În anul 2016 a intrat în vigoare un nou cod fiscal despre care premierul de atunci, hahalera Victor Ponta spunea că e cel mai bun din Europa deși nu era mult diferit de cel în vigoare care suferise în cei 12 ani de la adoptare zeci de modificări în fiecare an prin ordonanțe de urgență, deși codul prevedea chiar în articolul 4 că modificările se pot face doar prin lege cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare.
Dar nu codul fiscal ridică cele mai mari probleme contabililor, ci legislația secundară: norme metodologice, instrucțiuni și ordine. Contabilii trebuie să facă față unclusiv unor circulare nepublicate în Monitorul Oficial și proceduri, cum ar fi cea pentru acordarea/retragerea codului de TVA, declarată secretă de fosul șef al ANAF, Gelu Diaconu dar care trebuiau respectate în activitatea lor, de contabili, fără a avea acces la ele.
Desigur că nici noul cod fiscal nu le-a plăcut politicienilor și angajaților din Ministerul de Finanțe așa că acesta a suferit deja 21 de modificări: 7 pe timpul guvernului Cioloș și 14 în cele nouă luni din 2017 de guvernare PSD-ALDE.
Uneori disperați, alteori amuzați, aproape 12.000 de specialiști s-au alăturat grupului „Contabili pe Facebook” unde își postează nelămuririle sub formă de întrebări iar alți economiști răspund interpretând fiecare cum poate mai bine hățișul legislativ sau furnizând informații prețioase obținute în urma interacțiunii fiecăruia cu organele de control. Cum legea prevenției a fost doar o altă minciună de-a PSD, care în goana după bani pentru a-și plăti salariile uriașe din administrația locală și centrală nu iartă pe nimeni, grupul contabililor de pe Facebook este o sursă de informații și lămuriri nu numai pentru specialiștii din domeniu, ci și pentru administratorii de firme și pentru jurnaliști.
Home Economic-Financiar Copleșiți de schimbările legislative aproape zilnice, contabilii români se sfătuiesc între ei...
Multumim mult pentru articolul despre grup.