerea iernii preturile vor fi cu aproximativ 10% mai mari decat in prezent, considera specialistii din domeniu. Daca pana acum principalele cauze ale repetatelor scumpiri le-au constituit expansiunea creditelor ipotecare si trecerea la euro ca moneda de referinta, acum se face simtita si influenta intrarii in vigoare a prevederilor noii Constitutii.
In perioada de iarna, din 20 noiembrie si pana la 15 februarie, preturile vor ramane constante, iar numarul de tranzactii va scadea, spune Gabriel Zamfir, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI).
Daca perioada iernii va fi una linistita, ca de obicei in fiecare an, nu acelasi lucru se poate spune si despre primavara, atunci cand preturile vor creste cu pana la 10%. Chiar daca la prima vedere procentul nu este mare, cresterea este destul de semnificativa, avand in vedere ca se adauga celorlalte scumpiri de pe piata care au avut loc in ultimul an. Singurul sector care va ramane stabil din punctul de vedere al preturilor, sustine dl Zamfir, este cel al imobilelor rezidentiale de lux, de peste 50.000 de euro.
In rest – apartamente, case renovate, terenuri pentru case sau pentru spatii comerciale si industriale – toate se vor scumpi cu procentul mentionat.
Apar tot mai multi speculatori imobiliari
Pana in momentul de fata, preturile de pe piata imobiliara au fost influentate in cea mai mare masura de expansiunea creditelor ipotecare.
Tot mai multe banci acorda astfel de credite si tot mai multi romani apeleaza la imprumuturi, in conditiile in care fondul imobiliar ramane practic acelasi ca dimensiune. Asistam deci la situatia in care cererea este in continua crestere, iar oferta stagneaza, ceea ce, automat, conduce la o crestere a preturilor.
Un alt factor generator de scumpiri a intervenit acum pe piata, o data cu adoptarea prevederilor referitoare la libera circulatie a terenurilor din noua Constitutie. Inca de cand a inceput sa se puna problema introducerii in Constitutie a unor astfel de reglementari, mai multi speculatori straini au cumparat, prin intermediul unor firme inmatriculate in Romania, terenuri in scopul unei revanzari ulterioare.
Pana in momentul de fata, speculatorii au fost arabi, turci, evrei, greci si italieni. Acum insa, cand legea fundamentala a fost publicata in -Monitorul Oficial-, paleta investitorilor pe piata imobiliara a devenit mult mai variata, in randul acestora intrand si oameni de afaceri din vestul Europei, cu putere financiara mult mai mare. Acest lucru va conduce la o si mai accentuata tendinta de crestere a preturilor proprietatilor imobiliare.
Speculatorii se bazeaza pe faptul ca, la momentul acceptarii Romaniei in Uniunea Europeana, preturile caselor si terenurilor vor cunoaste o crestere mai mult decat semnificativa. In acest fel, se poate vorbi de investitii pe termen mediu si lung aducatoare de profituri grase pentru cei care dispun de bani in prezent.
De asemenea, spune dl Zamfir, cresterea numarului speculatorilor este generata si de folosirea Constitutiei in scopuri electorale, prilej cu care tot mai multi potentiali investitori vor afla despre prevederea privind libera circulatie a terenurilor. Acestia vor fi atrasi si de cresterea economica promisa de guvern si de inflatia redusa prognozata.