Cele mai -luminate- minti din SNTR isi storc creierele, de cateva zile, pentru a-i convinge, -cu acte-n regula-, pe inspectorii de la Ministerul Finantelor ca vanzarea tigaretelor produse la -Tutunul Romanesc- este cat se poate de rentabila. Astfel incat, de mai bine de o saptamana, cei de la SNTR lucreaza din greu la -cosmetizarea- costurilor de productie, care trebuie sa iasa, cu orice pret, mai mici decat preturile de vanzare din fabrica. In caz contrar, societatea controlata de Ioan Niculae se expune snactiunilor legale, care stipuleaza confiscarea tuturor veniturilor realizate din vanzarile in pierdere. In primele patru luni ale acestui an, fosta Regie a Tutunului a vandut peste 3.000 de tone de tigarete, toate fiind -valorificate- in pierdere, sustin surse din cadrul societatii. Verificarea si constatarea unui astfel de fapt ar determina obligarea SNTR la plata catre buget a circa 350 miliarde de lei, reprezentand confiscarea veniturilor realizate prin dumping.
Pe de alta parte, firma Interaction (afiliata grupului InterAgro), care se ocupa cu distributia tigarilor romanesti, functioneaza, in continuare, in sistem -capusa-, incasand venituri de miliarde doar din completarea facturilor catre distribuitorii traditionali de tigarete. Iar Ministerul Agriculturii nu poate interveni, dat fiind ca in contractul semnat cu InterAgro scrie ca nu au voie sa impiedice -cursul obisnuit al afacerilor-.
Surse din cadrul Ministerului Finantelor ne-au informat ca la Societatea Nationala -Tutunul Romanesc-, societate controlata de magnatul Ioan Niculae, se lucreaza din greu pentru -ajustarea- costurilor de productie. Ajustare nu a costurilor -faptice-, ci a celor scriptice, care urmeaza a fi inaintate, dupa -masluire-, Ministerului Finantelor, in ideea de a -demonstra- ca SNTR nu incalca legea, in sensul vanzarii tigaretelor sub costurile de productie. Conducerea Ministerului Finantelor a ignorat, pana in prezent, numeroasele sesizari privitoare la incalcarea legii de catre SNTR, prin vanzarea tigaretelor in pierdere, interzisa de lege. Tot asa cum si Ministerul Agriculturii, care detine deocamdata 47% din actiuni, a inchis ochii la manevra, tot asa cum s-a facut ca nu observa firma Interaction, capusa din grupul InterAgro, care isi umfla buzunarele din gaurile de la SNTR.
-Mai alb, mai stralucitor-
Ministerul Finantelor a fost nevoit sa se sesizeze si sa purceada la verificarea reclamatiilor vizavi de practica Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- de a vinde tigaretele sub costurile de productie, solicitand fostei Regii a Tutunului sa prezinte o situatie amanuntita a costurilor, pentru a verifica veridicitatea informatiilor. Spunem ca ministerul a fost nevoit sa se sesizeze, deoarece nu putea ocoli SNTR o data ce, pusi pe jar de prabusirea preturilor la tigaretele straine, au inceput sa -viziteze- companiile multinationale din aceleasi motive. Surse din cadrul ministerului ne-au informat insa ca, dupa toate aparentele, -Tutunul Romanesc- va iesi curat si cat se poate de rentabil din manusitele inspectorilor de la Finante, analiza costurilor urmand sa scoata in evidenta corectitudinea exemplara a echipei manageriale, numita de Ioan Niculae. Ramane de vazut daca macar echipa Finantelor va avea curiozitatea sa verifice si sa sanctioneze politica de preturi de dinainte de cosmetizare. -Va solicitam inca o data un raspuns vizavi de efectul pe care il are in acest moment vanzarea de catre SNTR SA a tigaretelor la un pret care nu acopera costurile de productie, cu alte cuvinte in pierdere-, se arata in scrisoarea Sindicatului Tigareta (nr. 2149/10.04.2002) adresata Teodorei Lupa, director general al SNTR, scrisoare ramasa fara raspuns.
Legislatia in vigoare (Ordonanta de Urgenta 158/2001) prevede ca vinderea in pierdere constituie contraventie, fiind sanctionata cu amenda intre 1,5 si doua miliarde de lei, plus confiscarea atat a intregii cantitati de produse, cat si a veniturilor obtinute din vanzarea produselor. La cele peste 3.000 de tone de tigarete vandute de SNTR, aceasta inseamna ca statul sa-i confiste societatii lui Niculae circa 350 miliarde de lei.
-Capusa din Carpati- functioneaza bine-mersi
Desi detine 47% din actiunile SNTR, Ministerul Agriculturii continua sa ramana insensibil la politica de distributie practicata de grupul InterAgro. In fapt, firma InterAction scoate venituri uriase doar din completarea facturilor catre distribuitorii traditionali de tigarete. Astfel, firmele care, anterior privatizarii, aveau contracte de distributie incheiate direct cu SNTR cumpara si in prezent tigarile direct de la fabrici, dar marfa le este facturata de InterAction cu un adaos de 5-5,5%. Practica este cat se poate de actuala, ministrul Sarbu fiind legat de maini si de picioare de contractul autorizat de chiar domnia sa: -Ministerul, prin ADS, in calitate de actionar semnificativ, se obliga sa nu exercite dreptul sau de vot, impiedicand cursul obisnuit al afacerilor-. Cu alte cuvinte, Ilie Sarbu nu poate impiedica o afacere devenita obisnuinta.