Home Economic-Financiar Continuarea cresterii valorii importurilor accentueaza dezechilibrele economice

Continuarea cresterii valorii importurilor accentueaza dezechilibrele economice

DISTRIBUIŢI


Economia romaneasca merge in directia buna, insa accentuarea unor dezechilibre fundamentale va necesita reveniri care ar putea pune sub semnul intrebarii atat credibilitatea programului economic, cat si sustenabilitatea lui, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

-Semnalul de alarma a fost tras la timp, iar economia nu este supraincalzita in termeni generali. Ea este in pericolul unor derapaje, daca masurile de corectie nu vor fi luate in timp util. Nu vad in acest moment masuri de corectie, cu exceptia celor care se refera la temperarea poftei de importuri, specifice si generale, a economiei romanesti, precum si renuntarea la toate masurile care ar putea sa descurajeze exporturile-, a explicat Isarescu. El a precizat ca reprezentantii BNR si cei ai Guvernului au analizat o serie de masuri pe care Executivul le va adopta pentru temperarea cresterii importurilor.

Romania a exportat, in primele cinci luni ale acestui an, marfuri in valoare de 4,67 miliarde de dolari, in timp ce importurile au valorat 6,43 miliarde de dolari, cu 1,65 miliarde de dolari mai mult fata de perioada ianuarie – mai 2000.

In acest context, guvernatorul a apreciat ca politicile monetare nu trebuie indreptate exclusiv in directia combaterii inflatiei. -Vom continua sa mergem in directia utilizarii in mica masura a cursului de schimb ca instrument de corectie in domeniul extern-, spune Isarescu. Mai mult, in cazul aparitiei unor dezechilibre, guvernatorul considera ca o solutie ar fi atenuarea sensibila a aprecierii leului fata de dolar, calculata ca marja intre deprecierea nominala a monedei nationale si rata inflatiei. De la inceputul acestui an, leul s-a apreciat, in termeni reali, cu 3,5%-4% in raport cu moneda americana.

-Nu vom lasa cursul de schimb sa se aprecieze dincolo de momentul in care ar putea, prin evolutia sa, sa descurajeze exporturile si sa stimuleze importurile. Nivelul actual este insa un nivel bun-, a conchis guvernatorul.

Conform datelor preliminate de BNR, Isarescu estimeaza ca rata inflatiei pe luna iulie nu va depasi 1,7%, ceea ce va duce la o rata a inflatiei la 12 luni, iulie 2000 – iulie 2001, de 32-33%. -Este un semnal pozitiv care arata ca ne indreptam spre tinta anuala a inflatiei de 29-30%-, a mai spus guvernatorul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.