Home Economic-Financiar Consultantul Paribas are pareri diferite despre privatizarea filialelor Electrica

Consultantul Paribas are pareri diferite despre privatizarea filialelor Electrica

DISTRIBUIŢI

Metoda optima de privatizare a filialelor de distributie a energiei electrice este majorarea de capital, aportul investitorului strain la capitalul social de piata al respectivelor filiale urmand a-i asigura pachetul de 35% din actiuni, sustine directorul general al societatii Electrica, dl Silviu Lucian Boghiu. Aceasta metoda, ce asigura investitorului strain pachetul de 35% din actiuni ce este agreata inclusiv de Ministerul Industriei si Resurselor (MIR), se pare ca nu este considerata ca fiind cea mai buna varianta de catre consultantul desemnat sa finalizeze strategia de privatizare pentru filialele Banat si Dobrogea. Astfel, consultantul PNB Paribas sustine ca pentru a atrage investitorii straini este important sa le asiguri pachetul majoritar de actiuni. Dl Boghiu considera ca varianta in care investitorul ar deveni proprietarul a 51% din actiuni prin majorare de capital si ar avea si obligativitatea respectarii angajamentului de investitii ar putea determina impunerea tarifului de distributie de catre acesta. -In aceste conditii, investitorul va putea impune el tariful de distributie-, a precizat dl Boghiu. De altfel, sustine directorul general al Electrica, investitorul va avea posibilitatea prin programul de investitii ca in termen de doi ani sa isi majoreze cota de participare pana la 51%.

Pana la sfarsitul acestei saptamani, consultantul PNB Paribas va finaliza raportul privind strategia de privatizare a filialelor Electrica Dobrogea si Electrica Banat, a mai anuntat dl Boghiu. Aceasta strategie va fi trimisa spre avizare Oficiului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului din cadrul MIR, urmand a fi ulterior supusa spre aprobare Executivului. Directorul general al Electrica crede ca, in aceste conditii, pana la sfarsitul lunii august va fi publicat anuntul international pentru privatizarea celor doua filiale. In paralel se deruleaza procesul de atragere a capitalului privat in cadrul filialei Electrica Muntenia Sud. Amintim ca in acest caz se are in vedere constituirea unei societati mixte intre Electrica si concernul german RWE pentru distributia de energie electrica in aceasta zona. Si de aceasta data participarea partenerului german la capitalul societatii mixte va fi tot de 35%.

Pe data de 8 iulie s-a incheiat etapa de depunere a ofertelor in cadrul procesului de desemnare a consultantului care sa realizeze evaluarea filialei de distributie Muntenia Sud. Directorul general al Electrica a precizat ca au fost respinse din competitie trei mari companii care nu au indeplinit toate cerintele din caietul de sarcini. Este vorba despre companiile Rothschild Conseil International SA, Bank of America National Association si Arthur Andersen. Companiile ramase in competitie sunt BNP Paribas, EPIC, Raiffeisen Investment AG, SG Conseil Pays Emergents, Price WaterhouseCoopers.

Dl Boghiu a afirmat ca urmatoarea filiala de distributie a energiei electrice ce va fi scoasa la privatizare este Transilvania Nord.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.