Home Economic-Financiar Cooperatorii ameninta cu mitinguri si chiar cu greva fiscala

Cooperatorii ameninta cu mitinguri si chiar cu greva fiscala

DISTRIBUIŢI

Anul acesta, sarbatorirea Zilei Internationale a Cooperatiei nu e pentru cooperatorii mestesugari din Romania un prilej de prea multa bucurie. La jumatatea anului, cooperatorii contabilizeaza mai degraba neajunsuri si lipsa unor realizari – consecinte directe ale aplicarii Legii 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM sustin, de asemenea, ca s-au saturat de inechitatea la care sunt supusi de actualii guvernanti, precum si de lipsa lor de implicare in problemele cooperatorilor. Cooperatorii din UCECOM ar putea trece, in cel mai scurt timp, la actiuni de protest, cum ar fi pichetarea prefecturilor, mitingurile si chiar greva fiscala.


-In timp ce altii organizeaza conventii internationale dedicate cooperatiei, din pacate, la noi, preocuparile pentru acest sector sunt ceva mai modeste. Ca urmare a faptului ca autoritatile ignora problemele noastre si solicitarea noastra de dialog, la jumatatea anului 2005 nu ne putem lauda cu rezultate nemaipomenite, ci, mai degraba, cu o serie de neajunsuri si nerealizari datorate <furtunii> generate de aplicarea noii legi a cooperatiei-, a declarat presedintele UCECOM, Dumitru Danga (foto).

Noile legi ale proprietatii nu rezolva problema retrocedarii activelor

Acesta a mai precizat ca noile legi ale proprietatii nu au rezolvat retrocedarea activelor si proprietatilor confiscate sistemului cooperatist in timpul regimului comunit. Referindu-se la atitudinea guvernantilor de-a lungul ultimilor 15 ani, Danga a spus ca acestia -nu se bat cu noi (n.r. – cooperatorii mestesugari), ci pur si simplu ne ignora-.

In aceste conditii, conducerea UCECOM intentioneaza sa demareze actiuni de protest care se vor concretiza prin pichetarea prefecturilor si a altor institutii de stat, manifestatii si mitinguri organizate in Bucuresti, nefiind exclusa nici greva fiscala.

-Vom apara apeland la orice forma legala proprietatea cooperatiei, vom cere in continuare amendarea Legii 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei si vom solicita promovarea in parlament a legii cooperatiei mestesugaresti care zace de ani buni in aceasta institutiei-, a mai adaugat Danga.

Angajatii din cooperatie au cele mai mici salarii

Cooperatorii mestesugari se plang, de asemenea, si de inechitatea generata in societatea romaneasca de salariile de care beneficiaza angajatii din sectoarele productive – care realizeaza valoare adaugata, spre deosebire de cei care lucreaza in sectoare care sunt finantate de la bugetul de stat sau in societati care detin monopol pe anumite piete.

In sprijinul acestei afirmatii, cooperatorii au folosit o situatie a castigurilor salariale lunare brute in luna aprilie a.c., prezentate in Buletinul statistic editat de Institutul National de Statistica. Astfel, decalajele intre salariile medii brute ale diverselor categorii de personal sunt vizibile cu ochiul liber: daca in domeniul energiei electrice, termice, gaze si apa salariul brut este 15.045.400, in posta si telecomunicatii – 16.970.500 lei, in administratie publica si aparare – 13.800.400 lei, iar din intermedieri financiare – 34.626.900 lei, in industria prelucratoare se castiga 8.245.600 lei, in industria textila – doar 5.657.500 lei, in industria pielariei – 5.644.300 lei, iar in prelucrarea lemnului – 5.585.100 lei.

Acquis-ul comunitar va fi completat cu problemele cooperatiei

Presedintele UCECOM, Dumitru Danga, a mai precizat ca si la nivelul Comisiei Europene se pregateste completarea acquis-ului comunitar cu problemele cooperatiei. Astfel, tarile candidate la UE vor trebui, in momentul aderarii, sa respecte si in domeniul cooperatiei reguli comunitare.

Un document avizat in acest sens de Consiliul Economic si Social European a fost inaintat Comisiei Europene. In opinia cooperatorilor romani, prevederile acestui document ar trebui sa fie aplicate si de autoritatile romane, care nu sunt straine de continutul sau.

-Noi vom interpela guvernul si parlamentul pe aceasta tema si ii vom intreba pe cei responsabili ce au facut pana acum, mai ales ca vorbim de un document obligatoriu-, a mai precizat Danga.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.