In tara noastra se aplica, in momentul de fata, 214 taxe si impozite, la care se adauga, pe zi ce trece, altele noi. In acest context, nu trebuie sa ne mire faptul ca iau amploare contrabanda si contrafacerea, considera reprezentantii producatorilor concurati neloial de contrabandisti. Dupa aplicarea mult discutatelor accize si taxe pe viciu, pretul unui pachet de tigari va creste cu 30-55%, iar bauturile legal facute se vor scumpi cu aproximativ 40-50%. Toate aceste majorari nu vor face decat sa constranga consumatorii sa se orienteze spre produsele contrafacute.
-Contrabanda si contrafacerea nu sunt decat o rezultanta economica a politicii fiscale a unui stat. Atata timp cat statul roman nu renunta la taxele si impozitele stabilite, contrafacerea si contrabanda vor creste exponential -, a declarat ieri, in cadrul unui seminar Finmedia, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice – Garant, Radu Morariu.
10% din piata tutunului – -la negru-
Contrabanda reprezinta aproximativ 10% din piata romaneasca a tigaretelor, iar 8% din produsele de pe piata bauturilor spirtoase sunt contrafacute. -Pentru 2006 estimam o <cota de piata de 13% pentru tigaretele de contrabanda>-, a precizat Corporate Affairs Director in cadrul JTI International Romania, Gilda Lazar. Volumul total al pietei romanesti a tigaretelor este de 35 miliarde de bucati anual, valoarea totala se ridica la 1,4 miliarde de euro. -Anul trecut, taxele catre stat platite de piata tutunului au insumat circa 975 de milioane, din care 780 milioane de dolari reprezentand numai accizele-, a subliniat Gilda Lazar. Potrivit reprezentantului JTI, ecartul dintre preturile celor mai scumpe si celor mai ieftine produse de pe piata a inceput sa se ingusteze, determinand orientarea catre contrabanda cu tigari ieftine: -In ultima vreme, tendinta celor care se ocupa cu contrabanda de tigari este de a introduce pe piata tot mai multe tigari ieftine si tot mai putine din categoria celor scumpe-. Lazar sustine ca, in momentul de fata, producatorii de tigarete se confrunta cu trei probleme: taxa pe viciu, de aproximativ 10 euro/1.000 de tigarete, si care va intra in vigoare incepand din aceasta luna, acciza la tigari, care va creste, potrivit calendarului de aliniere la standardele europene, si acciza minima – care ar urma sa se majoreze, din ianuarie 2007, la 100% din acciza pe MPPC (Most Popular Price Category – cea mai populara categorie de pret).
Piederi mondiale de 500 miliarde de dolari pe an
Pierderile cauzate economiei mondiale de contrafacere se ridica, anual, la 500 miliarde de dolari, numai pentru industria bauturilor spirtoase fiind inregistrate -gauri- de pana la 1,7 miliarde de dolari pe an, a declarat, ieri, directorul general al Pernot Ricard Romania, Corneliu Valsan. Fenomenul de contrafacere a bauturilor spirtoase este in crestere cu aproximativ 6% pe an, sustin reprezentantii din industria alcoolului. La randul sau, vicepresedintele Consiliului Exportatorilor, Mihai Ionescu, si-a manifestat nemultumirea cu privire la modul in care institutiile statului lupta impotriva actiunilor de contrafacere. -Pentru economia romaneasca nu trebuie sa fie prioritara doar combaterea efectelor asupra productiei de tutun si alcool, ci trebuie sa tinem cont de marea productie, sa fie protejate si celelalte ramuri ale economiei. In primul rand, mediul de afaceri considera prioritara reducerea comertului clandestin-, a subliniat Mihai Ionescu.
Incepand cu 1 iunie, vor fi utilizate, la noi, primele marcaje de securizare de tip holograma pentru a certifica si garanta produsul sau serviciul original, a precizat presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Sorin Mierlea.