Home Economic-Financiar Contractele romanesti in Orientul Mijlociu nu sunt -deturnate- de razboi

Contractele romanesti in Orientul Mijlociu nu sunt -deturnate- de razboi

DISTRIBUIŢI

Desi prognozele avansate de expertii straini si romani privind eventualele pierderi ce vor fi inregistrate de companiile romanesti ce au in derulare contracte pe zona Orientului Mijlociu si zonele limitrofe sunt extrem de pesimiste, majoritatea societatilor implicate sustin ca pierderile vor fi de dimensiuni reduse si, mai mult, ca iau in calcul obtinerea unor castiguri mai insemnate dupa terminarea conflictului. Atat societatile care au in derulare contracte pe aceasta zona, cat si cele care au pierdut aceste piete dupa 1990 mizeaza pe perioada de reconstructie a Irakului cu atat mai mult cu cat in anumite sectoare din cele doua tari, precum cel termoenergetic si cel de rafinare, prezinta similitudini care vor reprezenta atuuri suplimentare pentru tara noastra. Lista societatilor care au avut sau au in derulare contracte pe zona Orientului Mijlociu este generoasa, printre acestea figurand Uzin Export Import, Industrial Export Import, Tehnoforest, Arcom, Contrasimex, Romferchim, Mecano Export Import, Elba Timisoara, Grivco, Silcotub Zalau, Petrotub Roman, Upetrom 1 Mai Ploiesti etc.

Trebuie spus ca o parte din aceste societati au avut, fie direct, fie ca subcontractanti, contracte pe piata irakiana in baza programului ONU -Petrol contra hrana-, lansat in 1995.

Transporturi asigurate la suprapret

Presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), dl Mihai Ionescu, a declarat recent ca in cazul unui razboi de durata in Irak ar pune in pericol contracte de circa trei miliarde de dolari pe care exportatorii si importatorii romani le au in zona inclusiv in Orientul Indepartat. Analistul pentru Romania al Economist Intelligence Unit (EIU), Joan Hoey, apreciaza ca in cazul unui conflict de durata in Irak economia romaneasca va suferi efecte negative semnificative.

De la previziuni pana la realitate e insa drum lung, iar situatia actuala nu indica nici pe departe existenta unor dificultati in derularea contractelor in zona de influenta. Doua din societatile ce au astfel de contracte de export de teava sunt Petrotub Roman si Silcotub Zalau. -Peste 40% din exporturile societatii sunt orientate pe zona Golfului. Am luat legatura cu partenerii nostri si avem promisiuni privind derularea contractelor in conditii normale-, a declarat dl Dorel Romano Barsan, director general al Petrotub Roman. Domnia sa nu exclude aparitia unor intarzieri in livrari cauzate de blocarea cailor de transport, dar sustine ca a luat in calcul inclusiv varianta productiei pe stoc a marfii ce face obiectul contractelor din zona. -Este posibil ca dupa incetarea conflictului in Irak sa apara chiar preturi mai bune-, a explicat directorul Petrotub Roman. La randul sau, directorul general al Silcotub Zalau, dl Tehes Gheorghe, a declarat ca nu inregistreaza dificultati in derularea contractelor pe zona de influenta. Vom avea probabil o amanare in derularea unui contract in Irak, pe care l-am castigat la o licitatie chiar inainte de izbucnirea conflictului-, a declarat dl Tehes. O problema similara are si Petrotub Roman care, de asemenea, a castigat in septembrie anul trecut un contract in Irak in baza programului -Petrol contra hrana-. In ceea ce priveste finantarea contractelor in derulare, directorii celor doua societati sustin ca aceasta este asigurata deoarece au fost deschise acreditive. Ca efecte negative, dar de dimensiuni reduse, apreciaza cei doi mangeri, se pot mentiona majorarile costurilor cu transportul ca urmare a aparitiei unor taxe asiguratorii suplimentare.

Directorul general al Grivco, dl Mihai Lazar, ne-a declarat ca nu exista riscuri privind blocarea contractelor pe care societatea le are in zona Orientului Mijlociu si ca singura consecinta a conflictului din Irak este o crestere a cheltuielilor cu transportul marfurilor.

Romania trebuie sa marseze pe reconstructie si mai putin pe recuperarea creantelor

Una din societatile care a importat titei din Irak in baza programului lansat de Organzatia Natiunilor Unite este si grupul Rompetrol, care in 2001 a importat titei din Irak. -Mecanismul era simplu pentru tarile ce doreau sa importe titei din Irak in baza programului lansat de ONU. Se incheia un protocol, dupa care fiecare importator varsa banii la banca franceza BNP Paribas-, a precizat dl Patriciu. Seful Grupului Rompetrol considera ca accentul in acest moment trebuie pus pe participarea intr-o masura cat mai mare a Romaniei la reconstructia Irakului si mai putin pe recuperarea creantelor, avand in vedere ca tara noastra este – in coada listei- celor care au de incasat bani de la Irak. Pe termen scurt, Romania are cateva argumente importante, cum ar fi existenta unor capacitati de rafinare construite tocmai pentru prelucrarea tietiului irakian, cat si un numar insemant de specialisti romani care in anii *80 au construit aceasta industrie in Irak. De asemenea, companii romanesti precum Energomontaj si Energoreparatii, companii care inainte de 1989 au derulat contracte cu partenerii din Orientul Mijlociu, intentioneaza sa participe in programul de reconstuctie, cu atat mai mult cu cat tehnologia existenta in capacitatile energetice din Irak este de provenienta sovietica, practic ca si cea a Romaniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.