Home Economic-Financiar Constructorii de drumuri nu-si vor mai face de cap

Constructorii de drumuri nu-si vor mai face de cap

DISTRIBUIŢI

Chiar daca sectorul drumurilor nationale a inregistrat cel mai vizibil progres la nivelul intregii economii in ultimii 11 ani, noul director general al Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), Gheorghe Lucaci, doreste sa aplice un proces major de restructurare a acestei institutii, menit sa-i confere acesteia atributii suplimentare de gestiune. Dl Lucaci se declara adeptul noilor tehnologii in domeniu, care, desi sunt uneori mai costisitoare, pe termen lung dau rezultate mai bune. -Este foarte important sa privim lucrarile de drumuri prin prisma costului lor total. E mult mai eficient sa construim mai scump si sa cheltuim ulterior mai putin cu intretinerea-, afirma noul manager al AND.

– Care sunt ratiunile care au stat la baza deciziei de restructurare a AND?

– In primul rand, necesitatea imbunatatirii starii tehnice a drumurilor din Romania. In ansamblu, avem in vedere o reorganizare profunda a sectorului de administrare a tuturor drumurilor publice, care insumeaza 75.000 km (fara strazile din orase si sate). Acest lucru nu se poate face insa fara modificarea legislatiei in vigoare. Dupa cum este cunoscut, la aceasta ora, AND are in administrare doar 15.000 km de drumuri nationale, drumurile judetene si comunale fiind, conform legii, in subordinea consiliilor judetene, care primesc in acest scop alocatii din Fondul Special al Drumurilor Publice.

Noua schema organizatorica de functionare a AND nu este finalizata. O comisie de specialisti analizeaza in prezent -modelele- vest-europene de functionare a organismelor similare din diverse tari, urmand ca in final sa avem consultari si cu institutiile financiare implicate in proiectele de infrastructura rutiera in Romania.

– Ce alte schimbari implica noua forma organizatorica si cand va fi pusa in aplicare?

– Datorita numeroaselor aspecte aferente preluarii tuturor drumurilor sub tutela AND, am gandit restructurarea ca un proces etapizat. Apreciez ca aspectele tehnice vor fi finalizate in cateva luni, urmand sa pregatim in aceasta perioada si amendamentele legislative necesare. In prezent, lucram la noua formula de organizare a Directiei de autostrazi a AND, care sa fie capabila sa gestioneze in mod eficient toate programele de constructie care au demarat si care vor demara in perioada urmatoare. In perspectiva, exista ideea separarii acestei directii de AND, dar numai atunci cand Romania va dispune de o retea de autostrazi suficient de bine dezvoltata.

– Noua conducere a MLPTL a anuntat ca pe un proiect prioritar constructia unei autostrazi pe relatia Bucuresti – Brasov. In ce stadiu se afla acesta?

– Intr-adevar, autrostrada Bucuresti – Brasov este un proiect de gradul -zero-, fundamentat pe studii care atesta un nivel foarte ridicat al traficului pe acest traseu. Studiul de prefezabilitate este deja intocmit si am formulat comenzi pentru elaborarea studiilor tehnice ce vor sta la baza identificarii surselor de finantare. Dorim ca acest tronson de autostrada sa serveasca, pe de o parte, Culoarul IV Pan-European si sa creeze totodata premisele dezvoltarii Culoarului IX, de pe axa Nord-Sud.

– Au inceput lucrarile de constructie ale autostrazii Bucuresti – Constanta?

– Au demarat deja lucrarile pe sectorul I, Bucuresti – Fundulea. De asemeni, a fost desemnat antreprenorul tronsonului II, Fundulea – Lehliu si se afla in faza finala licitatia pentru desemnarea celui de-al treilea antreprenor, pe sectorul Lehliu – Drajna. Tot in faza finala se afla si licitatiile pentru proiectare si supervizare pe tronsoanele IV si V, Drajna – Fetesti si Fetesti – Cernavoda. Lucrarile se vor derula in perioada 2001-2004, pentru tronsonul Bucuresti – Drajna, si 2002-2005, pentru Drajna – Cernavoda.

– Ce masuri veti pune in practica pentru imbunatatirea calitatii lucrarilor de infrastructura rutiera?

– Intai de toate, vom propune marirea perioadei de garantie a lucrarilor realizate de la unu la doi ani, timp in care suma depusa de antreprenori in contul AND sa poata fi utilizata pentru eventuale lucrari de remediere. Pentru ca nu dorim sa se mai intample ceea ce s-a intamplat recent pe autostrada Bucuresti – Pitesti, vom institui un sistem de control operativ al calitatii lucrarilor, care sa permita luarea unor decizii in timp util. Deciziile ulterioare nu sunt eficiente, ele duc cel mult la plata unor penalitati sau daune si se rasfrang asupra calitatii traficului. -Supervizerii- lucrarilor vor fi societati specializate angajate de AND, care vor avea obligatii si raspunderi clar stipulate in contracte. Pe de alta parte, vom dispune efectuarea unor studii temeinice de laborator inainte de a aproba utilizarea mixturilor asfaltice. In opinia mea, cauza principala a gropilor din asfalt a fost aditivarea necorespunzatoare a bitumurilor cu substante incompatibile cu acesta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.