Home Economic-Financiar Cosmorom are o gaura de 37 milioane de euro, numai buna de...

Cosmorom are o gaura de 37 milioane de euro, numai buna de transferat la Romtelecom

DISTRIBUIŢI

Dupa ce investitorii greci de la Romtelecom au reusit cu -sprijinul nemijlocit- al statului roman sa solutioneze, cel putin pentru moment, problema lipsei de lichiditati a operatorului national de telecomunicatii, au mai ramas de rezolvat dificultatile legate de situatia financiara precara a subsidiarei Cosmorom. Amintim ca la sfarsitul lunii noiembrie 2001, statul roman a semnat o intelegere cu investitorul grec prin care OTE a imprumutat operatorul national de telecomunicatii cu 50 milioane de dolari, cu posibilitatea convertirii sumei in actiuni Romtelecom la scadenta, adica dupa sase luni. Dincolo de faptul ca statul roman nu castiga nimic din aceasta afacere – cele 50 milioane de dolari fiind acordate Romtelecom si deci gestionate tot de managerii greci -, OTE isi va rotunji cota de participare la capitalul social al Romtelecom, anuland sansele ca un alt operator international de calibru sa fie tentat sa cumpere actiuni ale operatorului de telecomunicatii. Practic, statul roman si-a dat girul, prin aceasta intelegere, ca grecii sa preia controlul asupra Romtelecom cu atat mai mult, cu cat dupa cele sase luni va avea loc o majorare de capital ce va asigura pachetul de 51% din actiuni investitorului OTE. Asa cum de altfel au recunoscut oficialii romani, creditul de 50 milioane de dolari a fost destinat acoperirii deficitului de numerar inregistrat de Romtelecom la sfarsitul anului 2001. Nu trebuie uitat ca datoriile Romtelecom inregistrate la sfarsitul lui 2001 totalizau circa 145 milioane de dolari.

Rezultate slabe

Abia ce s-a rezolvat problema deficitului de numerar a Romtelecom, din care grecii au avut numai de castigat, ca s-a si ivit o noua problema, cea a Cosmorom, care inregistreaza pierderi importante. Astfel, conform unui comunicat al grupului OTE, in primele noua luni ale anului trecut, Cosmorom a inregistrat pierderi operationale de aproape 37 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din valoarea capitalului social al operatorului de telefonie mobila. -Veniturile obtinute din activitatea de baza au fost de 14,3 milioane de euro, iar cheltuielile operatorului de telefonie mobila au insumat 51 milioane de euro, in primele noua luni din 2001-, se arata in comunicatul OTE. Cosmorom a fost constituit, in ianuarie 1999, ca operator de telefonie mobila, avand ca actionar unic, 100%, Societatea Nationala de Telecomunicatii – Romtelecom -, iar serviciul de telefonie mobila a fost lansat efectiv in martie 2000. Valoarea capitalului social al Cosmorom la sfarsitul anului 2000 totaliza 2.047,47 miliarde de lei, in timp ce numarul abonatilor era de 204.578 la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut. Cert este ca, dupa un an si aproape 10 luni, rezultatele Cosmorom sunt departe de asteptari, mai mult, operatorul de telefonie mobila reprezinta o adevarata -gaura neagra- pentru Romtelecom, care este nevoit sa pompeze sume importante pentru dezvoltarea retelei de telefonie mobila. Situatia financiara critica a operatorului de telefonie mobila, in sistem GSM 1800 MHz, si necesitatea stoparii piederilor au condus la o noua idee, avand in vedere ca, asa cum s-a dovedit, grecii nu sunt dispusi sa mai investeasca, decat daca obtin favoruri care costa mult mai mult statul roman. Astfel, una din variantele ce urmeaza a fi analizate de partea romana impreuna cu responsabilii greci este includerea capitalului social al Cosmorom in structura Romtelecom.

Lichidare sau fuziune?

Trebuie spus ca, asa cum prevad reglementarile in vigoare, in situatia in care valoarea datoriilor va ajunge sa depaseasca nivelul capitalului social, subsidiara Cosmorom ar trebui sa intre in lichidare. Crearea unei societati cu activitate atat in telefonia fixa, cat si in cea mobila ridica o serie de probleme, una dintre acestea fiind subventionarea unei activitati de catre cea mai profitabila. Consilierul in cadrul Consiliului Concurentei, dl Viorel Munteanu, ne-a declarat ca o astfel de fuziune poate fi realizata automat, de actionari, fara a mai fi necesara notificarea institutiei pe care o reprezinta, deoarece este vorba de o operatiune in cadrul aceluias grup. -Romtelecom detine controlul asupra Cosmorom si, in consecinta, fuziunea se poate realiza automat. Singurul aspect care este controlat de Consiliul Concurentei vizeaza tratamentul fata de Cosmorom si de ceilalti operatori de telefonie mobila de pe piata. Concret, Romtelecom trebuie sa aplice un tratament egal (tarife si taxe) tuturor operatorilor de telefonie mobila-, a explicat dl Munteanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.