Home Economic-Financiar Consultantii pentru privatizarea Romtelecom cer comisioane de 1,5-2,5% din pretul de vanzare

Consultantii pentru privatizarea Romtelecom cer comisioane de 1,5-2,5% din pretul de vanzare

DISTRIBUIŢI

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va anunta peste 10 zile castigatorul licitatiei organizate pentru desemnarea consultantului pentru finalizarea procesului de privatizare a SNTC Romtelecom, a declarat Ion Smeeianu, secretar de stat in MCTI, cu prilejul deschiderii publice a ofertelor depuse de companiile JP Morgan, Schroder Salomon Smith Barney, SG Conseil Pays Emergents. Cele trei companii incluse pe lista scurta pentru inceperea procedurii de negociere in vederea atribuirii contractului de consultanta au indeplinit toate procedurile, respectiv depunerea ofertelor pana la data-limita – 28 ianuarie 2002, ora 16.00 – a scrisorilor de garantie bancara in valoare de 750 milioane de lei, precum si a cinci oferte financiare si cinci oferte tehnice, astfel ca au ramas toate in competitie. -Avand in vedere ca toate ofertele celor trei companii au respectat continutul si procedurile cerute si ca nu exista nici o contestatie, toate ofertele sunt acceptate-, a declarat dl Smeeianu. JP Morgan a solicitat pentru serviciile de consultanta plata a 1,5% din suma obtinuta din vanzarea actiunilor Romtelecom sau o suma minima de doua milioane de dolari. Schroder Salomon Smith Barney a solicitat plata a 1,65% din valoarea obtinuta de statul roman prin vanzarea actiunilor Romtelecom, in timp ce comisionul cerut de SG Conseil Pays Emergent este de 2,5%.

Reprezentantul ministerului nu a facut precizari privind restul criteriilor, in afara ofertei financiare, in baza carora se va face selectia consultantului. Domnia-sa aprecizat ca, dupa desemnarea consultantului, acesta va avea la dispozitie sase luni pentru intocmirea raportului de evaluare si a solutiilor optime de privatizare, cu posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca sase luni. Consultantul va fi cel care va indica marimea optima a pachetului de actiuni ce va fi vandut, acesta putand varia intre 1% si 65%, a mai precizat dl Smeeianu.

Domnia-sa a explicat ca acest proces, declansat in vederea privatizarii Romtelecom, nu are nici o legatura cu o eventuala decizie de majorare a capitalului social al operatorului de telecomunicatii. -Majorarea de capital va fi decisa de actionarii Romtelecom si nu are legatura cu procesul de privatizare-, a declarat dl Smeeianu. Aminitim ca operatorul de telecomunicatii a primit de la actionarul grec OTE, la sfarsitul anului trecut, un imprumut in valoare de 50 milioane de dolari. Conform unei hotarari AGA, actionarul grec are posibilitatea ca la scadenta, dupa sase luni, sa converteasca suma in actiuni. Ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca o eventuala decizie de majorare a capitalului operatorului de telecomunicatii va fi luata numai in baza studiilor si evaluarilor realizate de consultantul ce va fi angajat de partea romana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.